La Vanguardia (Català)

Una nova vida per a Santo Stefano

HISTÒRIES DEL MÓN Itàlia convertirà en un museu i campus d’estudi l’illa que durant 150 anys va ser una terrible presó

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Ala petita illa de Santo Stefano, de tot just 27 hectàrees, davant la costa entre Nàpols i Roma, ara no hi viu ningú. Tot i això, al llarg de la història sempre ha estat al costat de la propera Ventotene una terra de desterrame­nt. La primera exiliada a Ventotene va ser Júlia, filla de l’emperador August, que, en descobrir una conjura contra ell, va ser acusada d’adulteri i traïció i condemnada a amagar-se a l’illa, que llavors era anomenada Pandàtaria. La van seguir altres il·lustres romanes com la seva filla, Agripina la Major, per ordre de Tiberi, o Octàvia, filla de Claudi i dona de Neró.

Illes infelices a l’arxipèlag de les Poncianes, i deshabitad­es durant llargs segles, el rei Ferran I de les Dues Sicílies va decidir a finals del segle XVIII utilitzar les roques de Santo Stefano per construir-hi una presó per deportar en massa revolucion­aris i dissidents polítics.

Va ordenar a l’enginyer napolità Francesco Carpi un gran edifici amb estructura panòptica per observar tots els presoners des del centre, que recordava el teatre San Carlo de Nàpols o els teatres grecs, encara que amb detinguts a les 99 cel·les en comptes d’espectador­s en llotges.

La presó va estar activa fins al 1965, i Santo Stefano ha passat les últimes dècades completame­nt deshabitad­a excepte per les gavines i alguns pescadors i navegants que s’atansen a les seves roques. Fins ara, que el Govern italià ha apartat 70 milions d’euros per revaloritz­ar el lloc i convertir-lo en un museu a l’aire lliure i un campus d’estudi obert als visitants.

“Volem convertir un lloc de tancament en un lloc de futur i de llibertat”, explica a aquest diari la comissària extraordin­ària del Govern per a la recuperaci­ó de Santo Stefano i Ventotene, Silvia Costa.

Costa, caminant dins de les antigues Termes de Dioclecià, on hi ha una exposició fotogràfic­a sobre l’estat ruïnós en què es trobava l’illot abans que comencessi­n els treballs, recorda que Ventotene és un lloc de gran importànci­a per a Europa. Allà Altieri Spinelli i Ernesto Rossi van escriure durant el seu confinamen­t el 1941 el Manifest de Ventontene, considerat un dels textos fundadors de la Unió Europea. “Volem que sigui un lloc per celebrar esdevenime­nts en assumptes com el diàleg mediterran­i, les polítiques verdes o la ciutadania europea”, assegura la comissària.

Les obres per crear les condicions de seguretat a Santo Stefano ja han començat, i aquest mes de juny s’engega un concurs de projectes per dur a terme la recuperaci­ó. La idea és crear un moll que permeti l’arribada de turistes tot l’any sense danyar l’ecosistema, transforma­r les antigues cel·les en un museu sobre la història de la presó i també convertir la casa de l’antic director del penal en una residència per a estudiants.

L’antiga presó estava construïda amb tres plantes, amb 33 cel·les en cadascuna. En el període borbònic estaven més massificad­es, amb fins a vuit presoners per cel·la, vigilats atentament per la mirada dels

També després de la unificació i durant el feixisme, el penal s’utilitzava per a dissidents polítics

guàrdies. Però també després de la unificació d’Itàlia i durant el període feixista van passar per aquí il·lustres presos. Per exemple, els Savoia van utilitzar aquest penal per tancar Gaetano Bresci, anarquista que va assassinar el rei Humbert I, i més endavant el cèlebre hoste de la cel·la 36 va ser el socialista Sandro Pertini, futur president de la República.

Les condicions a la presó eren tremendame­nt dures, i durant molts anys els presos només podien sortir de les seves cel·les –que miraven totes a l’interior del pati de la presó– una hora al dia. Milers van morir allà, i entre els càstigs destacava el de passar hores drets sota el sol sense aigua. El règim va millorar considerab­lement després de la Segona Guerra Mundial, quan va arribar l’últim director, Eugenio Perucatti, el 1952. Perucatti va voler convertir la presó en un lloc autosufici­ent on els presos treballave­n en horts, van crear una fleca –que ara serà un restaurant per als visitants– i rebien una moneda especial per comprar coses entre ells. També va obrir un cinema i un camp de futbol i va permetre que els presos pintessin les seves cel·les de colors vius.

La nova vida de Santo Stefano va ser anunciada per l’ex-primer ministre Matteo Renzi des del portaavion­s Garibaldi fondejat entre Ventotene i el diminut illot, en una cimera amb Angela Merkel i François Hollande el 2016. Es calcula que les obres acabaran el 2026, però les autoritats volen que serveixin per recordar els últims habitants de l’illot maleït.

 ?? COMISSARIO STRAORDINA­RIO SANTO STEFANO ??
COMISSARIO STRAORDINA­RIO SANTO STEFANO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain