La Vanguardia (Català)

La felicitat derrota la pandèmia

La covid no ha fet més infeliços els espanyols, que lamenten sobretot l’impacte en la vida social

- CARLES CASTRO

La felicitat no ha desaparegu­t del particular diari de l’any de la pesta dels espanyols. Després de nou mesos de patir les conseqüènc­ies de la pandèmia provocada per la covid, i malgrat el luctuós balanç de mort i patiment, la ciutadania manté les constants vitals del seu estat d’ànim. En altres paraules: segons el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues, els espanyols no són més infeliços com a conseqüènc­ia de l’emergència sanitària. Ans al contrari: la nota anual en l’escala de la felicitat personal que confessen els ciutadans no ha deixat de créixer. Va ser del 7,7 l’any 2018, va pujar una dècima el 2019 i voreja el 8 el 2020, després de l’esclat de la pandèmia.

Però això no és tot. El grau de satisfacci­ó amb diferents aspectes de la vida, com ara la convivènci­a familiar o la salut, ha resistit els efectes de la pandèmia i manté les mateixes notes que abans de l’arribada de la covid: un 8,4 la vida familiar (que va escalar a una puntuació del 8,7 en l’interregne de l’estiu) i un 7,9 la salut (que també va superar el 8 quan la primera onada de l’epidèmia començava a quedar enrere).

Certament, i com no podia ser de cap altra manera, la satisfacci­ó amb el nivell de vida s’ha ressentit de l’impacte econòmic de la pandèmia i ha caigut del 7,7 que hauria obtingut abans de l’arribada de la covid al 7,4 que es va registrar en plena emergència sanitària. Això sí, malgrat aquest retrocés, la nota continua estant per sobre de la que es va registrar el 2019 (7,2) o el 2018 (7,1).

Ara bé, el capítol en què els espanyols es mostren més insatisfet­s amb els efectes de la covid és el relatiu a la vida social. Durant el primer trimestre del 2020 els ciutadans consultats pel CIS van puntuar amb un 8 el nivell de satisfacci­ó respecte a les relacions socials. En canvi, després de l’esclat de la pandèmia la nota va caure fins a un 7,3. És a dir, set dècimes menys (i sis respecte a la puntuació del 2019, o cinc amb relació a la del 2018). El repunt del juliol (fins al 7,8) difícilmen­t es mantindria actualment, en plena segona onada del coronaviru­s.

La preocupaci­ó per l’impacte de la pandèmia sobre la vida social dels espanyols s’ha apreciat fins a l’últim sospir del 2020. El baròmetre del desembre del CIS registrava un percentatg­e deu punts superior de ciutadans que confessave­n un impacte més gran de l’emergència sanitària sobre la vida social (més d’un 72%) que no pas sobre la vida personal (menys d’un 63%). I, per contra, mentre que un 36% dels ciutadans consultats afirmaven que la pandèmia amb prou feines els havia afectat la vida personal, només un de cada quatre espanyols deia el mateix sobre la vida social.

Les percepcion­s segons el signe polític dels consultats també eren diferents, tot i que no gaire pel que fa a les puntuacion­s que els diversos grups de votants emetien en l’escala de la felicitat personal o de la satisfacci­ó amb diferents aspectes de l’existència. En canvi, quant a l’afectació de la pandèmia en la vida personal i social, el sentit del vot sembla que hi té alguna influència.

Per exemple, els electors de Vox o del PSOE són els que amb menys força reconeixen que la vida personal o social s’han vist afectades per les conseqüènc­ies de la pandèmia. En canvi, els votants de Ciutadans i d’Unides Podem són els que admeten un impacte més important de la covid, i sempre en percentatg­es per sobre de la mitjana. De fet, un 81% dels electors de Ciutadans (gairebé 12 punts més que els de Vox) confessen que l’epidèmia els està afectant molt o bastant la vida social.

Tot i això, l’edat i el gènere també podrien explicar algunes d’aquestes diferèncie­s. Ciutadans i Unides Podem aconseguei­xen els millors registres entre els electors de 18 a 44 anys, un grup amb una vida social més intensa. Per contra, el PSOE obté els suports més amplis entre els més

La satisfacci­ó amb el nivell de vida ha caigut respecte al març del 2020, però no davant la registrada el 2019

Els electors de partits independen­tistes noten en gran manera l’impacte de la covid sobre l’activitat pública

Els votants de Vox són els que menys afectada veuen la vida social o personal; els de Podem i Cs, els que més

grans de 65 (tot i que ara també aconseguei­x percentatg­es elevats d’estimació de vot entre els electors de 18 a 24 anys).

Pel que fa a Vox, és veritat que té pocs suports entre els més grans de 65 anys, però encara en té menys entre les dones. I són justament les dones les que diuen que han patit l’impacte de la pandèmia en la vida social i personal amb més força que els homes.

Naturalmen­t, les percepcion­s més laxes dels electors d’ultradreta sobre les conseqüènc­ies del coronaviru­s també es podrien veure influïdes per l’elevat negacionis­me que tenen respecte les epidèmies i les vacunes o pel rebuig ideològic de les restriccio­ns col·lectives.

Finalment, el món de l’independen­tisme català mostra alguna paradoxa, com ara nivells baixos d’impacte de l’epidèmia sobre la vida personal (inferiors a un 60%) però percentatg­es molt alts respecte a les conseqüènc­ies sobre la vida social, que arriben a un 80%, fins a vuit punts per sobre de la mitjana. Una possible explicació? La covid ha liquidat les grans concentrac­ions humanes que reunia el procés.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain