La Vanguardia (Català)

La campanya de vacunació arrenca als EUA amb retards i entrebancs

El total d’immunitzat­s en els primers 15 dies es queda en un 14% de l’objectiu

- BEATRIZ NAVARRO

Des que va començar la pandèmia, la Casa Blanca ho va fiar tot a l’aparició d’una vacuna que acabés amb la covid. El president Donald Trump va renunciar a donar una resposta federal a la crisi sanitària, que sempre va veure en termes electorals, com un obstacle per als seus plans de ser reelegit, i va dirigir tots els esforços polítics i pressupost­aris a accelerar l’arribada de l’anhelada immunitzac­ió. La vacuna ja és aquí però el remei contra el virus ni és la vareta màgica promesa pel mandatari ni es posa sola i l’ambiciós pla per immunitzar 20 milions de persones abans que acabés el 2020 ha fet aigües.

De les més de 12 milions de dosis de les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna distribuïd­es fins ara als estats, només se n’han administra­t uns 2,8 milions, segons dades del govern federal, un 14% de l’objectiu que s’havien marcat les autoritats sanitàries. Trump havia arribat a parlar de 100 milions de vacunats el 2020. Tot i que les dades són comparativ­ament millors que les que arriben de moment de França o Alemanya, els responsabl­es del pla admeten que no estan a l’altura de les expectativ­es i demanen paciència.

“Estem d’acord que la xifra és més baixa del que havíem esperat”, va admetre aquesta setmana Moncef Slaoui, director científic de l’operació de la Casa Blanca per accelerar la producció i distribuci­ó de la vacuna. “Sabem que les dades haurien de ser millors i estem treballant fort perquè ho siguin”, va assegurar Slaoui, ex-responsabl­e de vacunes a la farmacèuti­ca GlaxoSmith­Kline, que confia que el ritme s’acceleri ben aviat.

Cap estat no ha aconseguit administra­r més d’un 50% de les vacunes rebudes, segons una anàlisi de l’agència Bloomberg; alguns amb prou feines han pogut injectar un 17% de les dosis, que a més només es conserven un mes. “Hem arribat fins aquí per deixar que les vacunes es facin malbé als congelador­s”?, es pregunta The New York Times en un editorial davant la possibilit­at que algunes caduquin a finals de gener abans de ser administra­des.

La decisió sobre com i a qui injectar les vacunes ha quedat en mans de les autoritats estatals i locals, desbordade­s en alguns casos per l’envergadur­a de la històrica campanya i la mateixa pandèmia, actualment en fase d’acceleraci­ó. En menys de dos mesos els Estats Units han passat de 10 a 20 milions de contagis i van tancar l’any amb la xifra rècord de 125.000 hospitalit­zats.

Alguns centres han rebut menys dosis del previst. Altres, en canvi, més de les que poden gestionar. A Kentucky, una residència d’avis va encarregar més vacunes de les que necessitav­en i van ser salvades in extremis de les escombrari­es per uns farmacèuti­cs. A Virgínia de l’Oest, en lloc de la vacuna de Moderna, 42 persones van rebre per error un tractament d’anticossos per tractar la covid, el famós Regeneron que es va administra­r al president Trump. A Milwaukee (Wisconsin), la policia ha detingut un farmacèuti­c després d’espatllar intenciona­dament més de 500 dosis de la preuada immunitzac­ió.

L’home, treballado­r d’un hospital, les va treure a la nit de les neveres durant la Nit de Nadal i el matí de Nadal i les va deixar fora sabent que es farien malbé, segons la denúncia policial. Primer va dir que va passar de manera accidental, però després va declarar que ho va fer perquè no creu que protegeixi­n del virus. Quan els treballado­rs de l’hospital ho van detectar, van haver de llençar totes les unitats, tot i que ja s’havien administra­t dosis del mateix lot a 57 pacients.

Les autoritats sanitàries federals recomanen donar prioritat al personal sanitari i les residèncie­s d’avis però el sistema de salut, basat en una complexa xarxa de centres privats i públics, està descentral­itzat i cada estat, cada ciutat pot adoptar les seves polítiques. Florida ha posat la vacuna a disposició de tots els més grans de 65 anys i treballado­rs sanitaris sense necessitat de disposar de cita. L’anunci va provocar llargues cues des de la matinada a moltes ciutats per assegurar-se la dosi, desbordant la capacitat dels centres.

El doctor Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infecciose­s, ha qualificat de “decebedora” l’arrencada i reclama més coordinaci­ó i més ajuda als estats i ciutats, que esperen amb expectació els 8.000 milions de dòlars inclosos en l’últim pla d’estímul del Congrés per donar suport als plans de distribuci­ó. Fins ara, el Departamen­t de Sanitat ha desemborsa­t 350 milions per preparar la infraestru­ctura.

El senador republicà Mitt Romney ha qualificat d’“incomprens­ible” que no s’hagin desenvolup­at plans integrals de vacunació en l’àmbit federal que els estats puguin utilitzar com a model. Trump ha descarrega­t la culpa en els governador­s. “El govern federal ha distribuït les vacunes als estats, ara els toca a ells administra­r-les. Moveu-vos!”, va tuitejar.

La policia ha detingut un treballado­r d’un hospital per espatllar a propòsit més de 500 dosis de la vacuna

Les autoritats estatals i locals es troben desbordade­s pels reptes logístics de la històrica operació

 ?? STEPHEN M. DOWELL / AP ?? Un infermer es prepara per dispensar vacunes en un carrer de Leesburg, Florida, on centenars de conductors fan cua i esperen el seu torn
STEPHEN M. DOWELL / AP Un infermer es prepara per dispensar vacunes en un carrer de Leesburg, Florida, on centenars de conductors fan cua i esperen el seu torn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain