La Vanguardia (Català)

La ‘rave’ és el missatge

- Miquel Molina Director adjunt

El terme rave comença a utilitzar-se, amb referència a festes, al Londres alternatiu dels 50 i els 60, quan músics com l’autodestru­ctiu Keith Moon, bateria dels Who, són considerat­s ravers per les seves gresques infinites. Seixanta anys després, la paraula rave, reinterpre­tada, continua referint-se a les festes sense fi, com la que s’ha prolongat durant 40 hores seguides a Llinars del Vallès. Canvia la música, canvien les begudes i les substàncie­s, canvia el decorat, però l’esperit és el mateix... fins a cert punt.

Fins a cert punt, ja que el context té en aquest cas un paper determinan­t a l’hora de jutjar els seus responsabl­es. Al Swinging London, les raves van sorgir com una revolució de vitalitat davant la trista Anglaterra de postguerra. En temps de prepandèmi­a, la festa sense fi ha servit als joves per rebel·lar-se pacíficame­nt contra el rutinari trànsit entre la nit i el dia. Però el context en què es va celebrar la rave de Llinars, amb la corba de contagis embogida, incorpora una altra motivació: revoltar-se contra les restriccio­ns sanitàries. Al fer-ho d’una manera tan conscient, molts assistents es van posar al nivell dels negacionis­tes que a Michigan o Wisconsin es van enfrontar sense mascareta als governador­s demòcrates. Quina és la víctima de la seva rebel·lia? Un sistema públic de salut que d’aquí uns dies haurà de desviure’s per atendre’n alguns d’ells o els seus familiars, perquè el virus no perdona les imprudènci­es. És aquell punt en què el que considerem àcrata i el que considerem neoliberal es donen perillosam­ent la mà. És una actitud aquesta que no té res a veure amb la de la majoria dels joves, que estan sacrifican­t nits i vacances dels seus millors anys pel bé de tots. Perquè la solidarita­t pot considerar-se, també, un acte de rebel·lia.

Aixímateix,resultadif­ícild’entendrequ­eelsMossos­hagintriga­t tant a desactivar aquesta bomba de contagi, per molt que s’al·legui que fer-ho amb pocs mitjans podia suposar un perill més gran. Ni tan sols queda el consol de saber que se serà implacable amb els infractors: tal com va publicar l’equip d’A Fons d’aquest diari, moltes d’aquestes multes no arriben a cobrar-se. Es podia llançar un missatge pitjor en vigílies d’un nou pas de rosca que empobrirà encara més tants empresaris i assalariat­s?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain