La Vanguardia (Català)

És Nadal, ho veig a la tele

- Víctor-M. Amela

LLAR. Si la tele té un aliat, es diu Nadal. La televisió, a la segona meitat del segle XX, va ocupar el lloc de la llar de foc, el cor de la casa. La seva llum i calor convocaven avis, pares i fills. Això se’n va anar en orris al segle XXI a còpia de pantalles: la pantalla de l’ordinador per al nen, la pantalla del mòbil per a la mare, la pantalla de l’ipad per al pare, la pantalla del rellotge per a la nena... I el televisor es queda tot sol al saló, de vegades il·luminant un avi adormit. Però arriba el Nadal i la tele recupera el seu vell lloc a la llar: és Nadal perquè hi ha anuncis nadalencs que perfumen els racons de la casa d’avet, torró, serrellet, brindis i loteria; és Nadal, i ho saps pels anuncis. Aquest any, els que emeto aquí.

LOTERIA. El calb de la loteria només apareix en un joc metatelevi­siu: a la pantalla de la tele d’una casa de fa anys. L’anunci de la Loteria Nacional d’aquest any recorre el segle XX des dels seus inicis, dècada a dècada, amb retalls d’estampes de cada època: un pare muntanyenc acomiada a l’andana del ferrocarri­l el fill que emigra a la ciutat, una parella de nòvios dels anys 40 comparteix­en un dècim, un emigrant espanyol a Alemanya rep un dècim des d’Espanya... Tot servit amb altíssima qualitat formal, digna del millor llargmetra­tge. El conte de la loteria desemboca al 2020: al replà d’una casa, dues portes de dos pisos, una enfront de l’altra, i una veïna jove que mira la veïna gran. Aquest joc de mirades ho explica tot: la jove l’ha ajudada, i ara totes dues senten l’impuls d’abraçar-se... però es contenen. No ho fan, per prudència. Un llagrimall humit ho diu tot. I el meu nus a la gola assenteix.

SUCHARD. El cineasta Daniel Sánchez Arévalo relata la trobada de tres generacion­s amb motiu del sopar de la Nit de Nadal. Hi ha un infant, hi ha un nen trist, hi ha una nena, hi ha pares separats... L’avi cedeix la cadira a la capçalera de la taula al net trist: l’ungeix successor al tron d’amor familiar. Hi ha brindis, hi ha torró de xocolata i hi ha redempció psicogenea­lògica, que és la bona. I també hi ha un nus a la meva gola.

COCA-COLA. Taika Waititi dirigeix aquest anunci de gran dispendi, amb estacions petrolífer­es al mar del Nord, glaceres, vaixells, camions, paratges glaçats. Una nena lliura al seu pare una carta per al Pare Noel. El pare es despista i no arriba a temps de lliurar-la al vaixell-correu. Salta a una llanxa de goma en ple oceà i desafia ones i gels, precipicis i tempestes. Al Pol Nord, el Pare Noel no és a casa seva. Abatut, al pare el recull un camió de Coca-Cola. Torna a casa. La seva filla surt a rebre'l. Era el regal que havia demanat a la carta: la tornada del pare per Nadal! El camioner és el Pare Noel. Nus a la gola.

ESTUDIAR. La nena viu en un piset modest. No hi ha xemeneia. Per on ficarà els regals el Pare Noel? La nena s’asseu al seu escriptori (Ikea) i dissenya una teoria de politges. Funciona! Els regals entren fluidament per la finestra, des del terrat. Veiem que l’autèntica riquesa és un racó per estudiar, llegir, pensar, somiar: el millor regal és una bona educació. Nus a la gola, també. Soc molt fàcil, sí. – @amelanovel­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain