La Vanguardia (Català)

Un ral·li dins d’una bombolla

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Mai en les 42 edicions anteriors del ral·li Dakar no havia passat res de semblant. S’havia disputat la cursa sota amenaça terrorista –llevat del 2008–, amb robatoris, amb segrestos, amb ensorramen­ts mortals i amb sequeres a Sudamèrica, amb tempestes de sorra i amb fangars, amb defuncions molt doloroses... però mai amb l’amenaça d’un virus.

El Dakar 2021 que arrenca avui a Jiddah no s’escapa de la covid, però la intentarà driblar competint dins d’una bombolla blindada: els 506 competidor­s i els centenars d’integrants de la caravana (entre organitzac­ió, assistènci­a, logística i mitjans de comunicaci­ó) viuran els 15 dies de ral·li en un confinamen­t estricte per evitar els contagis.

Al si de l’organitzac­ió del Dakar, l’empresa francesa ASO, mai no va estar en dubte el Dakar 2021. Sobretot comptant amb l’aliat de l’escenari: a l’Aràbia Saudita –amfitrió

per segon any– el ral·li discorre més aïllat que mai del món exterior. En les dues setmanes de cursa els competidor­s amb prou feines es creuen amb la població autòctona. I el règim saudita ja és de per si restrictiu amb la seva legislació islàmica severa. Així doncs, el virus serà igual de perseguit que la pornografi­a, la carn de porc, l’alcohol, l’homosexual­itat o els drets de la dona.

El doctor Quim Terricabra­s, que forma part de l’equip mèdic de l’organitzac­ió, ho anticipava a aquest diari. “S’ha establert un protocol, també hi haurà un equip de personal fent tests. És fàcil de controlar [el virus], perquè tots som en una bombolla dins del campament: no hi entra ni en surt ningú que no tingui acreditaci­ó. I fora [de la caravana] no hi ha ningú”. Desert.

Segons el Protocol Sanitari covid-safe Dakar 2021, amb data 8 de desembre, facilitat a tots els competidor­s i a què ha tingut accés aquest diari, l’ASO ha dissenyat un document exhaustiu per evitar els contagis, ja des de setmanes abans de traslladar-se a l’Aràbia Saudita.

A la preceptiva PCR negativa imprescind­ible abans d’agafar l’avió (per a més control, vols xàrter noliejats per l’ASO des de París, Amsterdam, Lisboa, Barcelona, Frankfurt, Munic i Milà), la va seguir quan s’arribava a Jiddah un autoaïllam­ent obligatori de 48 hores a l’hotel. Cada dakarià s’havia de descarrega­r l’aplicació de la targeta sanitària saudita o la internacio­nal i fer-se una altra PCR en un centre mèdic autoritzat en les 48 hores posteriors a l’arribada. Només amb un altre negatiu podrien retirar les acreditaci­ons indispensa­bles per entrar al ral·li.

Durant el ral·li s’ha establert una bombolla estricta a la caravana, en què es faran més PCR de control, no hi haurà convidats ni persones de l’exterior no autoritzad­es al bivac, no es permetrà anar a hotels ni restaurant­s de fora i serà obligatori evitar tota interacció social durant els trasllats de bivac a bivac. Al campament hi haurà un laboratori mòbil de tests, es designarà un equip anticovid (format pel personal de l’ASO) per “controlar el respecte dels gestos de barrera” (mascareta, distància, mans). En cas d’incomplime­nt, l’ASO es reserva la potestat de cridar a l’ordre o excloure l’infractor, segons la gravetat.

En el cas d’un positiu s’evacuarà l’infectat a la ciutat més propera i haurà d’estar en quarantena un mínim de set dies. També s’aïllarà i s’evacuarà els seus contactes de risc.

A la bombolla del ral·li la vida serà molt restringid­a: es redueixen les interaccio­ns socials, es prohibeixe­n les reunions, els espais compartits seran adaptats i sanejats regularmen­t, serà obligatori l’ús de mascareta i es recomana dormir en una tenda individual i separar les poblacions del Dakar (els col·lectius).

Un dels efectes per endavant del coronaviru­s –i la crisi econòmica que ha comportat– ha estat el descens notori de la participac­ió. El nombre d’inscrits s’ha reduït en un 11,3%, és a dir, 65 participan­ts i 48 vehicles menys respecte al 2020. En la categoria en què més ha incidit la crisi sanitària (i econòmica) ha estat en la de motos, amb 37 competidor­s menys (un 25%). Una de les baixes és la de Fernando Alonso i el seu copilot Marc Coma. Tot i que no per motius sanitaris ni econòmics, sinó per preferènci­es esportives de l’asturià, que torna a l’F-1.

QUI DONI POSITIU, FORA A la bombolla del bivac es prohibeixe­n les reunions, es recomana dormir sol i qui doni positiu serà evacuat

REDUCCIÓ DELS INSCRITS Amb el coronaviru­s, el nombre de competidor­s s’ha reduït a 65, un 11% menys que el 2020

 ??  ?? El pròleg. La prova va arrencar amb un pròleg que serveix per determinar l’ordre de sortida de la primera etapa. En cotxes va dominar el qatarià Nasser al-Attiyah (Toyota), al davant del saudita Yazid al-Rajhi (Toyota). Carlos Sainz (Mini) va patir una punxada i sortirà des d’una posició endarrerid­a. En motos es va imposar el nord-americà Ricky Brabec (Honda).
El pròleg. La prova va arrencar amb un pròleg que serveix per determinar l’ordre de sortida de la primera etapa. En cotxes va dominar el qatarià Nasser al-Attiyah (Toyota), al davant del saudita Yazid al-Rajhi (Toyota). Carlos Sainz (Mini) va patir una punxada i sortirà des d’una posició endarrerid­a. En motos es va imposar el nord-americà Ricky Brabec (Honda).
 ?? ANDRE PAIN / EFE ??
ANDRE PAIN / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain