La Vanguardia (Català)

Quatre ulls... i quatre orelles

- Xavi Ayén

Com un Jules Verne anticipant el món que ve a les seves novel·les, l’alemany Marc-Uwe Kling imagina, a QualityLan­d, una gran corporació que ens ven de tot, a través de drons que ens arriben a casa, anticipant-se fins i tot als nostres desitjos i enviant-nos productes que els nostres senyals corporals indiquen al Gran Algoritme que necessitem, de la gamma o marca que ens correspong­ui segons el barri on vivim, la feina que tinguem o els actes i decisions que anem mostrant al llarg dels dies, i que la màquina enregistra sense descans. És tan perfecta que la majoria d’usuaris ha premut un botonet per saltar-se el molest pas de confirmar la compra. Sense fer res (a part de pagar, esclar) un té sempre de tot.

La totpoderos­a Amazon de Jeff Bezos, després d’haver batut rècords aquest any passat (va triplicar els beneficis mundials) es proposa escurçar les distàncies amb la ficció. La setmana passada, va posar a la venda durant un sol dia, en mode de prova, les noves ulleres connectade­s Echo Frames, per 249 euros.

No són ulleres amb pantalla ni projecten cap imatge. Hi pots instal·lar els teus vidres graduats –miopia, astigmatis­me i vista cansada, en el meu cas–. Porten incorporat l’assistent de veu Alexa, un micro i uns altaveus a prop de les orelles pels quals et xiuxiuegen coses a cau d’orella sense que les senti ningú (notificaci­ons, el temps, com arribar als llocs, música...). A través del micro, nosaltres donem les instruccio­ns. En especial, les de compra: la idea és que puguis encarregar el que sigui en qualsevol moment, en qualsevol lloc, simplement parlant, encara que estiguis canviant l’aigua de les olives o fent jocs malabars.

Rohit Prasad, científic en cap d’Alexa, confirma que el que busquen és que, com a la novel·la, no calgui esperar a respondre peticions sinó “anticipar-se al que desitges”. Kling ho porta més enllà: l’algoritme ens troba parella i, si no funciona o surt alguna cosa millor, trenca la relació per nosaltres, oferint a l’ex, al mateix missatge, alternativ­es de companyia.

Per què unes ulleres si no hi ha imatges? Per què no una arracada, un auricular, un pegat o un passador dels cabells? Penso en aquell escriptor barceloní que, en trobar la seva dona al llit amb un altre, va veure com el sorprès es precipitav­a cap a la tauleta de nit per posar-se ràpidament les ulleres i dir-li: “No voldràs pegar un home amb ulleres, oi?”. Potser els cervells pensants d’Alexa coneixien aquesta sagrada norma que respecta fins i tot el sicari més despietat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain