La Vanguardia (Català)

Mercabarna aspira a captar fons europeus

La profunda renovació del mercat a l’engròs és la principal carta de Barcelona en els Next Generation

- JOSE POLO

La gran aposta de Barcelona per optar als fons europeus de recuperaci­ó Next Generation té com a eixos centrals dos punts que emanen de la millor tradició de la capital catalana: la col·laboració públic privada que tants beneficis ha donat i disposar d’un singular mercat a l’engròs que nodreix de productes la seva xarxa de comerços de proximitat. Un projecte de renovació de Mercabarna per impulsar la digitalitz­ació i sostenibil­itat mediambien­tal és el que compta amb un pressupost més gran de tots els que Barcelona vol presentar davant de Brussel·les: 277 milions d’euros amb participac­ió d’administra­cions públiques, centres d’investigac­ió, oenagés i grans, petites i mitjanes empreses. El pla ambiciona situar el mercat metropolit­à com el principal pol en logística alimentàri­a de tot Europa. És l’esperat gran impuls de Mercabarna poc després del seu 50è aniversari.

“Pretenem millorar la competitiv­itat de Mercabarna i les seves empreses garantint la cadena de subministr­ament alimentari i augmentant l’exportació”, defineix el director general de Mercabarna, Jordi Valls. “És l’oportunita­t per modernitza­r i potenciar l’aposta estratègic­a pel comerç de proximitat fent-lo més sostenible”, afegeix la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín.

El projecte s’anomena Mercabarna Gates i té diferents vessants. La primera és l’impuls definitiu a la digitalitz­ació del polígon alimentari, ara incipient. També es pretén avançar en la transició ecològica, apostant per la descarboni­tzació amb, per exemple, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, de gas o d’hidrogen.

A més, es planteja la creació d’un nou centre d’aprofitame­nt alimentari per evitar el malbaratam­ent i la instal·lació de contenidor­s intel·ligents per millorar el reciclatge.

Per augmentar la resiliènci­a de les empreses i les oportunita­ts de negoci, el projecte també inclou l’esperada ampliació de la superfície del polígon alimentari, ara al límit de capacitat. Més enllà de majoristes, treballen productors de fred, manipulado­rs de productes o laboratori­s de l’àmbit alimentari, entre altres tipus de negoci.

Un altre dels eixos d’actuació és garantir els processos d’homologaci­ó i certificac­ió de productes, en un context d’auge dels aliments ecològics. Finalment, també es vol potenciar la innovació al sector alimentari covant i accelerant empreses emergents.

“És un projecte absolutame­nt alineat amb els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS) per al 2030, que vol impulsar un model d’economia més sostenible. Tot va en la línia del que marquen els fons Next Generation”,

INVERSIÓ 277 milions d’euros destinats al pla

AMBICIÓ El polígon es postula per ser el pol més gran en logística alimentàri­a d’Europa

MODEL D’ÈXIT Un consorci públic i privat impulsa la iniciativa de modernitza­ció

remarca Montserrat Ballarín. Barcelona el presenta coincidint amb la seva condició de Capital Mundial de l’Alimentaci­ó Sostenible que ostenta aquest any. “En pocs llocs podràs trobar un clúster de 700 empreses sota lideratge públic que a més és un vector d’exportació important al sud d’Europa”, valora Jordi Valls. De fet, el mercat de fruites i verdures ja és el líder europeu. Però és que amb aquest nou impuls Mercabarna espera augmentar l’exportació un 67%, percentatg­e que representa un volum de negoci de 2.500 milions d’euros. Valls es mostra esperançat i confia que aquest sigui un dels projectes escollits per veure’s beneficiat­s per uns fons europeus que estan molt cotitzats.

“És la gran aposta de Barcelona per als fons Next Generation. És el projecte que més pressupost global té”, afirma la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament. “Dona continuïta­t al model de col·laboració públic privada. Mercabarna ja té aquest ecosistema”, afegeix Ballarín.

I és que l’empresa pública Mercabarna, encarregad­a de la gestió del polígon alimentari, no emprèn aquest camí sola. S’ha creat un consorci amb la participac­ió del centre tecnològic Eurecat, l’oenagé Oxfam Intermón, Esade, Ideograma i l’Assocome, l’entitat que representa les 700 empreses de la unitat alimentàri­a,

ACTORS IMPLICATS Empresaris, Eurecat, Esade, Oxfam i T-Systems, entre d’altres, participen en la idea

entre les quals hi ha els majoristes.

“Crec que amb aquest impuls podem arribar a ser el mercat majorista més important del món”, ambiciona el president d’Assocome, Joan Llonch. “Tenim moltes empreses dedicades a l’exportació, cosa que no passa en altres mercats d’aquest tipus. I amb els fons europeus se’n poden impulsar més”, argumenta Llonch.

Per al president de l’Assocome, el Mercabarna Gates pot significar un “gran impuls” per a tot aquest engranatge. “Estem treballant tots amb moltes ganes, crec que pot acabar bé”, comenta Llonch.

A més d’aquest consorci, s’estan acabant d’ultimar acords amb grans companyies de l’àmbit tecnològic i energètic. Una d’elles és T-Systems. “Mercabarna té una digitalitz­ació incipient, que es pot potenciar molt en un pol econòmic molt important”, opina el director d’Unitat Digital de la multinacio­nal a Espanya, David Oliva. Aquesta firma col·labora amb Mercabarna des de fa temps. Durant el confinamen­t per covid va elaborar un mercat a internet per gestionar les aportacion­s a entitats solidàries com la Creu Roja. Va ser l’embrió de l’incipient marketplac­e. “Via internet i mitjançant l’anàlisi de dades, Mercabarna pot arribar a ser molt més eficient i impulsar l’economia circular”, remata Oliva.

IL·LUSIÓ ENTRE MAJORISTES “Podem arribar a ser el mercat més important del món”, opina Joan Llonch

 ??  ??
 ?? XAVI JURIO ?? Els carretons del futur es mouran amb electricit­at, gas o hidrogen
XAVI JURIO Els carretons del futur es mouran amb electricit­at, gas o hidrogen
 ?? XAVI JURIO ?? Producte fresc
Els encarregat­s de proveir d’aliments Barcelona i l’àrea metropolit­ana es reinventen per ser més sostenible­s protegint el medi ambient i adaptantse a la digitalitz­ació
XAVI JURIO Producte fresc Els encarregat­s de proveir d’aliments Barcelona i l’àrea metropolit­ana es reinventen per ser més sostenible­s protegint el medi ambient i adaptantse a la digitalitz­ació
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain