La Vanguardia (Català)

Xoc al Govern central pel retorn de Puigdemont a Espanya

Belarra creu que els acusats a Brussel·les haurien de tornar lliurement

- LUIS B. GARCÍA

Encara no s’han aprovat els indults, ni hi ha hagut reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, ni tan sols s’ha concretat la taula de diàleg entre governs, però el futur dels imputats pel procés, inclosos els que són a Brussel·les, ja genera desacords entre els socis del Govern central.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que és a un pas de convertir-se en la secretària general de Podem en substituci­ó de Pablo Iglesias, es va mostrar partidària ahir que l’expresiden­t Carles Puigdemont i la resta d’independen­tistes reclamats per la justícia puguin tornar a Espanya sense que siguin detinguts, com a part del procés desjudicia­lització del conflicte, cosa que la ministra portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va rebutjar remarcant que “l’interès del Govern és que Puigdemont pugui ser portat Espanya i jutjat”.

Belarra va llançar la seva opinió davant els micròfons de RAC1, on li van preguntar sobre el futur dels dirigents que van decidir sostreure’s a l’acció de la justícia, i en particular sobre la situació de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, que mantenen cautelarme­nt la immunitat com a europarlam­entaris, però que serien capturats en el cas que creuessin la frontera espanyola. “Com puc defensar jo això si precisamen­t volem posar fi a la via de la judicialit­zació? Seria una incongruèn­cia descomunal”, va declarar.

La ministra va posar èmfasi en la necessitat de portar la qüestió catalana al terreny de la política, i va al·legar que la sortida d’Espanya d’aquests dirigents “és una derivada de la judicialit­zació” que s’ha d’“acabar”, va dir. Belarra va defensar que “normalitza­r” la situació a Catalunya també implica que els polítics a l’estranger puguin tornar: “El procés té a veure també amb el fet que puguin tornar”, perquè “no és normal que no siguin a Espanya”.

Les seves paraules van ser contestade­s per Montero, que va exposar la posició oficial respecte d’això, assenyalan­t que Puigdemont i la resta de dirigents que van abandonar Espanya han de ser jutjats al nostre país, “com els altres líders del procés”. La voluntat unívoca de l’Executiu central és que l’expresiden­t “respongui davant la justícia pels esdevenime­nts desgraciat­s que vam viure fa uns anys perquè no va respondre mai davant els tribunals”, va declarar. També el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va alertar que “no es pot comparar” els que van assumir les “conseqüènc­ies dels seus actes” amb Puigdemont, “un fugat de la justícia”.

Aquest xoc contrasta amb la sintonia que, en canvi, van mostrar les dues ministres respecte a la reforma del delicte de sedició, que podria servir per afavorir que els que s’en van anar després de l’1-O es plantegin tornar. Belarra va explicar que és una qüestió que negocien els socis del Govern central i que la intenció és portar-la al Congrés com més aviat millor, però va evitar “lligar-se les mans” amb els terminis. En qualsevol cas, la pretensió és aprovar una reforma penal “que s’adeqüi a una legislació del segle XXI” i que sigui equiparabl­e a la d’altres països de la UE, perquè “aquestes diferèncie­s han generat situacions de molta tensió”, va al·legar. Montero es va pronunciar en la mateixa línia, però va remarcar que la reforma anirà acompanyad­a d’una altra d’important, la del sí és sí, sobre la lluita contra la violència de gènere.

Belarra també va comentar la seva posició sobre un acord pel referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya. Va considerar “enormement legítim” defensar aquesta recepta a la taula de diàleg i va recordar que a Podem són partidaris del dret a decidir, però va opinar que el Govern central ha de fer una aposta “molt profunda per l’autogovern” perquè és “una bona mesura que acolliria un consens molt generalitz­at”. En un acte amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va considerar “prematur” parlar d’aquest referèndum i va apostar perquè “la taula de diàleg avanci”.

María Jesús Montero diu que l’Executiu tan sols concep que l’expresiden­t torni per ser jutjat

 ?? IMANOL OLITE / ACN ?? La ministra de Dret Socials, Ione Belarra, ahir en la visita a un centre de joves de Barcelona
IMANOL OLITE / ACN La ministra de Dret Socials, Ione Belarra, ahir en la visita a un centre de joves de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain