La Vanguardia (Català)

Casado enfila l’any de la remuntada

El líder del PP es vol refermar com a líder del centredret­a i única alternativ­a a Sánchez

- CARMEN DEL RIEGO

Malgrat la pandèmia, el 2020 ha estat, per Pablo Casado, “l’any de la consolidac­ió”. El moment que, asseguren al PP, “totes les peces són al seu lloc”, després d’un període convuls i amb canvis, l’últim dels quals el de la que era portaveu del grup popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, per Cuca Gamarra, cosa que ha pacificat els diputats al Congrés. Un any, el que ha acabat, en què “la vela està posada al lloc correcte” i ara es tracta d’avançar. L’objectiu principal de Casado és consolidar-se com a líder del centredret­a i única alternativ­a al president Pedro Sánchez. Per aconseguir-ho, el líder popular ha de superar nombrosos reptes, que s’ha imposat per a aquest 2021.

El resultat de les eleccions del 14-F a Catalunya és bàsic per al futur de Casado. No es tracta, en absolut, que hagi de guanyar les eleccions, però els forats negres de Catalunya i d’Euskadi fan molt difícil un triomf en unes eleccions generals que el permeti governar. En el cas de Catalunya, es marca com a objectiu com a mínim doblar els quatre escons actuals del PP al Parlament, amb l’aposta pel que representa Alejandro Fernández, el líder i candidat del PP català, en comparació al que en el seu moment va suposar el missatge d’Álvarez de Toledo, en qui Casado va posar les esperances i, contra vent i marea, va designar com a número u per Barcelona a les eleccions generals.

El resultat dels comicis catalans també suposarà la confirmaci­ó, o no, que la seva estratègia de posar èmfasi en la gestió, per sobre del discurs nacionalis­ta, es veu recompensa­da, fet que traslladat a la política espanyola suposarà, confien els populars, que anteposar la gestió, sobretot en l’àmbit econòmic, pot acostar-lo al Govern d’Espanya.

Els populars són optimistes, basant-se en les enquestes. En sis mesos, el PP ha reduït en sis punts la diferència que tenia amb el PSOE, segons tots els sondejos menys els del CIS, subratllen al PP, cosa que els situa ara, diuen, en un empat tècnic, ja que la diferència entre socialiste­s i populars estaria en dos punts.

Amb aquesta progressió, Casado ara té un altre objectiu per a aquest any, que és aconseguir el sorpasso del PSOE, de moment als sondejos. Els populars recorden que, a les primeres eleccions generals a les quals es va presentar Casado, es parlava del sorpasso de Ciutadans al PP, i a les segones el que es va plantejar va ser el sorpasso del Vox de Santiago Abascal a Casado.

Ara, recorden les fonts consultade­s, es plantegen quan el PP podria sobrepassa­r el PSOE en intenció de vot en unes eleccions generals. Els populars admeten que aquest èxit no garantiria per si sol que el PP pugui governar, però seria el primer pas per pensar en aquesta aspiració.

I perquè l’objectiu principal d’arribar al govern d’Espanya pugui ser una realitat, Casado és conscient que ha de culminar la separació de Vox, demostrant que el seu aplaudit discurs a la moció de censura que va presentar Abascal contra Pedro Sánchez està interiorit­zat pel partit i que el PP no pensa fer cap concessió a Vox, per molt que es vulguin imposar amb l’amenaça de trencar els governs municipals i autonòmics.

El president del PP està decidit a mantenir aquest discurs que el diferencia de Vox, i també pretén convèncer els votants d’Abascal que el PP és el partit que pot fer que Sánchez abandoni la Moncloa, i per tant tindran una part de responsabi­litat en el fet que els socialiste­s continuïn governant si impedeixen que el vot s’agrupi a l’entorn de l’únic partit de centredret­a que pot guanyar.

Seguint amb els seus propòsits per a aquest any, una vegada consolidat el PP com a principal partit del centredret­a, i després de proclamar l’allunyamen­t de Vox, la tasca que Casado es proposa és recuperar part de l’espai de centredret­a que ha perdut des de la majoria absoluta que va obtenir Mariano Rajoy el 2011 i que ha anat a Ciutadans.

L’equilibri que requereix aquesta tasca és molt difícil. El PP comparteix governs amb el partit d’Inés Arrimadas en diverses comunitats autònomes, i del seu suport depèn que els populars puguin continuar al capdavant d’aquestes autonomies. Un moviment que els taronges podrien considerar una provocació, com el fitxatge de l’exlíder de Cs a Catalunya Lorena Roldán per a la llista del PP, que podria malmetre la relació de cooperació. Tot i això, els populars saben que si volen ampliar el seu espai han d’atreure votants de Ciutadans.

Casado haurà de prendre, en algun moment, la decisió de renovar els mandats caducats al Consell General del Poder Judicial, bloquejats des de fa més de dos anys. Malgrat que el president del PP s’ha aferrat fins ara a les seves condicions, és conscient que en algun moment haurà de baixar del burro.

El que fa el líder popular és esperar el moment oportú per a l’acord. Això no passarà abans de les eleccions catalanes ni de la formació de govern a Catalunya. Casado considera que la renovació de l’òrgan de govern dels jutges pot ser un element de pressió per frenar les cessions als independen­tistes, i per això, tot i que el rebuig dels indults no s’ha afegit a la llista de les condicions per desbloquej­ar la renovació, una possible concessió podria frenar i endarrerir encara més els nomenament­s.

Passat el 14-F, Casado disposarà del període de temps més important sense cites electorals des que va ser elegit president del PP, i ho aprofitarà per acabar de renovar el partit, per fer-ho en la mesura que pugui. Això implica canvis en la correlació de forces dels barons, que afectarà especialme­nt alguns dels qui ara tenen un gran pes i que no li van ser afins quan va optar a la presidènci­a del PP, després que Mariano Rajoy renunciés al càrrec quan va perdre la moció de censura que el va descavalca­r del govern central.

Casado afrontarà durant tot l’any els congressos provincial­s i regionals del PP, en un procés al final del qual confia que podrà dir que el partit no té res a veure amb el que va heretar el juliol del 2018. A partir d’aquest moment es podrà dedicar completame­nt a l’elaboració de la seva alternativ­a, amb la vista posada en unes eleccions generals, siguin quan siguin.

El líder popular es marca com a primera meta almenys doblar els quatre escons del PP al Parlament

Les enquestes del PP situen el partit a dos punts del PSOE, i confien a poder donar aquest any el ‘sorpasso’

 ?? E. PARRA. POOL / EP ?? Pablo Casado durant la intervenci­ó a la sessió de control del 16 de desembre al Congrés
E. PARRA. POOL / EP Pablo Casado durant la intervenci­ó a la sessió de control del 16 de desembre al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain