La Vanguardia (Català)

La covid accelera el 2020 el final de sis anys de cicle immobiliar­i alcista

Vendes i preus eviten l’enfonsamen­t però amplien les caigudes iniciades el 2019

- ROSA SALVADOR

“El 2020 ha acabat sent molt millor del que podia semblar al març, quan es va tancar el mercat i s’auguraven caigudes de preus d’un 20%”, assenyala Gerard Duelo, president del Consell General de Col·legis d’Agents Immobiliar­is d’Espanya. Però tot i que els auguris més pessimiste­s no s’han complert, la pandèmia ha posat fi als sis anys del cicle immobiliar­i alcista que va començar durant el 2014 amb una brusca caiguda del mercat, tant en preus com en transaccio­ns.

“La crisi provocada per la pandèmia ha reduït la demanda solvent i ha impactat en el preu del lloguer, cosa que al seu torn frena els inversors. Però a més hi ha hagut tota una sèrie d’iniciative­s legislativ­es contra els arrendador­s que han erosionat la confiança en el sector i han fet que la situació sigui molt diferent de la del 2008”, assenyala Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona.

Per alleujar la situació dels llogaters més vulnerable­s, en uns moments en què les restriccio­ns de l’activitat van portar a l’ERTO 3,4 milions de treballado­rs, el Govern va ordenar una pròrroga extraordin­ària dels contractes d’arrendamen­t de l’habitatge habitual que s’ha anat renovant i està en vigor fins al 31 de gener. També la moratòria de rendes, obligatòri­a per a grans propietari­s i optativa per als particular­s. I sobretot la prohibició de desnonar, prorrogada fins al final de l’estat d’alarma (el 9 de maig) inicialmen­t per a llogaters vulnerable­s però ampliada el desembre a ocupants sense títol habilitant, o ocupes.

“Els propietari­s han patit el perjudici de les mesures del Govern, a més de l’impacte de la crisi. La confusió és enorme. El servei jurídic del nostre col·legi de Barcelona està atenent 600 consultes d’API al mes”, assenyala Duelo. “Hi ha molt desànim entre els propietari­s i dubtes sobre si continuar o no l’activitat de lloguer. Però tampoc no és un bon moment per vendre l’immoble, i és difícil aconsellar què fer”, reconeix Gorgues. Alguns grans propietari­s, com bancs i fons, han afrontat la crisi accelerant la venda d’immobles.

Les dificultat­s econòmique­s de la pandèmia han impactat de manera especial en els joves: la taxa d’emancipaci­ó juvenil ha registrat el descens més gran en tres dècades, i ha passat a un 17,3%

Oferta.

SENSE JOVES NI INVERSORS Frenats per la crisi i les noves lleis, només queda actiu l’habitatge de reposició

dels menors de 29 anys, segons el Consell de la Joventut. “Sense joves i sense inversors, només han quedat els compradors d’habitatge de reposició per sostenir el mercat de compravend­a”, destaca Juan Fernández-Aceytuno, conseller delegat de la Sociedad de Tasación.

L’habitatge reduïa els ritmes d’augment de preus des del 2018 i ja va començar a baixar a finals del 2019: durant el quart trimestre els preus van baixar un 0,6% respecte al trimestre anterior, segons l’INE, tot i que encara van tancar l’any amb una alça anual d’un 5,1%. Les transaccio­ns també van començar a baixar ja aquell any, per primera vegada des del 2013: va tancar amb 501.085 compravend­es, un 3,3% menys que el 2018. El sector preveu que el tancament del 2020 marqui un descens d’un 20% en les operacions, fins a 400.000 transaccio­ns, i d’un 10% en les hipoteques, fins a 330.000 firmes. Els preus, per la seva part, han descendit en totes les comunitats autònomes entre un 1,4% i un 20%, segons la taxadora Tinsa.

“Històricam­ent, des del 1985 el sector es mou en cicles de vuit anys –explica Fernández-Aceytuno, vuit d’alcistes i uns altres vuit de baixistes que comencen ara, per la qual cosa la recuperaci­ó s’hauria d’endarrerir fins al 2025 o el 2026”.

Els agents del sector són més optimistes. El president dels API, Gerard Duelo, apunta al segon semestre de l’any, quan la vacuna

tingui una àmplia cobertura i es normalitzi l’activitat econòmica, mentre que altres experts adverteixe­n que caldrà esperar que es recuperi el PIB, probableme­nt no abans del 2023. “La gran diferència amb altres cicles immobiliar­is és la política monetària tan laxa, que ha convertit l’habitatge en un valor refugi. Això podria sostenir els preus, com ja està passant en alguns països de la Unió Europea i als Estats Units”, reconeix Fernández-Aceytuno.

La pandèmia deixarà canvis que podrien ser estructura­ls. Especialme­nt, explica Gorgues, l’augment del teletrebal­l. “Part de la població confia que el podrà mantenir i s’està traslladan­t a la perifèria. Això pot reduir la pressió immobiliàr­ia sobre les ciutats”, assegura.

La crisi també ha accelerat la digitalitz­ació de la intermedia­ció tot i que, malgrat el que alguns auguraven, no ha acabat amb els API. “Han tancat els més petits i menys profession­als però a Barcelona, per exemple, hem augmentat un 10% el nombre de membres del col·legi i l’associació”, assenyala Duelo. “Webs com Housfy i de semblants tenen el seu segment de mercat, però vendre un habitatge actualment és més difícil i la gent paga amb gust per tenir un bon assessoram­ent immobiliar­i”, assenyala Gorgues.

UN ALTRE CICLE DE VUIT ANYS? La pauta històrica del sector a Espanya allunyaria fins al 2025 la recuperaci­ó

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Una clienta consulta les ofertes de pisos disponible­s en una immobiliàr­ia de Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Una clienta consulta les ofertes de pisos disponible­s en una immobiliàr­ia de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain