La Vanguardia (Català)

La revolució dels aplaudimen­ts

- Barcelona. Servei especial VICENÇ SANCLEMENT­E

El 12 de gener del 2017, una setmana abans de deixar el poder, Barack Obama va tancar la porta als nassos a les famílies cubanes. Va eliminar la política de “Peus eixuts, peus molls” que permetia que tot cubà que trepitgés terra nord-americana s’hi pogués quedar. Aquesta política acabava amb perilloses travessies i extorsions, però també amb l’esperança d’enviar un familiar al nord, garantir-ne el futur i que pogués ajudar els que es quedaven a l’illa.

Obama, quan va visitar l’illa caribenya, va dir: “Els nostres nets veuran aquest aïllament com una aberració; el futur de Cuba ha de ser a les mans del poble cubà”. Però els va tancar una via d’escapatòri­a davant possibles situacions de conflicte.

La pandèmia de la covid ha empitjorat el dia a dia als carrers de l’illa. A l’estret bloqueig s’ha afegit la falta de subministr­aments i el tancament al turisme. Ha estat impossible mantenir les distàncies a les nombroses cues per cobrir les necessitat­s bàsiques. Només les botigues en dòlars continuen estant proveïdes.

I des d’aquesta mateixa setmana, s’afegeix la preocupaci­ó dels efectes que tindrà sobre la vida quotidiana la dràstica devaluació que suposa la desaparici­ó del pes cubà i la correspone­nt homologaci­ó en termes monetaris a l’anomenat pes convertibl­e. Una mesura que provocarà inevitable­ment pujades de preus i, segons els economiste­s, un augment de la inflació.

Les principals fonts de recursos de Cuba depenen de l’exterior. Dels profession­als que treballen en altres països, de les remeses familiars –la majoria enviades des dels Estats Units–, i del turisme. Com més va més palpables són les diferèncie­s entre les famílies que tenen accés al dòlar i les que viuen només dels sous en pesos cubans.

I en plena crisi econòmica, –quatre anys després de la mort de Fidel Castro– , han saltat espurnes polítiques. Aquesta vegada els protagonis­tes han estat dissidents molt joves. El 8 de novembre va ser detingut el raper antisistem­a Denís Solís, de 31 anys. Un judici ràpid el va condemnar a vuit mesos de presó per “desacatame­nt”. En concret, per com va tractar el policia que va entrar a casa seva.

Com a protesta, els companys del Moviment San Isidro, de l’Habana Vieja, coordinats per l’artista Luis Miguel Otero Alcántara, de 33 anys, es van tancar a la seu de l’organitzac­ió el 16 de novembre. Dos dies més tard, després de tallar-los el subministr­ament d’aliments, es van declarar en vaga de fam. Hi ha qui els acusa de “marginals”, però sorprèn la joventut i la varietat dels integrants, alguns de 18 o 21 anys.

Al local es van reunir poetes, ecologiste­s, professore­s d’art, del moviment cristià, musulmà, membres dels col·lectius LGTBI, algun científic i un periodista, que es va afegir al grup després d’arribar de l’aeroport sense tenir confirmat el resultat de la seva prova PCR. Una nit, aprofitant aquest fet, per tal de garantir el protocol de la covid, les autoritats els van desallotja­r. La reacció contra les retencions

La condemna a presó d’un raper al novembre va provocar una sèrie de protestes que no són gens minoritàri­es

Un grup de poetes, professors, artistes i col·lectius cristians i LGTBI han forçat el Govern a pactar

“El gran èxit és haver obligat el Govern a negociar; és un abans i un després”, diu Rafael Rojas, historiado­r

d’aquell moment, conegudes per internet, va ser que un centenar d’artistes i intel·lectuals es van plantar davant el Ministeri de Cultura.

El dia 27 de novembre el grup continuava davant la seu ministeria­l sense intenció de marxar. Cada 15 minuts picaven de mans per reclamar entrevista­r-se amb les autoritats, en el que s’ha arribat a identifica­r com la “revolució dels aplaudimen­ts”.

Després d’una llarga espera, 32 representa­nts de la seguda es van reunir al Ministeri amb el viceminist­re de Cultura Fernando Rojas. Els van acompanyar l’actor Jorge Perugorría i el director de cinema Fernando Pérez Valdés. Van sortir amb el que van considerar “acords fonamental­s”. S’havia obert un canal de diàleg i es van comprometr­e a seguir-lo. Creien que els artistes independen­ts ja es podrien reunir sense ser pressionat­s.

Pel professor d’història Rafael Rojas, germà del viceminist­re, resident a Mèxic, hi haurà “un abans i un després” d’aquell moment “L’èxit més trascenden­tal d’aquest divendres 27 no va ser per la promesa de deixar de reprimir, cosa que no complirà mai un Estat com el cubà, sinó per haver obligat el poder a negociar; això és una cosa que no podran amagar als vaguistes de San Isidro”.

Durant aquestes jornades, els activistes han donat a conèixer cada moviment per les xarxes. El seu gran altaveu: els telèfons. Des del mòbil es denuncia avui qualsevol abús de poder, sigui a l’Havana, Pequín o Sabadell. Els vaguistes o els seus amics han relatat la seva versió dels fets a través de Twitter, Facebook o Instagram. També l’han explicada nous mitjans de comunicaci­ó digitals com ara Periodismo de Barrio, El Estornudo, Tremenda

Nota o Rialta ediciones.

La “revolució dels aplaudimen­ts” ha tingut algun cronista tradiciona­l. Es tracta del periodista i escriptor cubà de 31 anys, Carlos Manuel Álvarez. Ell va ser qui es va afegir a la vaga de San Isidro i va descriure aquelles hores i el seu significat personal per a The Washington Post, El País i The New York Times. La seva tesi és que “mantenir una posada en escena del silenci dels cubans en plena crisi és un luxe que el Govern no es pot permetre i el malestar social és visible”.

Després dels primers moments, el Govern i els mitjans oficials han acusat els vaguistes de “mercenaris”. Els seus partidaris han organitzat manifestac­ions de repudi davant els domicilis dels dissidents. La policia ha practicat detencions, interrogat­oris i vigilàncie­s domiciliàr­ies. Un dels que més ho ha patit ha estat el cronista Álvarez.

El dia 4 de desembre el Ministeri de Cultura tancava, des de la seva pàgina web, tota possibilit­at d’acord amb els anomenats “artistes independen­ts”, que “s’han autoexclòs des de fa molt de temps per les seves agressions als símbols patris, delictes comuns, atacs frontals a la direcció de la revolució cubana, sota la disfressa de l’art; el Ministeri de Cultura no es reunirà amb persones que tenen contacte directe amb el Govern dels Estats Units i en reben finançamen­t, suport logístic i suport propagandí­stic”.

El dia 20 de gener del 2021 Joe Biden passarà a ser el nou president nord-americà. Als Estats Units viu una nova generació de cubanoamer­icans que han votat el candidat demòcrata, perquè creuen que serà millor per al dia a dia del seu país d’origen.

En aquests pròxims quatre anys, la política d’acostament a Cuba des de Washington pot tenir efectes més pràctics que en el període de Barack Obama. Si els demòcrates aconseguei­xen, –després del recompte a l’estat de Geòrgia– , la majoria, tant al Congrés com al Senat, això pot suposar el principi del final de la llei Helms-Burton o fins i tot del bloqueig històric, “l’extern”.

Pel que fa al “bloqueig intern” i preveient el possible canvi d’escenari, el govern cubà s’estima més donar imatge d’autoritat. Caldrà veure els pròxims mesos si es trenca una maledicció històrica. Quan finalment es poden acostar posicions entre Washington i l’Havana, algun extremista d’un dels dos costats de l’estret de Florida torna a ferho impossible.

La revolució dels aplaudimen­ts, ha servit per fer palesa una aspiració del món intel·lectual. A les universita­ts de l’illa es pregunten si uniformita­t és fortalesa. La professora Esther Suárez Durán, des de La Joven Cuba ho analitza fent crítica interna: “No sembla que es pugui veure com un esdevenime­nt aïllat. És un senyal de les parts més sensibles del teixit social, que posa en relleu la necessitat dels fills d’aquesta terra de tenir la participac­ió necessària. Els senyals han estat clars; la societat civil, necessita ara mateix, espai. El socialisme burocràtic ha de donar pas al socialisme participat­iu”.

Després de la primera generació de la Trova, una de les primeres cançons de protesta a Cuba va ser Guillermo Tell, de l’autor Carlos Varela. La lletra diu: “Guillem Tell no va comprendre el seu fill, que un dia es va avorrir de la poma al cap. Li toca a ell provar el seu valor...”

Ja no són els fills, com Carlos Varela que té 57 anys, ja són els nets dels revolucion­aris o els besnets, els que demanen pas a la illa caribenya.

Malgrat haver acordat calmar la situació, la policia ha practicat detencions i ha vigilat els dissidents

La professora Esther Suárez opina que les accions del jovent no són aïllades: “Els senyals han estat clars” Els nets i besnets de la revolució cubana s’enfronten al règim amb una contestaci­ó creixent al carrer

Amb Biden a la Casa Blanca, la relació amb Cuba podria tenir efectes més pràctics que a l’era Obama

 ??  ??
 ?? . ?? Acció. La condemna d’un raper al novembre ha propiciat protestes de diversos col·lectius
. Acció. La condemna d’un raper al novembre ha propiciat protestes de diversos col·lectius
 ?? STRINGER / REUTERS ?? Espera. Cues fora d’un centre comercial on es compra en pesos convertibl­es, el 28 de desembre
STRINGER / REUTERS Espera. Cues fora d’un centre comercial on es compra en pesos convertibl­es, el 28 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain