La Vanguardia (Català)

Un any per aprendre

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona - ISGlobal @ToniTrilla

Acaba el 2020, que serà recordat com l’any de la pandèmia. Ha estat un any molt complicat, dur i difícil. Un any marcat pel dolor i el patiment que la malaltia ha suposat i suposa per a moltes famílies, per l’impacte que té sobre les nostres vides i la nostra economia i per les moltes incerteses que encara genera el control d’aquesta pandèmia. Comencem l’any 2021 en una situació epidemiolò­gica preocupant i inestable, sigui el repunt de la segona onada o l’inici de la tercera. Comença l’hivern amb el nostre sistema sanitari al límit, provant de mantenir un equilibri difícil entre l’atenció als pacients amb covid i als sense covid. Aquest equilibri es trencarà aviat si augmenten de manera ràpida els pacients amb covid. Molta atenció a les pròximes setmanes, que poden ser molt difícils.

Aquest 2020 hem après moltes coses. Aprendre sempre és positiu. Hem après que tots ens equivoquem, tot i que només alguns ho admetem. Hem après com la comunitat científica mundial pot dedicar esforços intensos i molts recursos a investigar aquest virus, saber com es transmet, com evoluciona genèticame­nt, com predir el comportame­nt de la pandèmia, com protegir-nos individual­ment (distancia, mans, mascareta, ventilació), amb quins tractament­s podrem evitar que causi malaltia greu, com reduir la mortalitat i com prevenir la infecció gràcies a les vacunes que ja estem començant a administra­r.

Hem après que els ciutadans, ara molt cansats d’aquesta situació, poden respondre majoritàri­ament de manera solidària i admirable davant notables sacrificis, individual­s i col·lectius. Gràcies a tots es va poder superar la pitjor fase de la primera onada pandèmica.

Per a tots els treballado­rs essencials el 2020 ha estat l’any en què hem treballat més durament, durant més temps i en condicions més adverses. Els profession­als sanitaris hem treballat en equip, solidàriam­ent, difuminant barreres profession­als, confiant sempre en els altres. Cadascun de nosaltres ha intentat fer la seva feina diària el millor possible. I crec que ho hem aconseguit. Ens hauria agradat fer-ho millor, sens dubte, però ho hem fet sempre amb la nostra millor voluntat i esforç al servei dels pacients.

A l’inici d’aquest nou 2021 la meva opinió és que cal veure les coses amb realisme i optimisme. Daniel Kahneman, premi Nobel d’Economia, va dir que els optimistes s’equivoquen més, però viuen millor.

Winston Churchill, Premi Nobel de Literatura, va dir que ell era optimista perquè no sembla gaire útil ser una altra cosa. Aquest any 2021 serà l’any de la vacunació, dels nous tractament­s i altres avenços científics davant la covid. Serà l’any del control funcional de la pandèmia. Serà l’any en què tots junts podrem començar a recuperar les nostres vides. Amén.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain