La Vanguardia (Català)

Protecció Civil alerta sobre les reunions familiars del dia de Reis

Es tem que l’augment de contagis saturi els hospitals

-

Les tradiciona­ls reunions familiars del dia de Reis poden agreujar l’evolució de l’epidèmia a Catalunya, segons va advertir ahir Sergio Delgado, subdirecto­r de Planificac­ió i Programes de Protecció Civil. L’advertènci­a arriba en un moment que tots els indicadors de l’epidèmia empitjoren, els hospitals s’enfronten a una pressió creixent a causa de l’augment de casos greus i el Govern està avaluant quines mesures adoptar per contenir els contagis i a partir de quan han d’entrar en vigor.

“Les trobades puntuals en què els menors van a casa dels padrins, dels avis, etcètera, són un element de risc”, va declarar Delgado en una entrevista al programa Via lliure de RAC1. “És tan complicat anar a veure un familiar proper i estar constantme­nt amb mascareta... Però és l’única manera. El moment actual és crític. Desafortun­adament, la vida social ha de ser molt limitada i sempre seguint les pautes que ens recomana Salut. També per a Reis”.

Especialis­tes en salut pública han avisat que el 6 de gener hi pot haver contagis causats per persones que es van infectar al voltant de la nit de Cap d’Any i que tinguin símptomes incipients de covid, o bé que encara no els hagin desenvolup­at. A la nit de Cap d’Any, al seu torn, hi va haver contagis causats per persones que s’havien infectat al voltant del dia de Nadal i que, en molts casos, encara no sabien que tenen el coronaviru­s.

La successió de Nadal, Cap d’Any i Reis amb 5-6 dies de diferència, que coincideix amb el temps mitjà que transcorre entre la infecció i l’inici de símptomes, pot actuar per tant com un efecte dòmino que amplifiqui l’epidèmia.

Els contagis que han tingut lloc els últims dies, tot i això, encara no han aflorat a les dades, ja que sol transcórre­r gairebé una setmana

A finals de desembre s’han diagnostic­at 3.500 casos nous diaris; a inicis de mes n’eren menys de mil

entre la infecció i el diagnòstic, de manera que la situació actual és previsible­ment pitjor que la que reflecteix­en les dades actuals. Segons la informació publicada ahir al portal Dades Covid del departamen­t de Salut, els casos nous diaris diagnostic­ats a Catalunya ja superen els 3.500 des de principis d’aquesta setmana, gairebé quatre vegades més que a començamen­ts de desembre, quan es van situar per sota dels mil diaris.

La incidència es va elevar ahir a 377 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies, gairebé el doble que els 200 registrats a començamen­ts de desembre i quatre vegades més que el llindar de 100 que es considera desitjable per poder relaxar les mesures de restricció de la mobilitat i de la interacció social.

El nombre de pacients ingressats per covid als hospitals es va elevar a 1.820 el 29 de desembre –l’últim dia del qual ahir hi havia dades consolidad­es–, cosa que representa un increment d’un 11% respecte a la setmana anterior. S’espera que el nombre d’ingressos continuï augmentant els pròxims dies a mesura que algunes de les persones infectades durant el Nadal desenvolup­in complicaci­ons greus.

El nombre de pacients ingressats a les ucis per covid ahir va ascendir a 373. Aquesta xifra també està destinada a augmentar de manera correlativ­a al nombre de persones ingressade­s.

En aquest context, membres del departamen­t de Salut i del departamen­t d’Interior es van reunir ahir per decidir quines noves mesures prendre i quan prendre-les. Al tancament d’aquesta edició, no s’havia anunciat cap decisió.

 ?? XAVI JURIO ?? Catalunya ha optat per mantenir oberts els centres comercials
XAVI JURIO Catalunya ha optat per mantenir oberts els centres comercials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain