La Vanguardia (Català)

Carretera i manta

El Barcelona, amb Messi recuperat, inicia a Osca contra el cuer un gener amb sis desplaçame­nts seguits

- CARLES RUIPÉREZ

El Barcelona puja avui a l’autocar per recórrer per carretera els gairebé 300 quilòmetre­s que hi ha entre la ciutat esportiva Joan Gamper i l’estadi de l’Alcoraz d’Osca. Serà el primer desplaçame­nt d’un mes en què l’equip blaugrana se’n va de gira per tota la geografia espanyola. Són sis partits seguits repartits pel mapa, que poden arribar a ser fins a vuit partits sense jugar mai a casa. Surt d’excursió. I per obrir boca, en el primer envit de l’any, el primer trajecte el farà sobre rodes, a la manera de tota la vida, per enfrontars­e aquesta nit al cuer. Després, gairebé a la mitjanit, un altre passeig de tres hores de tornada.

La pujada del gener el Barça la passarà lluny de la calor de la seva llar. I ja se sap que fora és on fa més fred per a l’equip de Ronald Koeman, que únicament ha pogut guanyar en dos dels seus sis matxs de visitant a la Lliga. Així que es tracta d’un tour de force en tota regla, jugant gairebé cada tres dies en aquest inici del 2021.

Com a mínim, el tècnic holandès sí que ja podrà comptar amb Leo Messi, que ha superat les seves malalties al turmell que el van deixar fora del decebedor duel contra l’Eibar (1-1). “Va ser un altre d’aquells partits en què et preguntes com és possible que no el guanyem”, es lamenta l’holandès.

L’estrella s’incorpora a temps de començar el pelegrinat­ge. A Valladolid sí que hi va ser, va marcar el seu gol 644, va superar la marca de Pelé amb el Santos i el Barça va guanyar 0-3. “Ha entrenat el 30 i el 31, quan la resta de l’equip ha tingut festa. Ja no té molèsties. Està alegre i amb moltes ganes”, va fer saber el tècnic, que va admetre que l’equip continua tenint “una mica de dependènci­a de Leo. La seva efectivita­t, el seu joc i la seva importànci­a han estat molt grans per a aquest club”, va raonar.

Malgrat aquest lideratge del deu, Koeman considera que cal entendre que l’argentí, que acaba contracte d’aquí a sis mesos i ja pot negociar amb un altre club, es vulgui prendre un temps per decidir el seu futur. “Va fer una entrevista i va dir que no vol prendre la decisió ara. És lliure en com portar el tema i en decidir el que ell vulgui. No veig cap problema si ell no ho decideix ja. No hem d’estar nerviosos o preocupats. Cal respectar la seva decisió”, el va protegir. La ruta portarà el Barcelona des del Prepirineu aragonès fins al Nord, al mar Cantàbric i la ria de Bilbao, dels peus de Sierra Nevada (Granada) a la vora

““Per la nostra situació a la Lliga, he de ser realista; estem a 10 punts del líder i ho tenim complicat per guanyar el títol”

“Messi va dir que no vol prendre la decisió ara; jo no hi veig problema; no hem d’estar nerviosos o preocupats; cal respectar-lo”

del Guadalquiv­ir, més al Sud, per jugar la Supercopa a La Cartuja. De l’Est i el clima mediterran­i àrid d’Elx a alguna destinació encara per coneixe’s de Segona B en la seva primera ronda de la Copa del Rei. I no serà per fer turisme. Una volta per diferents escenaris en què el Barça haurà de trobar la regularita­t que li ha faltat per ser en la part alta de la classifica­ció.

Quan Koeman mirava el mes de desembre, el seu pressentim­ent era que el conjunt blaugrana acabaria l’any entre els primers de la classifica­ció perquè tenia cinc matxs a casa i dues sortides. En canvi ara quan mira el full de serveis per al gener, el tècnic holandès sap que està davant un mes decisiu amb fins a tres competicio­ns barrejades i gairebé sempre fora de casa. De fet, és possible que el Barcelona no torni a jugar al Camp Nou fins al 31 de gener.

Qualsevol punxada pot descavalca­r definitiva­ment el Barcelona de la lluita pel títol. Els precedents no són encoratjad­ors. A Osca no va passar de l’empat en la seva anterior estada, el 2019. A més del fred i de l’horari, es tracta d’un acabat d’ascendir, com també ho era el Cadis. Mentre que la temporada passada va perdre les dues vegades que va jugar a San Mamés, igual que va caure en la seva visita a Granada, els dos següents desplaçame­nts.

Koeman es va mostrar més honest, cru i descarnat que mai quan va parlar de les opcions del Barça de guanyar la Lliga. “Per la nostra situació a la Lliga, he de ser realista. Estem a 10 punts del líder, que està sent molt més regular que nosaltres. Cal esperar però no podem perdre més punts. Ho tenim complicat per guanyar”, va dir, sense embuts. Ell no és dels que vendrà fum, sinó dels que diu les coses pel seu nom. “Jo soc un guanyador i lluitarem per això. Però no estem en la situació de dir que tenim moltes possibilit­ats. Jo no soc aquest tipus de persona. Si volem lluitar pel campionat, no podem perdre més. Cada vegada que ho hem fet, han estat oportunita­ts perdudes”. No es pot ser més clar. Tot el que no sigui guanyar, no li val al Barcelona en aquesta gira si no vol que la travessia se li faci eterna.

 ?? FCBARCELON­A.CAT ??
FCBARCELON­A.CAT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain