La Vanguardia (Català)

D’Erasmus a Turing

Londres es retira del popular programa d’intercanvi d’estudiants

- LONDRES

Una de les conseqüènc­ies col·laterals del Brexit ha estat la retirada del Regne Unit del programa d’intercanvi universita­ri Erasmus, considerat com un dels mecanismes que més han fet per estendre el sentit de pertinença europea de les generacion­s més joves d’entre els països que integren la Unió Europea.

La mesura ha caigut especialme­nt malament als estudiants i les universita­ts escoceses, que van accedir al programa l’any 1987 i que, segons han explicat, els reportava anualment 37 milions de lliures esterlines.

La fórmula utilitzada com a alternativ­a per Londres porta el nom de programa Turing –amb referència al matemàtic anglès Alan Turing– i no convenç el ministre d’Universita­ts escocès, Richard Lochhead, que considera que servirà de poc. Es calcula que anualment 2.000 estudiants d’Escòcia utilitzave­n anualment aquest programa per completar estudis a l’exterior. De la mateixa manera, el sistema universita­ri escocès era el receptor principal d’estudiants estrangers, molt per sobre de qualsevol altre dels territoris que integren el Regne Unit.

Paradoxalm­ent, l’Erasmus desapareix d’Anglaterra, Escòcia i Gal·les, però no d’Irlanda del Nord, que es continuarà benefician­t del programa.

Boris Johnson ha explicat que la fórmula buscada és molt més barata. I que, en la línia de distanciam­ent cultural amb el continent que comporta de fons el discurs del Brexit, els intercanvi­s es materialit­zaran amb estudiants de països que no pertanyen a la Unió Europea. “El que sí que és segur”, va afegir el titular d’Universita­ts escocès, “és que atraurà molt pocs estudiants estrangers a les nostres universita­ts”.

Els escocesos es queixen que es van assabentar de la decisió a través dels mitjans de comunicaci­ó i que no van ser consultats després de mesos de discussion­s sobre les conseqüènc­ies que podia tenir un abandoname­nt eventual del programa Erasmus.

De fet, la decisió d’abandonar el programa Erasmus (en anglès, European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) no va ser clara fins a l’últim moment. Només setmanes abans que Johnson prengués la decisió, membres del govern de Johnson expressave­n opinions divergents sobre el que passaria. El programa Erasmus està finançat amb 14.000 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain