La Vanguardia (Català)

La DO Penedès redreça el rumb

El Consell Regulador intenta recuperar els cellers de prestigi que han abandonat la denominaci­ó i prepara un nou pla estratègic

- RAMON FRANCÀS

La DO Penedès vol redreçar el rumb amb un nou pla estratègic, mentre que el president del Consell Regulador, Joan Huguet, es compromet “personalme­nt” a intentar recuperar els molts cellers de prestigi que els últims anys han decidit sortir de la denominaci­ó. Enric Soler, Eduard Pié de Sicus, Salvador Batlle de Celler Còsmic, Joan Rubió de Cal Tiques, Manel Avinyó de Clos Lentiscus, Toni Carbó de La Salada, Ignasi Seguí de Vinyes Singulars, Albert Jané d’Autòcton Celler o Massimo Marchiori i Antonella Gerosa de Partida Creus són només alguns dels elaborador­s del Penedès que, per diferents motius, prefereixe­n comerciali­tzar els vins al marge d’una DO Penedès que s’ha mostrat inflexible i punitiva. Altres cellers de renom també estan a punt de sortir-ne, mentre que d’altres ja elaboren part de la producció al marge de la DO.

Huguet diu que ha canviat “el tarannà”, i lamenta la sortida de “cellers que no se n’haurien agut d’anar” mai. Reconeix que serà difícil que tornin. De fet, s’està promovent una associació per agrupar els cellers catalans i d’altres

Creix el malestar entre els cellers fora de la DO davant les denúncies per utilitzar topònims

territoris pròxims que treballen sense DO. El revulsiu han estat les denúncies a cellers sense DO per utilitzar el nom del municipi o topònims. Creuen que la normativa és “injusta i arcaica”, i reclamen igualtat de condicions amb altres productors agroalimen­taris. Molts cellers s’han afegit a un manifest que denuncia aquesta situació.

Joan Huguet aplaudeix “per valents i inquiets” els elaborador­s de vins naturals o de mínima intervenci­ó, però apunta que “no volen ser encasellat­s”. Així mateix, assegura que s’han

“corregit” accions del passat a l’hora de sancionar. També lamenta la recent dimissió com a vocal de qui en va ser el president, Josep Maria Albet i Noya. Huguet afirma que entén el malestar d’Albet després d’haver-se aprovat la cessió de l’ús de topònims de la DO Penedès a la DO Cava. Opina que judicialit­zar el conflicte no hauria estat positiu, i també assenyala que “ens hem menjat amb patates la qüestió, però la DO Cava bé que hauria pogut optar per altres noms”. Agustí Torelló Sivill rellevarà com a vocal Albet.

Malgrat la crisi, les vendes de la DO Penedès només van caure fins al setembre un 8,62% respecte al mateix període de l’any anterior (un 39,56% al mercat espanyol al marge de Catalunya). També s’esperen fons europeus per impulsar un projecte de viver de cellers a Vilafranca del Penedès.

El Consell Regulador de la DO Penedès, que disposa de 150 cellers i 2.135 viticultor­s, ha encarregat un pla estratègic amb l’horitzó el 2030. Ha d’estar a punt d’aquí sis mesos. Es posarà sobre la taula una nova categoritz­ació, i si el Penedès aposta per convertir-se en la segona denominaci­ó de Catalunya i la tercera d’Espanya amb la categoria de Calificada (només la tenen el Priorat i La Rioja). Es debatrà també sobre la incorporac­ió de vins naturals o de mínima intervenci­ó, sobre si ha de ser una DO 100% ecològica, sobre l’ús de les varietats resistents al canvi climàtic o les ancestrals recuperade­s, dels sistemes de control de qualitat i rendiments, o de si les vinyes de la DO Penedès han de deixar de coexistir amb les d’altres DO (Cava i Catalunya).

Es considera que per potenciar els vins “també cal protegir l’entorn”. Per aquesta raó el pla estratègic també recollirà aspectes com el paisatge rural, la preservaci­ó del territori o la sostenibil­itat. Així mateix, s’analitzara­n els nous canals de distribuci­ó i les tendències de promoció i comunicaci­ó, que serviran per perfilar la imatge d’una DO Penedès el president de la qual veu centrada, en un futur, exclusivam­ent en els vins no escumosos. Xavier Gramona, vicepresid­ent del celler Gramona de Sant Sadurní d’Anoia, explica que bona part d’aquesta feina va ser dibuixada ja fa uns anys per una comissió de treball de l’associació de cellers Qalidès.

 ?? RAMON FRANCÀS ?? Joan Huguet, president del Consell Regulador de la DO Penedès
RAMON FRANCÀS Joan Huguet, president del Consell Regulador de la DO Penedès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain