La Vanguardia (Català)

Espanya mobilitza 8.500 milions en hidrogen verd en deu anys

L’Executiu hi destinarà 1.500 milions dels fons europeus fins al 2023

- CONCHI LAFRAYA

El Govern de Pedro Sánchez ha canviat d’actitud i s’ha adonat que l’hidrogen verd és un dels nous vectors energètics. Fa un any, ni apareixia en els programes que va enviar a Brussel·les en matèria energètica. Tot i això, fa uns dies el mateix Sánchez va anunciar que l’Executiu destinarà més de 1.500 milions d’euros procedents dels fons europeus per a la recuperaci­ó al desenvolup­ament de l’hidrogen verd a Espanya els propers tres anys. I tal és l’afany del Govern perquè es potenciï aquesta nova font d’energia que als pressupost­os generals de l’Estat per al 2021 ja se’n preveu una partida de 100 milions, que beneficiar­à unes 60 empreses.

En la jornada Hidrogen renovable: una oportunita­t per a Espanya,

Sánchez va indicar que l’aposta per aquesta tecnologia mobilitzar­à 8.900 milions d’euros en col·laboració publicopri­vada fins a l’any 2030.

Els empresaris fins i tot estan disposats a incrementa­r aquesta xifra sempre que la normativa es concreti. Van aprofitar el mateix fòrum per reclamar un marc jurídic específic i una rebaixa en els costos elèctrics per al desenvolup­ament d’aquesta tecnologia. Totes les grans empreses energètiqu­es que han presentat aquestes últimes setmanes els seus nous plans estratègic­s disposen d’un capítol concret per a aquesta tecnologia.

Feia temps que empreses com Repsol, Iberdrola, Endesa, Naturgy, Acciona o Enagás exploraven possibles projectes, però la nova aposta de l’Executiu podria ser el trampolí definitiu per a la seva arrencada.

Les empreses reclamen seguretat jurídica per poder desenvolup­ar les noves inversions

L’energètica Repsol, que presideix Antoni Brufau, preveu invertir 2.600 milions d’euros fins al 2026 en projectes d’hidrogen, segons va anunciar el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz. La companyia explica que té en cartera projectes de 210 megawatts (MW) d’hidrogen renovable produït amb biometà, que ara passa per ser un dels productes “més competitiu­s en costos”, així com 210 MW més amb generació elèctrica a les seves refineries de Cartagena i a Bilbao.

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va afirmar que Espanya “es pot convertir en un referent europeu de l’hidrogen verd”. Va recordar el projecte que l’energètica ha posat en marxa amb Fertiberia, que suposarà una inversió fins a l’any 2027 de 1.800 milions d’euros i preveu la instal·lació de 800 megawatts.

Per la seva part el president de Naturgy, Francisco Reynés, va instar a posar en marxa els certificat­s d’origen en hidrogen perquè els projectes es converteix­in en realitats, una iniciativa “en què ja s’està treballant”, segons la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen.

Naturgy ja té en marxa dos projectes de 30 megawatts i 50 megawatts a Meirama i La Robla. A més, la companyia investiga amb EnergyLab i Edar Bens si es pot obtenir hidrogen verd directamen­t de les aigües residuals. Es tracta d’una investigac­ió que disposa d’un pressupost de més de 2 milions d’euros i estudiarà les possibilit­ats que ofereixen diferents gasos en aquesta matèria.

Des d’Endesa, el seu conseller delegat, José Bogas, va apuntar que “l’hidrogen ha de ser un complement de l’electricit­at i no un competidor”. La companyia elèctrica ja té 22 projectes d’hidrogen en marxa.

El president d’Enagás, Antonio Llardén, va comentar al seu torn que la seva companyia participa en 12 projectes, que comporten una inversió de 1.500 milions.

En definitiva, de projectes no en falten. Ara queda que la legislació es redacti perquè es concretin totes aquestes iniciative­s i arrenquin les inversions.

Sara Aagesen va recordar que l’Executiu de Sánchez considera el sector energètic com una palanca per sortir de la crisi, ja que és capaç de “generar ocupació estable a mitjà i llarg termini”.

 ?? ALBERTO VALDES / EFE ?? Una investigad­ora treballant en l’obtenció d’hidrogen verd
ALBERTO VALDES / EFE Una investigad­ora treballant en l’obtenció d’hidrogen verd

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain