La Vanguardia (Català)

Nadal: història i mite

- Xavier Morlans Vicari de l’hospital de campanya Santa Anna

La nit del 19 de setembre del 1931 tres professors universita­ris sopaven en el Magdalen College d’Oxford. Eren J.R.R. Tolkien, el més tard famosíssim autor de la trilogia El Senyor dels anells, C.S. Lewis, autor al seu torn de Les cròniques de Nàrnia ,i H. Dyson, professor de literatura anglesa. Després de sopar, els tres homes van sortir a passejar al costat del riu i van comentar la naturalesa i el propòsit del mite. Lewis va explicar que sentia el poder dels mites, però que en última instància eren falsos. Tolkien va dissentir argüint que els mites, lluny de ser mentides, són la millor forma d’expressar veritats que d’una altra manera serien inefables. Venim de Déu, va argumentar Tolkien, i els mites que teixim, tot i que contenen errors, reflecteix­en també un fragment estellat de la llum veritable, l’eterna veritat de Déu. Basant-se en aquesta filosofia del mite, Tolkien i Dyson van continuar manifestan­t la seva creença en què la història de Crist és simplement un mite veritable, un mite que opera de la mateixa manera que els altres, però un mite que ha passat de debò, el mite fet història. Aquesta línia de raonament va afectar d’una manera profunda Lewis que, per la seva part, havia estat estudiant la historicit­at dels Evangelis i havia arribat a la conclusió que l’explicació més plausible de l’impacte i de la ràpida expansió del cristianis­me al segle I d.C. era que allò havia passat de veritat.

Dostoievsk­y, el gran novel·lista rus, afirmava que els arguments sempre poden funcionar en una doble direcció. En el cas que ens ocupa l’argument pot anar en una primera direcció (primera posició de Lewis): és creïble pensar que el mite d’un Déu que s’encarna en una donzella verge, per després morir i ressuscita­r, és un desig impossible que aleteja en totes les cultures, de manera que la versió cristiana de l’esmentat mite no seria més que l’enèsima formulació d’una cosa totalment irrealitza­ble, una projecció impossible del subconscie­nt de la humanitat. Però l’argument –encara que pot sonar excessivam­ent pretensiós– també pot girar-se raonableme­nt en la direcció contrària (convicció final de Lewis): això que aleteja en totes les cultures com un desig impossible, Déu–acceptada la seva existència – va decidir realitzarh­o històricam­ent en Jesús de Natzaret.

La ja llunyana conversa dels tres professors enllaça, no obstant això, molt directamen­t amb arguments i reflexions que puntualmen­t sentim o llegim cada any quan arriba el Nadal. La reflexió d’aquest any quedarà afectada d’alguna manera per l’experiènci­a excepciona­l de la pandèmia? De fet el confinamen­t forçat i la necessitat de mantenir les distàncies han provocat sens dubte un redescobri­ment de la necessitat de viure la dimensió corporal i encarnada dels nostres vincles afectius. De manera que les propostes espiritual­s o religioses basades en l’anul·lació del jo o en l’expansió purament mental de la consciènci­a han quedat sobtadamen­t obsoletes davant la demanda vital de l’abraçada i la comunió interperso­nal.

Una proposta religiosa basada en el Déu que ve a establir vincles corporals i intercomun­ió lliurement acceptada, de sobte, cobra una credibilit­at sorprenent. Per tot això potser ha arribat el moment de concedirli al cristianis­me el dret a la presumpció de plausibili­tat intel·lectual.

Felices i creïbles festes nadalenque­s!

Guanya credibilit­at una proposta religiosa basada en el Déu que ofereix vincles corporals i intercomun­ió

 ?? XAVI JURIO ?? Pessebre al Museu Marès
XAVI JURIO Pessebre al Museu Marès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain