La Vanguardia (Català)

Sainz albira Vatanen

El madrileny busca el quart tuareg davant Al-Attiyah i Peterhanse­l

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Toyota contra Mini. Res més. El Dakar en cotxes es torna a presentar com una lluita de dos fabricants antagonist­es, el nipó i l’alemany, que es volen erigir en el referent del totterreny més resistent: un reclam publicitar­i i de vendes únic.

Els asiàtics, amb una flota molt més nombrosa –el Hilux és el cotxe més sol·licitat per les seves elevades prestacion­s– i amb el lideratge del tricampió Nasser alAttiyah, anhelen aconseguir l’estatueta del tuareg que només han aconseguit una vegada –el 2019, amb el qatarià– per trencar la insultant hegemonia europea des del 2009 amb el VW Touareg, el bugui Peugeot i ara el Mini, el gran dominador dels darrers Dakar (5 dels 9 últims).

En el xoc d’imperis, el Toyota Hilux de l’esquadra oficial de Gazoo Racing (el preparador sudafricà) disposa del quartet format per Al-Attiyah, Giniel de Villiers (i el seu copilot català, Àlex Haro) i els nous Henk Lategan i Shameer

En les 42 edicions anteriors el ral·li més dur del món mai no havia discorregu­t en ‘confinamen­t’; el virus serà un rival més

Variawa. Però el Hilux també serà present amb les unitats preparades pel belga Overdrive, les de Ten Brinke, Al-Rajhi, Przygonski o el d’Isidre Esteve, que ha fet un salt de qualitat sota l’impuls de Repsol i aspira a “un top 10 que és realista”, segons el d’Oliana.

Davant, els Mini preparats per X-Raid, que han reduït la flota a la mínima expressió... però amb una parella estel·lar de vells rockers: Stéphane Peterhanse­l (55) i Carlos Sainz (58). El francès buscarà la seva vuitena victòria a les quatre rodes (l’última va ser el 2017, amb el 3008 DKR), mentre que el madrileny anhela el quart tuareg i igualar-se a Ari Vatanen al segon esglaó històric del ral·li.

“La cursa serà entre dos cotxes, Toyota i Mini. No veiem ningú més que pugui lluitar per la victòria”, diu Sainz, convençut que els pitjors rivals seran un cop més AlAttiyah

–li va guanyar l’Andalusia Ral·li, assaig general del Dakar, i una de les dues Baja Ha’il d’Aràbia– i Peterhanse­l... sense oblidar el retornat Sébastien Loeb, després d’un 2020 absent.

“L’entrada de Loeb donarà un salt de qualitat al planter de pilots. Sabem a què ens enfrontem”, adverteix Sainz. El nou vegades campió del món de ral·lis WRC torna al Dakar amb la intenció de guanyarlo en la seva cinquena participac­ió, després d’acumular 14 victòries d’etapa en quatre edicions. Loeb, amb Nani Roma a l’equip, serà al volant d’un Hunter preparat pels anglesos de Prodrive. Un 4x4 potent propulsat per un motor V6 de gasolina que farà parlar.

Tot i això, Roma arrencarà amb un contratemp­s seriós: el seu copilot, Dani Oliveras, és baixa per covid i l’ha substituït a última hora el francès Alex Winocq.

 ?? X RAID ?? Carlos Sainz amb el bugui de Mini
X RAID Carlos Sainz amb el bugui de Mini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain