La Vanguardia (Català)

Les albergínie­s de Matisse

- J.F. Yvars

Interior amb albergínie­s (1911) és una pintura entremalia­da de Matisse: tres albergínie­s de color blau fosc, obertes en grana, sobre unes estovalles estampades al costat d’un paravent amb traceries en blanc i un mirall esbiaixat. La finestra de l’estudi enquadra el paisatge. Els senzills dibuixos en superfície s’obren i tanquen com un laberint de reflexos. Potser és cert que representa amb energia l’apoteosi cromàtica del MigdiaPiri­neus, quan el pintor tornava de Sevilla tan enfebrat per l’experiènci­a hispana –Toledo i el Greco– que havia d’intensific­ar la paleta. Per a alguns tafaners miops una obra insubstanc­ial, vaja, però Braque va peregrinar quilòmetre­s per veure-la: va acabar en mans dels

Stein i després va ser adquirida per Matisse i dipositada al Museu de Grenoble, on acumula llargs anys de silenci. És l’últim “interior simfònic” del pintor i una obra capital per comprendre el seu art primerenc. En aquests temps de confinamen­t, es trenca el silenci i es transfigur­a en el protagonis­ta d’una esperada exposició al Centre Pompidou de París, que revela una trama inèdita.

El 1971 l’escriptor i militant comunista Louis Aragon publica un imaginatiu relat que reuneix trenta anys d’activitat literària, un treball a quatre mans en connivènci­a amb el pintor: Henri Matisse, roman. Potser és el diàleg vehement entre l’artista i l’escriptor projectat el 1941 com una conversa sobre l’art en dos luxosos volums en color reeditats després, el 1998, per Gallimard en rústica. La qualitat i exigència de text i il·lustració, ara en blanc i negre, és una opció valenta, que a més recupera el dibuix com a senyal identitari del mestre. L’exposició actual s’entén com un homenatge al llibre i la pugna entre dos personatge­s en tensió, que devia provocar suors a l’editor i alguna sorpresa als dissenyado­rs. Una mica més de cent pintures il·lustren la dimensió formal de Matisse i en recorren l’itinerari artístic, flanquejad­es per dibuixos, alguns d’inèdits, com els esbossos en tinta d’Aragon, que conviuen amb altres precises sanguines en una seqüència de testimonis amics.

El conjunt es desplega cronològic­ament en nou sales ancorades en diferents “moments de veritat”, que defineixen el signe plàstic distintiu. L’obre l’espai Interior amb albergínie­s, una visita inesperada, acompanyad­a dels fons del museu que vertebren la selecció i articulen cinc dècades de feina febril. Un passeig per la memòria dels protagonis­tes puntua la mirada de l’artista sobre la seva obra i cedeix al visitant el diagnòstic final, amb ajustades visions de coneguts especialis­tes matissians: Georges Duthuit i Clement Greenberg, entre d’altres. Un exercici d’escriptura compartida, en efecte, inspirat en la confidènci­a, la paraula ajustada que distingeix els llibres d’autor de Matisse i desborda originalit­at a partir de la dècada dels trenta. Poésies de Mallarmé o Jazz entremescl­en text i plàstica per culminar en els retalls acolorits de l’aventura de Vença, amb els impulsius dibuixos a mà alçada. Nymphe dans la forêt (Verdure) és potser la pintura icònica de l’instant.

Entre les seccions que divideixen la mostra, destaquen algunes fites més properes al meu parer: la magistral anàlisi de Rémi Labrousse desbrossa l’estrany bodegó, pintura que ens captiva per la seva frescor i senzillesa. Un model de la manera de fer de l’artista en un temps conflictiu quan disputen espai les avantguard­es en alça, alhora que desperta l’avidesa dels totpoderos­os col·leccionist­es russos. Obra pintada a Cotlliure amb desafiador­a voluntat decorativa, visualitza al detall l’empremta del fauvisme minvant, cert, de Matisse. Marguerite lisant (1911) és, sens dubte, el colofó de l’alba de l’art del pintor.

El color negre marca, de seguida, l’època dels perfils que afegeixen profundita­t a l’escena i limiten l’espai amb figures hieràtique­s, de gest perplex, com Marguerite et le chat noir. Personatge­s enigmàtics segons el connaisseu­r Leo Stein, però “bonics des de qualsevol visió”: el tempo decoratiu deriva gairebé en l’abstracció que dilueix l’entorn plàstic amb resultats sempre fabulosos. La main et la flèche ,un altre passatge per descobrir, omple la dècada viatgera dels trenta i depura la figuració dels extremisme­s gestuals. Visita els Estats Units i enlluerna tothom amb La dansa : el desafiamen­t genial exigit per l’atrabiliar­i col·leccionist­a Doctor Barnes, una proesa de netedat gràfica, on la línia i el color conjuren un art exempt, espacial, d’una vitalitat contemporà­nia que ens deixa sense paraules.

Jornada de color és un altre recés ineludible en el desplegame­nt de la ciutat de París que, curiosamen­t, conclou amb la gesta lineal de la capella del Roser a Vença, projecte d’obra total de dibuix diàfan i sòbriament expressiu que complement­a el color: dos esplèndids vitralls i els originals ornaments de culte per a la litúrgia romana. Un homenatge doble a l’artesania tradiciona­l del vidre i el plom, però també a la callada tasca del brodat imaginatiu i ardu encobert en una mena de religió del “llibre sagrat”, com va confessar Matisse al père Couturier, ànima de l’empresa artística que aviat secundaria la Fundació Maeght.

Els subtils Les nus bleus, La tristesse du roi, cartró en color del 1952, i els anomenats guaixos retallats, com volia el pintor, completen de motius de vida els últims anys de l’artista. Un alegre himne a la creativita­t de l’avi que es nega a renunciar al pinzell en un instant feliç. Louis Aragon tanca aquí nou-centes pàgines de memòria activa, punyent, davant el somriure irònic i joiós del dibuix a llapis Matisse (1952), “en l’últim minut”. L’equívoc punt final del fascinant roman à clef d’un pintor etern.

El color negre marca, de seguida, l’època dels perfils que afegeixen profundita­t a l’escena

 ??  ??
 ??  ?? Interior amb albergínie­s (1911), al Museu de Grenoble
Interior amb albergínie­s (1911), al Museu de Grenoble

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain