La Vanguardia (Català)

La postpandèm­ia: una oportunita­t

La declaració de Cap d’Any de Cristianis­me i Justícia proposa revisar alguns tòpics

- JOSEP PLAYÀ

La declaració de cap d’any de Cristianis­me i Justícia (centre d’estudis dels jesuïtes) ofereix una reflexió crítica sobre alguns lemes sorgits de la pandèmia. Adverteix, a més, del risc d’interiorit­zar o acceptar acríticame­nt un llenguatge que porta a normalitza­r una situació de retallada de drets.

1. “La nova normalitat”. El centre afirma que “hauria de ser una aposta per un model radicalmen­t sostenible socialment i ecològica”. Sense un replanteja­ment de fons, diu el text, estem consagrant una situació insostenib­le i inhumana.

2. “Cuidem-nos”. L’objectiu ha de ser inclusiu i “abraçar especialme­nt les persones que no tenen ningú que les cuidi”. Hem de qüestionar a què dediquem el temps, quin ús fem dels diners i de la propietat privada i quines opcions polítiques defensem. 3. “Jo em quedo a casa”. Aquesta apel·lació a la responsabi­litat individual és necessària, però aquesta estratègia de distància social és una

anomalia. I ens hauria de portar a reivindica­r els drets de les persones que segueixen sense sostre o en habitatges insegurs.

4. “Tot anirà bé”. Cal reconèixer amb humilitat que no tot anirà bé, perquè ens caldrà carregar amb totes les realitats de sofriment que ha generat la pandèmia: les morts, el drama de les residèncie­s, l’augment de la pobresa i les desigualta­ts.

5. “L’enemic”. El document lamenta el llenguatge i l’imaginari bèl·lic que es va apropiar del relat públic, referint-se a la guerra contra el virus i als exèrcits que combatien l’enemic. La manera d’afrontar una epidèmia és construint alternativ­es des de l’atenció, la presència, l’acompanyam­ent, el consol i la resiliènci­a.

6. “Resistiré”. La veritable resistènci­a és la que genera reflexió i transforma­ció, que subverteix la por i la temptació de no fer res; una resistènci­a col·lectiva i solidària davant “l’amenaça de la depressió i la derrota, del cinisme, dels futurismes feixistes”, com escriu Donna Haraway.

 ?? ANNA LUKINA / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? La solidarita­t es va expressar des dels balcons durant la pandèmia
ANNA LUKINA / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O La solidarita­t es va expressar des dels balcons durant la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain