La Vanguardia (Català)

Golf en calçotets

- Ramon Rovira

Ronald Reagan presidia els Estats Units quan el món es va estremir. El 1983, en plena guerra freda, va anunciar la Iniciativa de Defensa Estratègic­a (SDI), un sistema defensiu basat en armes espacials capaces de destruir els míssils soviètics en ple vol. L’aposta, batejada popularmen­t com la guerra de les galàxies, era massa forta per a un enemic exhaust que, a la fi, va doblegar el genoll. En acceptar la derrota, Gorbatxov va eliminar també la bipolarita­t basada en l’escalada armamentís­tica que assegurava la destrucció mútua i va iniciar el desmembram­ent de l’URSS i del bloc comunista. La humiliació va ser encara més gran quan es va descobrir que la SDI era un invent, un ham monumental que els russos s’havien empassat fins al pílor. Però, mentre els gerontòcra­tes del Kremlin es trencaven les banyes, un jove espia va prendre nota de l’estafa. Vladímir Putin, un militar adscrit al KGB i destinat a Alemanya, va aprendre el valor de l’estratègia, de tenir paciència i esperar quan l’enemic està més dèbil per assestar-li el cop de gràcia.

Perquè en això consisteix el massiu ciberatac que durant mig any els pirates russos han perpetrat contra les entranyes del Govern nord-americà. Una autòpsia en tota regla dels secrets de l’Administra­ció Trump i de la qual, ara mateix, és impossible determinar-ne l’envergadur­a. Se sap, per exemple, que els intrusos s’han passejat impunement pel Departamen­t del Tresor, el de Seguretat Nacional i el de Comerç. Però també han violat el d’Energia, on es guarda la clau amb què el president activaria l’arsenal en cas de guerra atòmica, i han remenat entre les comunicaci­ons del Departamen­t d’Estat compromete­nt així la seguretat de desenes de països tercers.

El més vistós és que el pitjor ciberatac de la història dels Estats Units ha passat gairebé desaperceb­ut. Aquí és quan entra en joc la segona part de l’equació, escollir el moment oportú. I què millor que quan el país plora la mortalitat provocada per la pandèmia i assisteix perplex a l’embogida transició a la Casa Blanca. Trump completarà el seu nefast cercle presidenci­al com el va començar. Va guanyar el 2016 amb l’ajuda dels serveis secrets russos, els mateixos que ara l’han deixat en calçotets davant del món. Amb els pals de golf, però en calçotets.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain