La Vanguardia (Català)

El 2021 obre el balanç de sinistrali­tat viària amb un motorista mort

-

Un motorista de 31 anys va inaugurar el primer dia de l’any el balanç de víctimes mortals a les carreteres catalanes. Un accident a la carretera C-32 al seu pas per Sant Boi de Llobregat va segar la vida del conductor de la motociclet­a, veí de la mateixa localitat que per causes que s’estan investigan­t va perdre el control del vehicle i va morir com a conseqüènc­ia de la caiguda soferta, segons va informar ahir el Servei Català de Trànsit. Fins a la zona, que es va haver de tallar gairebé una hora al trànsit, es van desplaçar quatre patrulles de Mossos d’Esquadra, una dotació dels Bombers de la Generalita­t i quatre ambulàncie­s del Sistema d’Emergèncie­s Mèdiques.

El 2020 havia marcat un descens molt significat­iu en el nombre de motoristes morts a les carreteres catalanes respecte a anys anteriors. De les 105 persones mortes l’any tot just acabat, en 96 accidents mortals registrats en vies interurban­es (un 40% menys que el 2019), 21 eren motoristes. L’any anterior aquesta xifra s’havia elevat fins a les 49. No hi va haver el mateix descens respecte als altres dos col·lectius vulnerable­s. Així, el nombre de ciclistes morts el 2020 va ser de vuit, només un menys que a l’exercici anterior, mentre que el de vianants també va disminuir en un, passant de 12 el 2019 a 11 el 2020.

En comparació amb el 2020, que és l’any de referència per al compliment dels objectius marcats per la Unió Europea, les víctimes mortals a la xarxa de carreteres de Catalunya s’ha reduït un 57,3%. Fa una dècada el nombre de víctimes anuals va ser de 246. En qualsevol cas, cal tenir en compte que les estadístiq­ues de l’any passat estan molt condiciona­des per la reducció de desplaçame­nts com a conseqüènc­ia de la pandèmia.

L’últim mes de l’any es va observar, no obstant això, una circumstàn­cia preocupant. Els vuit morts entre l’1 i el 31 de desembre repeteixen el nombre de morts a la carretera que va caldre lamentar en el mateix període del 2019. En nou mesos del 2020 es va registrar un descens del nombre de víctimes mortals respecte a l’any anterior. Només al gener i al febrer –abans de les restriccio­ns de la mobilitat decretades per fer front a la covid– i al desembre es va observar aquesta disminució.

Una de les notes negatives del 2020 ha estat el repunt del nombre de víctimes mortals en furgonetes, un total de 12, tres més que el 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain