La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho ubicarà. Proveïda de lòbuls, encara que no l’obri. 2 Que té una forma d’ou que no se l’acaba. Càtar amb denominaci­ó d’origen.

3 En llenguatge digital, acrònim anglès que ha esdevingut universal per referir-se a una riallada. Malacostum­is. Matrícula que t’identifica quan navegues per la xarxa. 4 La roba del mandril. Magnet. Així comencen tots els axiomes. 5 Tal. Escriptor com jo, a qui l’anagrama de Màrius Serra determina que ‘Res us rimarà’.

6 Ros no oxigenat. Conductors. Divendres. Acaba com comença. 7 Est. Gos a l’alfabet. Ens ho empescaríe­m partint del no-res. 8 Aquests són de segona mà. Iridi. Parella de romans. El nord d’Itàlia. 9 Navegues d’una manera determinad­a. L’AFA en plena etapa reorganitz­ativa. L’autor més citat de la literatura catalana. 10 És mig pupil seu. Daniel Peris Hansen. Risc. 11 Aculli en una residència per a gent vulnerable. Cobrat molt abusivamen­t. Pintada llibertàri­a. 12 Gros i bru. Mucositats que delaten els refredats de nas. Sentir unes ganes extremes de tornar a viure moments del passat. 13 Campió en ascens. Originari d’una regió muntanyenc­a del nord d’Àfrica. Llet sòlida. 14 Formes de música instrument­al basades en una tonada repetida en diverses estrofes. Tracten vilment, tot reduintlos a vil condició.

VERTICALS 1 Ho enganxareu amb l’ajut impagable d’un bufador. Abonar una quantitat. 2 Tresors d’elefant. Salaris. Vibració audible. 3 Lesionat. Ens decandim de tant mirar peixeres. Nitrogen. 4 Crit de dolor. Fets anar avall. Senyor britànic. 5 Criatura nabokovian­a que ha arribat a l’Ajuntament de Barcelona. L’article ponentí. Alçament contra l’autoritat establerta. 6 Revifa passivamen­t, sense posar-hi res de la seva banda. La lletra grega que et fa fora dels cinemes. Servei públic. Sifons senars.

7 Escala de pintor oberta de perfil. Li barrà el pas. L’auxiliar de la subhasta. El mallorquí. 8 Agafa una via cap al circuit de Montmeló. Cent de laics que no completen el cens. 9 Llavor del lli. Repara l’aspecte d’un país incorregib­le. 10 Defuncions. Marroquí d’una zona molt muntanyenc­a del nord del país. Símbol de triomf.

11 Cançó de regal al final del concert. Accepti una herència. Rumiï arguments abans de posar-se a enraonar. 12 Plata. Ja va arribant l’Advent. Corretja de l’ensellamen­t que passa pel pit de les bèsties. 13 Abandono. Cereal amagat en una milla. Accepta les circumstàn­cies tal com venen.

14 Sent una profunda ambició de netejar la catifa. Podaran tots els arbres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain