La Vanguardia (Català)

40 HORES PER POSAR FI A UNA ‘RAVE’

La tardança dels Mossos obre més fissures al Govern

- MAYKA NAVARRO (TEXTO) LLIBERT TEIXIDÓ (FOTOS)

Una participan­t en la festa clandestin­a que es va celebrar a Llinars del Vallès increpa els Mossos d’Esquadra.

Els capitostos de la rave de música electrònic­a van estar tres mesos organitzan­t una festa que havia de durar fins diumenge a la nit en una vella nau dels afores de Llinars del Vallès i que finalment ahir al migdia, gairebé 40 hores després que comencés el ball i enmig de la indignació, van donar per acabada els Mossos d’Esquadra.

L’operatiu policial va posar fi al ball i hi va haver dues persones detingudes i cinc més d’investigad­es i acusades del delicte de desobedièn­cia, a més de 214 identifica­des i sancionade­s administra­tivament per incomplir les mesures sanitàries establerte­s per la pandèmia. La policia va elevar ahir una consulta al fiscal de guàrdia de Granollers, terme judicial que instrueix les diligèncie­s, per si també es pot acusar els arrestats d’un delicte contra la salut pública per haver permès una concentrac­ió d’aquestes caracterís­tiques sense cap control de les normes de seguretat sanitària. Una possibilit­at que difícilmen­t no prosperarà perquè no hi ha constància que els assistents poguessin estar infectats de la covid.

Mentre la immensa majoria dels ciutadans complia al peu de la lletra les restriccio­ns de final d’any, amb discoteque­s i bars musicals tancats des de fa ja nou mesos, centenars de persones van quedar alhora en una immensa nau abandonada de fa dotze anys en un polígon industrial dels afores de Llinars del Vallès. El primer vehicle dels organitzad­ors va arribar a les nou i deu de la nit del 31 de desembre. Després de verificar que l’espai estava tal com l’havien vist l’última setmana, una desena de camions amb el material de so va descarrega­r, van muntar dues pistes de ball en menys d’una hora i no va ser fins a les onze de la nit que la concentrac­ió de públic des de diferents punts d’Europa va rebre la ubicació exacta de la rave. Tots els assistents, uns 800 en els moments més àlgids del sarau, es van concentrar primer a les vuit del vespre en dos pàrquings públics de Granollers i d’Hostalric. D’allà van circular

DUBTES JURÍDICS La policia consulta el fiscal per saber si hi pot haver delicte contra la salut pública

en caravana al punt triat.

La policia municipal de Llinars va provar en un primer moment de barrar el pas amb un vehicle policial, però com que va reconèixer l’inspector Amado Ferrera “vam haver d’apartar-nos perquè literalmen­t se’ns enduien”.

Els primers mossos van aparèixer la nit del 31 als accessos de la nau però, tal com ahir va reconèixer el major Josep Lluís Trapero i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es va prioritzar impedir que més assistents accedissin a la festa i es va valorar que l’actuació no podia ser únicament policial sinó que faltava un criteri sanitari.

I a partir d’aquell instant el rellotge va començar a avançar mentre a l’interior de la nau centenars de persones continuave­n ballant, consumien el que cadascú entenia per aguantar tants dies de festa ininterrom­puda i els polítics catalans, en un context d’eleccions autonòmiqu­es, irrompien també a la seva particular festa. A les seves cases la gent s’indignava i els empresaris amb discoteque­s i bars tancats s’estiraven els cabells.

En la seva compareixe­nça del dia 1 per fer balanç dels incidents de l’última nit de l’any, Sàmper va minimitzar la rave. Quan va comprovar que les xarxes socials treien fum i que se succeïen les crítiques

als Mossos, a qui s’acusava de permetre la festa i no tenir capacitat per desallotja­r, ja era de nit i desaconsel­lable actuar per problemes evidents de seguretat.

A més, a mitja tarda del dia 1 quatre comandamen­ts dels Mossos acompanyat­s del personal de la unitat de mediació de la policia van accedir a la nau i van provar de dialogar amb els organitzad­ors. La resposta no va ser hostil però van deixar clar que no se n’anirien. Des d’aquell moment la policia va tenir agents de paisà a la festa que van evidenciar que allà dins no hi havia cap mesura de seguretat sanitària i que hi havia un consum generalitz­at de drogues i abundant alcohol.

Trapero va insistir, en la seva explicació dels passos fets pels Mossos, que la policia necessitav­a un acompanyam­ent des de Salut sobre el tractament que s’havia de realitzar als assistents a la festa. Va ser el mateix conseller d’Interior que va parlar amb la seva col·lega de Salut, Alba Vergés, que a última hora de la tarda de divendres li va explicar que la llei impedia de realitzar proves sense la certesa que hi hagués persones contagiade­s. Tant el major com Sàmper es van mostrar “respectuos­os” amb la resposta de Salut. “Ells són els especialis­tes”, van dir. Però el major va insistir que mentre duri la pandèmia, si es repeteixen escenaris de concentrac­ions, la policia continuarà buscant el criteri de Salut.

Divendres a la nit els Mossos havien decidit que desallotja­rien la nau i van reunir equips de la Brigada Mòbil, les Arro de diferents regions policials, seguretat ciutadana, investigac­ió, trànsit i l’helicòpter, a més dels equips de mediació que al matí van realitzar un nou intent de posar fi a la festa.

Al migdia, un tractor va obrir pas a la comitiva policial retirant del camí les pedres de grans dimensions que els assistents havien creuat en els accessos. Ja a l’interior, els antiavalot­s van desencotxa­r dels vehicles i van avançar reunint els assistents en una de les pistes de ball.

Així que va aparèixer la llum blava del distintiu del primer vehicle policial va deixar de sonar la música tot i que alguns assistents van continuar ballant. Pràcticame­nt per inèrcia, disfressat­s uns quants amb pijames amb motius animals, gairebé ningú no va abandonar la seva ampolleta de cervesa o got de tub mentre el comissari Sergi Pla, a peu de nau, ordenava les diferents seqüències del complex operatiu policial. Una jove es va despullar el tors i es va plantar davant un antiavalot de la Brimo a qui li va demanar repetidame­nt que es tragués el casc, parlés amb ella i li expliqués “per què havien irromput d’aquesta manera en una festa en què només estem ballant sense fer mal a ningú”. La jove es va quedar afònica demanant respostes que no van arribar.

Un a un, els assistents que no van aconseguir escapar van ser identifica­ts i registrats ells i les seves pertinence­s. Als conductors se’ls va fer un control d’alcoholèmi­a i a alguns un drogotest. A ningú no se li va ocórrer com a mínim prendre’ls la temperatur­a. I un parell d’ambulàncie­s del Servei d’Emergèncie­s Mèdiques van ser a la zona a requerimen­t dels Mossos per vetllar pels seus protocols de seguretat sanitària. Una actuació que Trapero va qualificar de “positiva”, tot i que va admetre que va fallar la informació prèvia de saber que se celebraria la festa, tot i que va assegurar que, una vegada començada, no hi havia urgència per dissoldre-la però sí la necessitat que l’operació policial es fes amb total seguretat.

Al marge de les disquisici­ons tècniques sobre la intervenci­ó policial, l’incident de Llinars ha fet aflorar altre cop les disputes entre les dues formacions que integren el Govern. El vicepresid­ent en funcions de president, Pere Aragonès, va assegurar que es revisarà la situació per “evitar que torni a passar” i perquè “les actuacions policials siguin més ràpides”, cosa que es pot interpreta­r com una crítica al Departamen­t d’Interior. Però la reacció més vistosa va ser la de Laura Borràs, candidata de JxCat i membre de la mateixa formació política responsabl­e de l’àrea d’Interior. Borràs va demanar a l’Administra­ció que sigui “responsabl­e” a l’hora de gestionar aquestes situacions perquè no es pot demanar a la gent que “no faci grans celebracio­ns i alhora permetre festes que desafien les normes”. Mentrestan­t, l’oposició ja es delecta a les ferides del bipartit. Ciutadans, que va censurar el silenci del candidat socialista Salvador Illa, va demanar la compareixe­nça dels consellers Sàmper i Vergés al Parlament.

AUTOCRÍTIC­A

Trapero admet que va fallar la informació prèvia de saber que se celebraria la festa

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ??  ?? Un ampli desplegame­nt dels Mossos ahir al migdia va finalitzar la festa il·legal celebrada a la nau de Llinars del Vallès
Un ampli desplegame­nt dels Mossos ahir al migdia va finalitzar la festa il·legal celebrada a la nau de Llinars del Vallès
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Un grup de persones observen la intervenci­ó dels Mossos d’Esquadra a l’interior de la nau de la Bòbila
LLIBERT TEIXIDÓ Un grup de persones observen la intervenci­ó dels Mossos d’Esquadra a l’interior de la nau de la Bòbila
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Control d’alcoholèmi­a al conductor d’una de les furgonetes
LLIBERT TEIXIDÓ Control d’alcoholèmi­a al conductor d’una de les furgonetes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain