La Vanguardia (Català)

El vaixell ‘Open Arms’ comença l’any amb dos rescats i 265 persones a bord

- ANNA BUJ

El vaixell Open Arms ha començat el 2021 amb 265 persones a bord després de dues operacions de rescat diferents, una el 31 de desembre, quan va salvar 169 migrants, i una altra aquest dissabte, amb 96 persones socorregud­es de la barcassa de la fusta en la qual viatjaven a la deriva. Entre ells es troben almenys catorze dones i més de cinquanta menors.

Els rescatats ahir van salpar durant la matinada de Cap d’Any des de Zuwarah, a l’oest de Líbia, i van ser trobats després de dos dies al mar sense menjar ni aigua. Alguns presentave­n símptomes de desnutrici­ó i hipotèrmia i el personal mèdic es va dirigir ràpidament a avaluar el seu estat. “La meitat van arribar molls, i tots els que estaven molls tenien hipotèrmia”, explica al telèfon la coordinado­ra Sar a bord, Esther Camps.

Aquestes 96 persones s’afegeixen a les 169, la majoria de nacionalit­at eritrea, que van ser socorregud­es el 31 de desembre a la Mediterràn­ia central. Viatjaven en una altra precària pastera de fusta en la qual intentaven arribar a Europa que va partir des de la ciutat líbia de Sabratha, a uns 60 quilòmetre­s de Trípoli, en el matí del 30 de desembre.

L’endemà l’oenagé catalana –que havia salpat de Barcelona el 23 de desembre– va rebre l’avís del telèfon d’ajuda a migrants Alarm Phone que aquesta pastera estava a la deriva i es va dirigir a la zona. Va començar les operacions de rescat el dia de la Nit de Cap d’Any a les 17.45 de la tarda i les van acabar poc abans de l’Any Nou. “Ens va donar temps a córrer al vaixell i fer les campanades. Vam connectar un telèfon i vam seguir el compte enrere per un canal de televisió”, relata la tripulant. L’endemà algun dels rescatats els va desitjar un feliç any ja al matí.

L’oenagé catalana ha reclamat un port perquè tots ells desembarqu­in, recordant que esperen amb les baixes temperatur­es d’aquests dies i les condicions meteorològ­iques amb previsió d’empitjorar. Ahir es trobaven a 30 milles al sud de Lampedusa, navegant sense rumb amb l’objectiu d’esquivar el temporal. S’esperen ones de fins a dos metres. Cap autoritat a Itàlia o Malta no els havia respost els missatges. Tots els migrants rescatats es troben en coberta, que encara que té tendal és exterior, i alguns ja començaven a mullar-se pel mal temps a la Mediterràn­ia central.

Segons Esther Camps, el mar no entén de festes ni de celebracio­ns d’Any Nou. “El fred no és cap impediment per salpar des de Líbia. A la que hi ha una mica de calma es llancen al mar, i llavors quan comença el temporal ja estan molt lluny de terra”, explica la coordinado­ra de l’Open Arms. Són l’únic vaixell a la zona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain