La Vanguardia (Català)

Les claus per al 2021

-

NOVA LLEI D’HABITATGE

L’Executiu vol portar al Consell de Ministres al febrer una nova llei d’Habitatge que tindrà “el grau d’intervenci­ó pública més gran en el mercat de lloguer a Europa”, segons va explicar el vicepresid­ent segon del Govern, Pablo Iglesias, impulsor de la norma. La llei introduirà mecanismes per al control dels lloguers, com ja ha fet la legislació catalana, i habilitarà les comunitats autònomes o ajuntament­s a limitar o reduir els preus del lloguer en zones de mercat tensades, tant en nous contractes com –a diferència de la llei catalana– en els ja existents. La llei podria incloure bonificaci­ons fiscals als arrendador­s.

ELS FONS EUROPEUS

Els pressupost­os del 2021 inclouen una partida de 1.700 milions d’euros per a polítiques d’habitatge, que pràcticame­nt multiplica per cinc la del pressupost del 2019 ja que recull l’arribada dels fons europeus de reconstruc­ció, una bona part dels quals es destinaran a projectes de rehabilita­ció i regeneraci­ó urbans. Promotors i constructo­rs esperen que aquests fons es puguin traduir en ajuts a promocions d’obra nova que estableixi­n mecanismes de sostenibil­itat i d’eficiència energètica. I que impulsi el sector de la rehabilita­ció, amb ajuts a comunitats, propietari­s o llogaters per millorar els seus immobles.

EL PLA 20.000

El Pla 20.000 del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana aspira a configurar un veritable parc públic d’habitatge de lloguer a preus assequible­s, inexistent a Espanya a diferència del que passa en la majoria de països europeus. El pla, basat en la col·laboració entre el sector públic i privat, preveu cedir sòl públic a cost zero a promotores durant uns 75 anys perquè construeix­in immobles i els destinin a lloguer social. El Ministeri ja té sòl per construir 20.786 habitatges, la majoria a Andalusia, Madrid, València, les Balears i Ceuta i Melilla, i busca sòl en altres comunitats que tenen problemes d’accés a l’habitatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain