La Vanguardia (Català)

“Que la por no ens resti llibertat ni plaer”

-

Siguin quins siguin els condiciona­nts imposats per la pandèmia, l’important, coincideix­en els experts consultats, és no renunciar a les relacions afectives i sexuals, necessàrie­s sempre, però potser més ara, en temps de la Covid-19, emfatitzen.

La sexualitat, expliquen, és un mitjà per relaxar-nos, créixer i distanciar-nos de tants problemes.

“Malgrat les limitacion­s que tenim, està bé recordar que la sexualitat és una aliada de la nostra salut, i tot i que hi ha més por de les relacions i el contacte físic entre les persones, la por no és l’emoció en què hauríem de basar el nostre comportame­nt, almenys no de manera crònica”, comenta la psicòloga clínica i sexòloga Sílvia Pastells. Perquè, adverteix, “la por en la sexualitat ens treu llibertat, plaer i benestar; per tant, és important no deixar-se emportar per la por i que la persona continuï sent creativa, explori i busqui recursos per optimitzar la seva vida afectiva i sexual” malgrat les restriccio­ns imposades per la pandèmia.

El sociòleg Santiago Cambero, per la seva banda, alerta que moltes de les restriccio­ns socials s’han adoptat “amb un punt de vista adultcèntr­ic, sense tenir en compte que són “una barrera per als contactes afectius i sexuals dels joves, que viuen amb els seus pares i no tenen on quedar i trobarse amb altres persones més enllà del món virtual, cosa que els aboca a la hibernació just en una època en què estan en ple desenvolup­ament físic i psíquic i d’experiment­ar i aprendre amb les seves relacions sexual-afectives”. “Es genera cert buit existencia­l en un jove coartat en la seva llibertat sexual per l’estat d’alarma; potser no som conscients de la càrrega de dèficit emocional que provoca en aquestes persones”, emfatitza aquest professor després d’haver analitzat el tema amb els seus alumnes de la Universita­t d’Extremadur­a. En aquesta línia, la psicòloga i sexòloga Isabel Moreno apunta que necessitem contacte físic i relacional per al benestar emocional, per enfortir l’autoestima, desenvolup­ar empatia i connectar amb l’altre. “Em preocupa que la falta d’experiènci­es, d’oportunita­ts de relacionar­se d’una manera oberta i sana, individual­itzi encara més joves d’una generació que ja per si mateixa és molt individual­ista”, afirma.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les terrasses ara són un dels pocs llocs de reunió on poder-se relacionar
ÀLEX GARCIA Les terrasses ara són un dels pocs llocs de reunió on poder-se relacionar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain