La Vanguardia (Català)

Djokovic bat Nadal en un gran duel i passa a la final

Rafael Nadal cedeix pas davant el serbi, que es jugarà el títol a París contra l’emergent Stéfanos Tsitsipàs

- SERGIO HEREDIA

Està en joc la història.

I per això, en el primer joc, que dura nou minuts, Nadal pica la pilota dues vegades apuntant al cos de Djokovic, que es protegeix amb la raqueta.

Després el balear guanya el punt.

I després, molt tímidament, es disculpa davant el serbi.

Aquest és l’estat de les coses, tot el que hi ha en joc. Nadal (35) i Djokovic (34) es disputen molt més que la final d’un Grand Slam. Parlen els números.

Nadal acumula vint títols de Grand Slam, tants com Federer. I Djokovic n’acumula 18.

La qüestió és inversembl­ant, impensable en la història del tennis, que no ha vist mai res igual. Sampras en té 14. Roy Emerson, 12. Laver i Borg, 11. I Bill Tilden, 10. Ningú més no suma doble dígit.

En aquell primer joc Djokovic es parapeta rere la raqueta i accepta les disculpes de Nadal, però assumeix la realitat: tots dos es maltractar­an. A Djokovic el maltracta Nadal i el maltracta el públic, que l’ha esbroncat quan entrava a la pista, després d’ovacionar Nadal.

Nadal és llegenda viva a Roland Garros. S’ho ha guanyat amb el temps (no era així el 2005, quan duia pantalons pirata i tirants i, encara teenager, escombrava Gasquet i Grosjean).

Nadal és llegenda i per això li han aixecat una estàtua a uns quants passos de la Phillippe Chatrier, mitificant-lo com abans mitificave­n Federer.

Tothom el venera. Tothom, Djokovic inclòs. –Algú coneix cap desafiamen­t més gran en l’esport que guanyar Nadal en argila, a cinc sets i en una ronda avançada d’un Grand Slam? –deia Djokovic la vigília de la semifinal.

Per reforçar la reflexió, tornem als números: abans d’aquest partit, Nadal havia guanyat

les seves tretze semifinals a París.

No en seran catorze, almenys encara.

(...)

Qui l’hi hauria dit després d’aquell primer i llarg joc, fins i tot a la mitja hora de partit, quan Nadal estava 5-0 a dalt.

Djokovic semblava que li veia les orelles al llop. Una altra vegada era allà, a les potes dels cavalls, remant davant un adversari colossal, no hi ha epítets.

Una altra vegada com a la final del 2020, la del tennis a la tardor a París i la coberta de la Philippe Chatrier per protegir-se de la pluja, i els bulevards buits i les grades entristide­s.

Ara Djokovic ha de pensar. –En algun moment haurà d’ensenyar les seves armes –deia Carlos Moyà, tècnic de Nadal, el dia abans.

Les armes de Djokovic són la consistènc­ia i els canvis de ritme. El serbi ha d’evitar que Nadal s’enfili a l’onada. Ho fa a còpia de deixades, també creixent en la restada. No regala res. Rescata sis pilotes de set abans de lliurar el primer set.

Se li escapa el parcial, però l’esforç li paga la pena. Djokovic ha elevat el nivell del seu tennis. Tractant-se del líder de l’ATP, aquest salt és un tema seriós.

Ara és Nadal qui dubta.

El balear perd el servei a l’inici de la segona mànega (0-2), i llavors sobrevenen moments sorprenent­s, dignes d’aquest clàssic del tennis. Se succeeixen intercanvi­s inversembl­ants, una exhibició de tennis com no s’havia vist aquest 2021, en cap torneig ni en cap pista.

Atabalat, Djokovic protesta a la jutgessa:

–No pot perdre tant de temps entre punt i punt!

–Buuu! –el públic l’esbronca. Djokovic no es descentra, aquí,

LLUITA FASCINANT Després d’un inici decantat pel balear, el xoc va bussejar en episodis d’un tennis brillant, digne d’un clàssic

PERMÍS DE PERNOCTACI­Ó El torneig desobeeix el toc de queda parisenc: el públic es queda a la grada en plena nit

al contrari. Qui es descentra és Nadal. Perd el segon set i es queixa de tot. Demana que tanquin una porta de la tribuna, que entra soroll. I es maleeix després de malgastar una dreta paral·lela.

El partit es tensa i s’endinsa en la nit, i Nadal se sent amenaçat al seu regne. Al tercer set cedeix el servei dues vegades, el seu taló d’Aquil·les (vuit dobles faltes), per a meravella i desesperac­ió de l’audiència: el públic tem perdre’s el desenllaç in situ, a les onze es tanca París, cal desallotja­r Roland Garros.

L’afer és dolorós. Els espectador­s han invertit cent euros en l’entrada i ni tan sols arriben a temps de veure el tancament a casa, per televisió.

–“On partira pas” –crida París. (No ens n’anirem). Després del tie-break del tercer, guerra de nervis que es decanta per Djokovic, la graderia embogeix:

–Es poden quedar –diu la megafonia (així de contradict­ori és el reglament anticovid). –“Merci, Macron” –es crida ara. Fascinats, assisteixe­n a una escena inèdita. Això no és normal: veuen Nadal contra les cordes. Fins ara només ha perdut dos dels seus 107 partits a París. Al quart set, al cap de quatre hores de partit, crida el metge. Té una butllofa al peu i un rebel a l’altra banda de la pista. Al caient de la mitjanit, Djokovic fa caure un monument.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? IAN LANGSDON / EFE ?? Capcot. Rafael Nadal lamentant-se d’un error durant la semifinal d’ahir a la nit contra Novak Djokovic; el serbi es va imposar en quatre sets i s’enfrontarà a Stéfanos Tsitsipàs a la final de demà
IAN LANGSDON / EFE Capcot. Rafael Nadal lamentant-se d’un error durant la semifinal d’ahir a la nit contra Novak Djokovic; el serbi es va imposar en quatre sets i s’enfrontarà a Stéfanos Tsitsipàs a la final de demà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain