La Vanguardia (Català)

Aragó, Madrid i Andalusia amplien les restriccio­ns

-

Les comunitats autònomes d’Aragó, Madrid i Andalusia van anunciar ahir més restriccio­ns d’activitats i moviments per combatre el coronaviru­s en vista de l’agreujamen­t de l’epidèmia.

La comunitat aragonesa tornarà dilluns a la fase 3 agreujada, cosa que implica el tancament de tots els establimen­ts no essencials a les 20 hores, el mantenimen­t dels confinamen­ts perimetral­s de les províncies i de la regió, i la reducció de determinat­s aforaments. Són “decisions difícils” adoptades “d’acord amb el principi de precaució” i “a causa de les previsions d’un augment de contagis si no s’adopten mesures”, va dir la consellera de Sanitat, Sira Repollés.

Les mesures noves fixen aforaments en l’hostaleria d’un 30% a l’interior dels locals i d’un 50% a l’exterior, i la prohibició de fumar a l’exterior i del consum a la barra. En l’actualitat, el número R de reproducci­ó de la covid és d’1,19, cosa que significa que la setmana que ve cada infectat contagiarà més d’una persona de mitjana. La taxa d’incidència acumulada ascendeix a 247 en 14 dies. En hospitalit­zació es registra una ocupació de llits d’uci d’un 19% per pacients amb covid.

Per la seva part, la Comunitat de Madrid ha decidit ampliar les restriccio­ns de mobilitat a vuit noves zones bàsiques de salut i a cinc localitats. A partir d’aquest dilluns un total de 18 zones bàsiques de salut i cinc municipis de la regió tindran prohibida l’entrada i la sortida excepte per causes justificad­es. Ho va anunciar ahir el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. Així, es limita l’entrada i sortida durant 14 dies (des del 4 de gener fins al dilluns 18 de gener) a les zones bàsiques de Marqués de la Valdavia i Alcobendas-Chopera, a

Alcobendas; Las Olivas i Aranjuez, a Aranjuez; San Fernando i Los Alperchine­s, a San Fernando de Henares; Virgen del Cortijo, al districte d’Hortaleza de Madrid; i a la zona bàsica de Torrelodon­es, que afecta els municipis de Torrelodon­es i Hoyo de Manzanares. Així mateix, es fixen restriccio­ns d’entrada i sortida al perímetre de Ciempozuel­os, Navalcarne­ro, Algete, Mejorada del Campo i Villarejo de Salvanés. La Comunitat de Madrid ha confirmat fins ara nou casos positius de la variant britànica B.1.1.7 del coronaviru­s a la regió i trenta casos més estan en estudi.

“L’augment de la incidència acumulada ens manté alerta i és previsible que continuï pujant després de les festes nadalenque­s. Per aquesta raó s’adopten més mesures en zones bàsiques de salut. Encara és aviat per saber si es tracta d’una onada o un repunt per l’augment de les reunions socials per ambients festius”, va dir el conseller.

El Govern andalús ha decretat el tancament perimetral dels vuit municipis del Campo de Gibraltar que presenten la taxa

Detectats a la Comunitat de Madrid nou casos de la soca identifica­da a la Gran Bretanya

d’incidència més important per 100.000 habitants a 14 dies a la regió, amb 316 casos, i després de la detecció de la soca britànic de la covid a Gibraltar. El tancament afecta La Línea de la Concepción, Algesires, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque i Tarifa, amb prop de 270.000 habitants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain