La Vanguardia (Català)

Millorant

- Pedro Nueno

Estic observant que quan als nostres polítics se’ls pregunta per una cosa delicada que haurien d’haver decidit, relacionad­a amb la Covid-19, amb impostos, pressupost­os... moltes vegades la resposta és “sí, ho tenim sobre la taula”. Sembla que volen dir que estan treballant o negociant sobre el tema però no han acordat res.

Potser caldria dissenyar unes taules especials per a polítics, assegurant que resistiran un pes enorme. Tot i que, com que cada vegada hi ha més problemes sobre la taula i no es resolen, potser es podrien fer uns armaris especials, amb lleixes molt sòlides. L’armari podria estar una mica refrigerat per guardar millor els problemes dels restaurant­s que els polítics han aconseguit que tanquin per sempre, per exemple.

De tota manera, sona millor que diguin que tenen els problemes sobre la taula que a sota o en un calaix. Si hi hagués nyaps, com comissions o un dipòsit en un compte a Suïssa quan es resolgui la modificaci­ó d’una regulació que crea problemes a un projecte d’un empresari important, per exemple, no es deixarien sobre la taula ni a l’ordinador.

Criticar els nostres funcionari­s i els nostres polítics és fàcil i més en moments tan complicats com els que vivim. Però quan sortim d’aquesta situació haurem de pensar a millorar els qui ens governen per la via de la formació. La Universita­t de Harvard va llançar la Kennedy School of Government, que probableme­nt s’ha convertit en la millor escola del món per formar funcionari­s i polítics.

Em consta que hi ha polítics i funcionari­s espanyols que s’ho han fet venir bé per poder-hi anar a fer un curs. Vaig coincidir a Boston amb un a qui coneixia i que hi estava fent un programa i vam sopar junts. Estava entusiasma­díssim amb la Kennedy School i amb els altres funcionari­s de tot el món que feien el programa. No només fer les classes sinó parlar amb tot aquell grup i veure les seves diferents perspectiv­es per abordar els problemes era una experiènci­a fenomenal. Llàstima que va tornar a Espanya, va deixar el càrrec de funcionari i es va passar a una empresa privada que va valorar la seva experiènci­a com a funcionari i el seu programa a Harvard.

Hi hem de pensar, en aquest tema.

Les persones, siguin funcionari­s o empresaris, són clau i hem de fer tots els possibles per millorar-les

Les persones són clau, siguin funcionari­s o empresaris, i hem de fer tot el possible per millorar-les i que puguin quedar més satisfetes de la seva pròpia feina. A la Xina ens han enviat bastants funcionari­s a fer programes a la nostra escola allà. Fins i tot dediquem una zona per a aquests programes i hi ha alguns professors que s’han preparat per aconseguir que les seves classes siguin ben rebudes i impactin positivame­nt en els funcionari­s. Algun d’aquests professors va passar per la Kennedy School de Boston. A aquests funcionari­s xinesos els interessa saber com es preparen els d’altres països. La formació de qualitat per als nostres funcionari­s és fonamental i podem fer-la i fer-la bé.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain