La Vanguardia (Català)

Tessa Hadley

Escriptora

- NÚRIA ESCUR

La identifica­ció del lector amb els personatge­s és la part més profunda de la lectura, adverteix Tessa Hadley (64). L’escriptora britànica exploraa Lo que queda de la luz l’amistat de quatre persones al llarg de dècades i canvis individual­s.

La gran virtut de Tessa Hadley (Bristol, 1956) és escriure històries addictives, plenes de saviesa i empatia on un es pot reconèixer. Autora tardana (no va publicar la primera novel·la fins als 46 anys), és professora de literatura i ha rebut els premis Windham-Campbell i Hawthornde­n. En Lo que queda de la luz (Sexto Piso) ens relata la història d’un grup d’amics i l’evolució que tenen amb el pas de les dècades fins que salta la notícia que un d’ells, l’Alex, el que els mantenia units, ha mort. Amics inseparabl­es des de la joventut, i encara íntims trenta anys després, els tres es veuen envaïts per un mateix sentiment: han perdut el més generós i fort dels quatre. La novel·la retrocedei­x i els veiem amb vint-itants anys, quan elles coneixen l’Alex i en Zachary, quan acaben la universita­t. La Lydia s’enamora de l’Alex malgrat que ell estigui casat amb una altra, i en Zach sembla que fa bona parella amb la Christine tot i que ella veu que, en realitat, està boig per la Lydia.

Els tornem a veure amb uns trenta anys (matrimonis consolidat­s amb fills) quan en Zach obre una galeria d’art. I quan s’acosten als cinquanta, durant unes vacances a Venècia, amb el desgast de la relació de l’Alex i la Christine. Un dia l’Alex viatja a Glasgow i diu a la Christine que tornarà a mitjanit. Quan prop de les dues de la matinada encara no ha arribat, la Christine, aterrida per un possible accident, truca a la Lydia, i ella li confessa, amb tota naturalita­t, que és amb ella i se n’acaben d’anar al llit.

Pots continuar conservant un amic després de confessar-li que t’has ficat al llit amb la seva parella?

Ha estat interessan­t fer una novel·la d’això. Dues dones continuen sent amigues després que una d’elles s’hagi ficat al llit amb la parella de l’altra. Totes dues s’adonen que l’amistat és més important que l’home que comparteix­en. La gent és infinitame­nt sorprenent. He escrit una cosa que és més comuna del que sembla, la història més vella del món: un home entre dues dones els arruïna l’amistat. Com viuran aquestes dues dones madures després de la mort de l’Alex? Pot ser que aquí hi hagi una altra novel·la.

Veiem com evolucione­n els quatre amics al llarg de dècades. Cal mantenir el vincle encara que els anys ens canviïn?

Això m’ho vaig qüestionar. Ells es fan amics molt joves. Han de mantenir aquest patró d’amistat fins i tot quan cadascú canvia? De vegades ni es reconeixen en allò que van ser.

Sempre és una trampa el matrimoni?

Sempre m’ha creat curiositat veure com dues persones s’agafen a un matrimoni quan són unes criatures i continuen junts, fins i tot quan els dos canvien. Hi ha una història anglesa que explica què ha de saber una amant fidel per reconqueri­r el seu marit: que ell, primer, es convertirà en un drac perillós, després en un lleó ferotge. Després, en un ratolí. I ella ha d’aguantar tota aquesta transforma­ció. És una metàfora brillant de la vida de casada. No dic que els canvis de patrons en una unió siguin una presó: sempre pots buscar la individual­itat dins la continuïta­t.

Per què va iniciar la carrera literària tardanamen­t, als 46 anys? Durant anys vaig escriure sense escriure res de bo. Crec que només intentava fer les novel·les d’altres. Era impression­able. Imitava escriptors que admirava. Però un dia alguna cosa va canviar, vaig començar a escriure sobre coses de què sabia, part de la meva experiènci­a. Així que vaig acceptar que el tema era el que era, íntim, domèstic i familiar, la frases van començar a prendre autoritat i frescor. Coses petites importants. Va ser com estar badant i, de cop, obrir una porta, per fi...

Que un lector es reconegui en un dels seus personatge­s és el premi més important?

No hi ha res més agraït. En una de les meves històries, des de casa seva fins al pub, una dona es fa un petó amb un home en plena foscor. Ell no és el seu marit. Una amiga de la meva mare, als 70, senyora sensible i competent, meravellos­a, em va dir de manera privada: “Aquesta vaig ser jo, és el que vaig fer jo i va ser així. Com ho sabies?”. La identifica­ció d’un lector és la part més profunda de la lectura. La ironia, també.

El que més li interessa és el relat psicològic?

És el millor de la novel·la. L’escriptor pot caçar al vol coses dels personatge­s que ni tan sols saben d’ells mateixos. Pintures, pel·lícules o programes de tele, tots tenen les seves genialitat­s, però no poden aprofundir en la ment d’aquesta manera.

En aquest sentit quin autor ha estat el seu mestre? Qui explica millor els sentiments humans? Tots els meus novel·listes favorits resumeixen el pensament en tan sols un detall, un moviment, en un parpelleig. L’escriptora Elizabeth Bowen, per exemple, o Alice Munro.

Els seus personatge­s perden el que mantenia unit el grup. Per què sempre se’n van els millors? Això va ser malèfic per part meva. Però era inevitable. Tan aviat com vaig veure que un dels personatge­s havia de morir vaig saber que era ell. Era el que unia el grup, així que quan mor els altres tres es queden

EN UN TRIANGLE “Dues dones veuen que la seva amistat és més important que l’home que comparteix­en”

EL QUE AGRADA A LES NOIES “El ‘noi dolent’ continua en el nostre imaginari, però està arribant una revolució sexual”

desequilib­rats, els falta harmonia.

Els més joves han canviat els seus estereotip­s pel que fa a l’amor i les relacions sentimenta­ls. Què hauríem d’aprendre d’ells? Què els enveja? M’agradaria pensar que les dones joves d’ara són molt més lliures que les de la meva generació. Però quan intento explicar a noies per què un noi com l’Alex, malhumorat, dolentot, que jutja la gent, indestruct­ible, podia semblar molt atractiu abans, m’asseguren que això tampoc no ha canviat gaire. Suposo que el noi dolent va existir durant segles i no és tan fàcil arrencar-lo del nostre imaginari. Però una revolució sexual està arribant, no hi ha dubte. Per cert, a mi m’agrada molt l’Alex. És el que fa les preguntes difícils i no accepta respostes fàcils.

Quin tret comú destacaria dels autors britànics?

No ho puc veure, soc subjectiva. A les novel·les britànique­s estan passant moltes coses últimament. Però cap perspectiv­a compartida. Potser vostè des d’Espanya...

 ??  ??
 ?? . ?? Tessa Hadley (Bristol, 1956) diu que els seus novel·listes preferits resumeixen el pensament en un detall
. Tessa Hadley (Bristol, 1956) diu que els seus novel·listes preferits resumeixen el pensament en un detall

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain