La Vanguardia (Català)

Els 500 milions de la discòrdia

La fracassada fusió entre el BBVA i el Sabadell

-

Són una mica més de 500 milions d’euros de diferència els que han impedit el BBVA i el Sabadell de tancar la seva anunciada fusió. La distància en la valoració del segon dels bancs els ha separat fins a convertir-se en insalvable, sobretot en una negociació que no ha estat mai còmoda i en què no s’ha creat un clima d’entesa capaç de superar els obstacles que sempre apareixen en aquests processos. Dues simples fórmules, 9 accions del Sabadell per 1 del BBVA, la proposta del banc basc; 7,5 per 1,1, la del banc català. Gairebé 2.500 milions de valoració del Sabadell per al BBVA, gairebé 3.000 per al català. Una diferència de menys d’un 2% del total del nou banc.

L’acord inicial entre els dos presidents, Carlos Torres i Josep Oliu, establia que la valoració de les dues entitats seria la del tancament de la vigília que es fes públic l’assumpte, bé via comunicat oficial, bé filtració descontrol­ada. En aquest cas, va ser per la segona via, dilluns passat, 16. Per tant, el valor de referència hauria d’haver estat el de tancament de les borses del divendres 13.

Entorn d’aquest punt bàsic es van establir d’arrencada les primeres divergènci­es entre els equips negociador­s. En gran manera, perquè el mateix dilluns que les negociacio­ns es van confirmar públicamen­t, a causa de les filtracion­s a la premsa, havia tingut lloc un altre fet transcende­ntal. El BBVA va anunciar la venda de la seva filial als EUA per 9.700 milions d’euros.

Els mercats van acollir l’operació com un èxit del banc basc i van disparar el preu de les seves accions, un 15%. Però per a sorpresa dels executius del BBVA, les del Sabadell també van pujar, però molt més, un 25%.

Els inversors van interpreta­r que, després de la venda, Carlos Torres posaria la proa cap al Sabadell, per integrar-lo i aconseguir la seva excepciona­l posició a Espanya, i engolir-ne l’apetitós mercat d’empreses. El disparador d’aquests càlculs especulati­us va ser en bona part el mateix BBVA, ja que quan va anunciar la venda als EUA va assenyalar: “El banc tindrà més flexibilit­at estratègic­a per invertir als mercats en què opera”. Aquests són, fonamental­ment, Espanya, Mèxic i Turquia. Però ningú va pensar que la referència apuntés els dos últims, ja que es tractava de mercats emergents en què ja té una presència molt elevada. Espanya, el Sabadell, era l’objecte de desig.

Per al BBVA, que feia mesos que negociava la venda dels EUA, la pujada de les seves accions aquell dilluns no feia més que reconèixer una realitat anterior a l’anunci de fusió, mentre que l’escalada del Sabadell era simplement resultat de l’especulaci­ó dels inversors, que apostaven per la compra d’aquest amb els diners americans. Torres i el seu equip van decidir llavors que la prima d’un 25% de preu, per sobre de la cotització, que havien pactat pagar per les accions del Sael

EQUACIÓ DE CANVI El BBVA oferia 1 acció seva per 9 del Sabadell; l’altra banda, 1,1 per 7,5

VENDA DEL BBVA ALS EUA Va disparar les accions del banc català més que les del basc; aquí, el problema irresolubl­e

badell en les converses ja mantingude­s, quedava compensada amb la pujada que aquestes havien registrat aquell dilluns.

Així, pràcticame­nt el mateix dia que s’anunciaven públicamen­t les negociacio­ns, l’acord anterior havia saltat pels aires. El BBVA buscava una ganga; el Sabadell, un acord digne que reconegués la seva aportació en termes de valor estratègic.

No van ser pocs els que van advertir en aquell moment les dificultat­s que hauria de superar aquest projecte de fusió per convertir-se en realitat. Supervisor­s, analistes i un bon nombre d’executius dels dos bancs no van poder amagar el seu disgust o, si més no, el seu escepticis­me.

Cotitzacio­ns alterades, govern corporatiu per definir, accionaria­ts dispersos, sense referents dominants. I, sobretot, cultures empresaria­ls divergents. Fins i tot en el llenguatge: el llenguatge de la negociació entre els executius va ser exclusivam­ent en anglès. “Va ser molt difícil introduir els matisos bàsics i crear complicita­ts, tan necessàrie­s en aquest tipus d’operacions”, assenyala un dels participan­ts.

El BBVA, un banc cartesià en la presa de decisions, extremadam­ent cautelós, gairebé desconfiat, d’acord amb la personalit­at de Francisco González, el seu president durant més de dues dècades. Qüestionat ara per les seves possibles relacions amb l’excomissar­i Villarejo; per cert, una ombra judicial que es projecta també sobre el futur de l’actual cúpula executiva del banc. Obsessiona­t sempre amb

seu rival, Emilio Botín, condemnat a veure com el Santander creixia imparable, amb jugades d’audàcia, mentre el seu BBVA perdia operacions, buscant sempre un preu comptablem­ent just.

El Sabadell, construït també entorn de la figura d’un president, Josep Oliu, de llarg mandat, que a cop de valentes adquisicio­ns el va portar a les portes d’un hipotètic quartet selecte de la banca espanyola. Al final, sembla que seran només tres (CaixaBank-Bankia; Santander i BBVA), d’acord amb els designis de supervisor­s i gestors.

Les diferèncie­s que al final han portat al fracàs de la fusió es van expressar sintèticam­ent en les dues equacions de canvi posades sobre la taula de negociació, dues fórmules que expressen distàncies més enllà de les numèriques.

 ?? GUSTAVO GRAF MALDONADO / REUTERS ??
GUSTAVO GRAF MALDONADO / REUTERS
 ??  ?? Sabadell. Josep Oliu considerav­a que el banc aportava a la fusió un valor estratègic, la seva força al mercat empresaria­l, que havia de ser reconegut en la valoració. Volia oferir als seus accioniste­s un preu superior al dels últims temps de càstig borsari. Implicava que el Sabadell suposés un 10% del capital del nou banc
Sabadell. Josep Oliu considerav­a que el banc aportava a la fusió un valor estratègic, la seva força al mercat empresaria­l, que havia de ser reconegut en la valoració. Volia oferir als seus accioniste­s un preu superior al dels últims temps de càstig borsari. Implicava que el Sabadell suposés un 10% del capital del nou banc
 ?? BBVA / ACN ?? BBVA. EL banc presidit per Carlos Torres va considerar que la pujada de les seves accions, després de vendre la seva filial als EUA per 9.700 milions d’euros,reflectia una realitat econòmica; però creia que la pujada, superior, de les del Sabadell no tenia res a veure amb el valor del banc català, era simplement una especulaci­ó del mercat
BBVA / ACN BBVA. EL banc presidit per Carlos Torres va considerar que la pujada de les seves accions, després de vendre la seva filial als EUA per 9.700 milions d’euros,reflectia una realitat econòmica; però creia que la pujada, superior, de les del Sabadell no tenia res a veure amb el valor del banc català, era simplement una especulaci­ó del mercat
 ??  ??
 ?? LA CRÒNICA Manel Pérez Barcelona ??
LA CRÒNICA Manel Pérez Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain