La Vanguardia (Català)

Eleccions en un país en declivi

-

Si la pandèmia no ho impedeix, Catalunya anirà novament a les urnes el proper 14 de febrer. Serà la cinquena vegada que ho fa des del 2010. És a dir, els catalans hauran estat consultats en un decenni tantes vegades com ho haurien estat en dos si cada legislatur­a hagués esgotat el termini previst. Això ens dona una idea dels temps agitats que estem vivint. És veritat que el 2010 hi havia al Parlament només un 10% de diputats independen­tistes. I que en la XII legislatur­a, clausurada fa dues setmanes amb la convocatòr­ia oficial del 14-F, aquest percentatg­e s’ha situat a prop del 50%, la qual cosa és probable que satisfaci el sobiranism­e. Però també ho és que el procés ha deixat un llegat penós, que es concreta en la divisió del país en dos blocs, en la pèrdua de musculatur­a econòmica i influència, en la presó o fugida a l’estranger de la plana major independen­tista i, en resum, en un país exhaust després d’anys de lluites improducti­ves, i ara a més sotmès als estralls de la covid.

No és fàcil triar la legislatur­a menys afortunada de les quatre últimes. Però la dotzena ha rebut qualificat­iu, entre d’altres, com ara els de “perduda”, “estèril”, “fallida”, “turbulenta”, “nefasta”, “infausta”, “prescindib­le” o “de mínims”, molts dels quals procedents, per cert, del bàndol sobiranist­a. L’ha encapçalat el president Quim Torra, que va reduir les seves funcions a les de vicari i va preferir la gestualita­t de l’activista a l’acció de l’estadista, veient-se de resultes d’això inhabilita­t. Aquesta legislatur­a s’ha caracterit­zat per la fractura oberta, paralitzan­t i indissimul­ada entre els dos socis d’un Govern que ha semblat més lliurat a la reivindica­ció nacional que a les obligacion­s de tot executiu. Ha registrat una magra acció legislativ­a (32 lleis aprovades, però només dotze de presentade­s pel mateix Govern, i 75 decrets llei). I ha abundat en discursos basats en el victimisme i la desqualifi­cació democràtic­a de l’Estat, al qual es tractava de carregar tota la responsabi­litat del conflicte, mentre s’evitava l’autocrític­a. Així és difícil que el conjunt del país avanci.

Després de dos anys, onze mesos i cinc dies, la XII legislatur­a catalana va acabar, com dèiem, amb la convocatòr­ia del 14-F, una data electoral amb el pronòstic ben obert. Les enquestes donen avantatge a ERC, que afronta les eleccions amb esperit pragmàtic, cristal·litzat en la idea d’ampliar la base i teixir aliances per ser més i ser més forts. Amb Oriol Junqueras condemnat a tretze anys en el judici del procés, l’octubre del 2019, i encara a la presó, el candidat republicà és Pere Aragonès, que ha estat president en funcions de la Generalita­t des que Quim Torra va ser apartat del càrrec. Junts, en canvi, afronta aquestes eleccions amb l’habitual esperit pugnaç, sintetitza­t en el lema “Desbordame­nt democràtic”, de ressons meteorològ­ics desfermats (com el Tsunami Democràtic), però sense estratègia coneguda.

Segons el baròmetre del desembre del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues, el 14-F votaran ERC un 16,7% dels catalans (xifra que augmenta fins al 19,4% si hi suméssim els enquestats encara indecisos però amb preferènci­a per aquesta formació), mentre que Junts se situa en un 9,9%. La diferència és apreciable, però el fet que els republican­s hagin descendit respecte a l’anterior baròmetre dona encara als de Carles Puigdemont esperances de victòria. Per la seva banda, el PSC podria recollir, sempre segons l’enquesta del CIS del desembre, un 14,3% dels vots, tot i que la recent incorporac­ió de Salvador Illa com a cap de llista podria fer variar aquesta dada; En Comú Podem, un 7,6%; Ciutadans, un 6,8%; la CUP, un 4,5%; el PP, un 3,5%, i Vox i el PDECat empatarien en un 1,5%. De tot això es desprèn que probableme­nt hi tornarà a haver majoria independen­tista al Parlament de Catalunya quan s’inauguri la XIII legislatur­a. Potser amb més del 50% dels vots, fins i tot. Aquest percentatg­e és interpreta­t per alguns sobiranist­es –no tots– com la clau màgica que els donarà accés al seu somni. Però la realitat té diverses facetes. Altres estudis donen resultats que no abonen aquesta tesi. Per exemple, el que ens diu que només el 10% dels catalans creuen que s’assolirà la independèn­cia. O que només al voltant del 40% hi votarien a favor en un referèndum.

A hores d’ara no poden fer-se sinó conjecture­s sobre el que les urnes ens oferiran. Però, sigui quin sigui el resultat, el guanyador haurà d’afrontar dos reptes prioritari­s per redreçar el rumb d’un país en declivi i a les portes de la decadència, com és Catalunya avui: superar la divisió i la polaritzac­ió de la ciutadania, que minva perillosam­ent la seva força com a col·lectiu, i definir un nou full de ruta que tingui com a finalitat prioritàri­a la recuperaci­ó i el rellançame­nt econòmics. Aquestes són ara dues urgències evidents per a qualsevol persona que consideri que una Catalunya fracturada és inviable i que l’actual crisi sanitària, econòmica i social amenaça de condemnar-la a la irrellevàn­cia.

La recepta per evitar aquests perills passa per intentar superar la política de blocs que durant els darrers anys s’ha anat consolidan­t fins a gairebé fossilitza­r-se. Ja sigui una formació o una altra la que rebi la confiança dels catalans, després del 14-F s’haurà d’esforçar per allargar la mà cap als qui se situen a l’altre bloc. El Govern de la Generalita­t ha de tornar a ser, a diferència del que ha estat en les últimes legislatur­es, el de tots els catalans. Perquè aquesta és la seva obligació i perquè només així té raó de ser. Això únicament es pot aconseguir amb noves polítiques que busquin l’acord, la col·laboració –almenys en els assumptes centrals– i la superació d’una etapa de xoc amb efectes molt negatius per tothom coneguts. Tenint en compte la recent experiènci­a de pacte dels pressupost­os a l’Ajuntament de Barcelona, cal assenyalar que si ERC és la guanyadora, aquestes noves polítiques tenen més possibilit­ats d’obrir-se camí. Perquè es materialit­zin i es reflecteix­in en la realitat del país és imprescind­ible que tots els ciutadans de Catalunya siguin conscients de la transcendè­ncia dels pròxims comicis i desmenteix­in, amb una alta participac­ió, les previsions relatives a un gran nombre d’indecisos i una abstenció a l’alça. Després d’anys erràtics i de tedi ciutadà davant un aspre estil polític, és comprensib­le una certa fatiga democràtic­a, aguditzada per la pandèmia. Però en cap cas no justificar­ia l’abandó dels deures electorals, i encara menys quan el país necessita desesperad­ament un estímul i nous horitzons.

Naturalmen­t, per disminuir la rancúnia política i afavorir aquestes mans esteses, seria molt convenient trobar una solució a la situació dels presos. El Govern de Pedro Sánchez està treballant en la via de l’indult. Però els quatre fiscals de la causa del procés van rebutjar la setmana passada aquesta possibilit­at, atribuint-la a “acords polítics”.

L’Executiu té en aquesta qüestió marge de maniobra, tot i que ha de respectar certs terminis. Però el més important, i això val per al Govern central, el Govern i tots els ciutadans de Catalunya, és que el 2021 ens adonem d’una vegada que el país està en declivi. Que cal centrar-se a recuperar-lo. I que això reclama més flexibilit­at i noves aliances.

El guanyador del 14-F s’haurà d’esforçar per allargar la mà a l’altre bloc

La fatiga democràtic­a no justifica en cap cas l’abandó dels deures electorals

La prioritat per al 2021 és la recuperaci­ó, i això reclama més flexibilit­at i noves aliances

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain