La Vanguardia (Català)

Senadors republican­s qüestionar­an la victòria de Biden al Congrés

- WASHINGTON

Ted Cruz, senador per Texas, lidera un grup d’onze senadors republican­s que va anunciar ahir la seva voluntat de qüestionar obertament la victòria de Joe Biden en la cerimònia que celebrarà el Congrés el 6 de gener per certificar els resultats en alguns dels estats de la Unió. La decisió suposarà un punt d’inflexió definitiu al si del partit republicà, ja que el líder de la majoria al Senat, Mitch McConell, ha demanat de manera expressa a tots els càrrecs electes del partit no bloquejar el que al principi hauria de ser una simple formalitat, però que a la pràctica es convertirà en l’últim i desesperat intent de la fracció trumpista del Partit Republicà per no reconèixer la victòria demòcrata de Joe Biden.

Els onze senadors dissidents han manifestat que qüestionar­an els resultats llevat que el Congrés creï de manera immediata una auditoria per analitzar la votació en aquells estats en què Donald Trump tenia dipositade­s totes les esperances de victòria, però que van acabar per donar la majoria a Biden.

Més que un cisma, la decisió de Ted Cruz té aires de ser també un primer posicionam­ent davant el futur d’un partit polaritzat entorn d’unes bases molt mobilitzad­es i convençude­s que “els van robar” les eleccions, per una part, i una majoria de càrrecs electes del partit que creuen que ja és hora de girar full a la que ha estat una de les transicion­s més vergonyose­s per a la democràcia americana.

Entre aquests últims es troba Ben Sasse, senador per Nebraska, que considera que el partit pot estar entrant en una espiral perillosa. Enmig de tots, en una situació cada vegada més incòmoda, es troba Michael Pence, el vicepresid­ent i representa­nt de la dreta evangèlica, gens partidari de les estridents mesures de Cruz i la resta de senadors, però alhora també hipotètic aspirant a una futura candidatur­a republican­a.

Malgrat les reiterades acusacions de Donald Trump de l’existència de frau electoral, cal recordar que el fiscal general, William Barr, durant els últims anys un dels seus col·laboradors més estrets, s’ha guanyat l’ostracisme i el rebuig dels partidaris de l’encara president per haver manifestat que no hi ha el més mínim indici que es produïssin irregulari­tats durant les eleccions del 3 de novembre.

Malgrat el soroll tot fa preveure que Joe Biden serà investit president dels Estats Units el pròxim 20 de gener.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain