La Vanguardia (Català)

JxCat eleva el to contra el PSC i s’erigeix en alternativ­a a un tripartit

- SERGI QUITIAN

La possible reedició d’un tripartit d’esquerres a la Generalita­t és un tema recurrent en la campanya de Junts per Catalunya. En concret, el perill que, a parer dels de Carles Puigdemont, suposa un possible acord d’ERC amb els comuns i el PSC, encara que republican­s i socialiste­s ho neguin. Tant és així que, més enllà de llançar avisos als que han estat els seus socis al Govern les tres últimes legislatur­es perquè no es desviïn d’un executiu “nítidament” independen­tista, els últims dies també han elevat el to contra el PSC. Especialme­nt després de la forta irrupció del ministre Salvador Illa com a candidat socialista el 14-F.

“El PSC del 155 i el ministre de la recentrali­tzació de competènci­es en la primera onada del coronaviru­s”, va enunciar ahir la presidenci­able de JxCat, Laura Borràs, per referir-se a Illa, des de Lleida, on va fer aturada en la intensa campanya de recollida d’avals de Junts per presentar-se com a nou partit a les eleccions i que tanquen avui superant sense problemes les firmes necessàrie­s –al voltant de 6.000, un 0,1% del cens de cada circumscri­pció–.

“Denunciem el sucursalis­me dels socialiste­s; una vegada més el PSOE decideix i el PSC acata”, va prosseguir l’encara portaveu de JxCat al

Congrés, per carregar contra la decisió de Ferraz de canviar el ministeri pel lideratge electoral a Catalunya, “un fet insòlit en cap altre país en plena pandèmia”.

La gota que fa vessar el vas, segons Borràs, és el cartell dels socialiste­s per promociona­r la tornada d’Illa a Catalunya, en què se’l presenta com la “vacuna” contra els llaços grocs. “És absolutame­nt ignominiós”, va censurar l’exconselle­ra de Cultura, que va exigir al titular de Sanitat que se’n desmarqui, una petició a què també es va sumar la cap de cartell de la CUP, Dolors Sabater, que el va qualificar d’“infame”.

Junts vol fixar relat i assenyalar presumptes temptacion­s d’Esquerra per governar amb l’ajuda del

PSC. Davant això, afirmen que el partit de Puigdemont és “l’única garantia que segur que hi haurà un govern independen­tista”. “El 14-F ens juguem si donem continuïta­t als mandats per guanyar sobirania dels últims anys”, va subratllar ahir el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, número u per Lleida, des de la capital del Segrià. En aquesta línia, també ahir, la vicepresid­enta i portaveu del partit, Elsa Artadi, va afirmar en una entrevista a Europa Press que de facto aquest tripartit ja s’està donant a l’Ajuntament de Barcelona, on és regidora, després d’assenyalar, per exemple, el suport republicà als dos pressupost­os de l’executiu municipal de comuns i socialiste­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain