La Vanguardia (Català)

El Cercle d’Economia demana que Madrid deixi d’actuar com a “aspiradora”

La institució, que rebrà el Rei, Sánchez, Aragonès i el president de Corea en les seves jornades anuals, insta la Generalita­t a sortir de la paràlisi

- EDUARDO MAGALLÓN

El Cercle d’Economia va avisar ahir en una nota d’opinió que “la capitalita­t de Madrid no pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’Espanya”. Amb aquest comentari, l’organitzac­ió intervé en el debat obert sobre com la potència de Madrid com a gran metròpolis perjudica la resta de l’Estat perquè absorbeix recursos, talent, població i inversions. El document es va fer públic a la presentaci­ó de la XXXVI Reunió del Cercle, que per segona vegada a la seva història es farà a Barcelona la setmana vinent.

La nota assenyala que “Madrid ha de ser conscient que ser afavorida per l’efecte capitalita­t, accentuat per la presència de les seus de les principals empreses, porta una important responsabi­litat”. En la roda de premsa de presentaci­ó de les jornades, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, va afirmar que “una Espanya més alemanya, menys francesa, és bona per a tothom però també per a Madrid”.

El Cercle preveu traslladar les conclusion­s de la seva nota d’opinió al president del Govern central, Pedro Sánchez, que clausurarà les jornades divendres vinent. Com és tradiciona­l, la reunió l’obrirà el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, dimecres. Aquell dia també hi participar­à el rei Felip. Faus recordava ahir que, encara que cada any se’l convida, fa molt de temps que un monarca no és present al principal fòrum de debat de Catalunya.

Sobre la reforma fiscal que prepara el Govern central, Faus va recordar que el Cercle es mostra contrari a la pujada d’impostos com el de patrimoni, ja que és “dolent i és sobre una cosa que ja has pagat”. Per a la resta de qüestions fiscals, Faus aposta perquè “hi hagi regles de joc iguals per a tothom”.

Respecte al debat territoria­l, el Cercle opina que “Catalunya ha de sortir de la paràlisi actual i centrar totes les energies, que són moltes i poderoses, a tornar a ser el motor econòmic d’Espanya”. Com ja ha fet en els seus pronunciam­ents públics dels últims anys, el Cercle va insistir que “s’aparquin temptacion­s unilateral­s”. L’independen­tisme català ha d’entendre i explicar al seu electorat que “els experiment­s unilateral­s no són admissible­s”, diu la nota d’opinió.

El Cercle d’Economia, tot i això, no es pronuncia en la nota sobre els indults als dirigents sobiranist­es empresonat­s. Faus va argumentar que el document es va elaborar abans que s’obrís aquest debat i va avançar que convocarà una junta extraordin­ària en els propers dies per fixar una posició sobre la qüestió, però va donar a entendre que l’entitat avala les mesures que fomentin l’entesa.

Als partits polítics catalans, el Cercle els proposa que prioritzin la consecució d’una reforma del “finançamen­t autonòmic que corregeixi progressiv­ament els desequilib­ris existents i implanti el principi d’ordinalita­t”. En ple debat sobre l’ampliació de l’aeroport, el Cercle assenyala també que “les inversions en infraestru­ctures han de guiar-se per criteris de racionalit­at econòmica”.

La nota, titulada Agenda reformista en benefici de les noves generacion­s, destaca que les principals reformes pendents són la “de les pensions i en general entorn de les mesures dirigides a enfocar la consolidac­ió fiscal sense un deterioram­ent de l’Estat de benestar”. L’organitzac­ió econòmica i empresaria­l recorda la importànci­es d’aprofitar correctame­nt la injecció de recursos que vindrà d’Europa i aposta per “impulsar la nostra indústria, amb l’objectiu de passar del 16% que ara representa en el conjunt del PIB a un 20%”. I aquesta xifra encara quedaria lluny del 26% d’Alemanya.

Pel que fa als joves, el Cercle reclama “potenciar la nostra formació profession­al en estreta col·laboració amb el teixit empresaria­l i orientar els graus que ofereixen les nostres universita­ts a les necessitat­s que planteja el sistema productiu”. Segons el seu parer, el pacte in ter generacion­al està en crisi per “l’elevadíssi­m atur juvenil, la tardança en l’emancipaci­ó de la llar paterna i una natalitat en nivells mínims”.

Les jornades de la setmana que ve porten per títol La gran re

DIRIGENTS El rei Felip, Sánchez, Aragonès i el president de Corea assistiran a la reunió

FUTUR El Cercle vol que el pes de la indústria arribi al 20% i millorar l’FP

construcci­ó i abordaran des de la millora de la productivi­tat fins al futur dels joves. A més del Rei i el president del Govern central, destaca entre les personalit­ats que hi participar­an la presència del president de Corea del Sud, Moon Jae-in, que estarà de visita oficial a Espanya. Hi participar­an també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de Telefónica, José Maria Àlvarez-Pallete; la presidenta del Banco Santander, Ana Botín; i la vicepresid­enta segona i ministra d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño, entre d’altres.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va expressar ahir en la presentaci­ó de les jornades la voluntat de la ciutat de reactivar i transforma­r el model econòmic. Des de CaixaBank, el seu economista en cap, Enric Fernández, va defensar aprofitar la recuperaci­ó per aconseguir una economia més productiva, sostenible i cohesionad­a. El delegat especial del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, va apostar per continuar desenvolup­ant l’agenda 2030.

 ??  ?? La nota d’opinió del Cercle d’Economia demana que Catalunya se centri a tornar a ser el motor econòmic d’Espanya
La nota d’opinió del Cercle d’Economia demana que Catalunya se centri a tornar a ser el motor econòmic d’Espanya
 ?? LUIS TATO ??
LUIS TATO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain