La Vanguardia (Català)

L’atrocitat més gran

- Jordi Juan Director

Dins del vaivé de les centenars de notícies que arriben, es discuteixe­n i s’escriuen diàriament en el tràfec d’una redacció, hi ha vegades que algunes històries ens colpegen i no ens poden deixar indiferent­s. És molt difícil entendre què pot portar una persona a matar els seus fills en un acte venjatiu contra la seva parella. Quant odi, bogeria i ràbia pot acumular-se per cometre una atrocitat d’aquestes caracterís­tiques. Però com expliquem avui a la nostra secció de Societat, des del 2013 hi ha 39 nens que han mort en mans dels seus pares en accions de represàlie­s contra les seves parelles.

El descobrime­nt del cadàver de la petita Olivia, de 6 anys, ha permès confirmar els pèssims presagis que ella i la seva germana, Anna, d’1 any, haurien estat assassinad­es pel seu pare a Tenerife. Però a molts quilòmetre­s de distància, a la catalana Sant Joan Despí, una dona va ingressar ahir a la presó després de reconèixer al jutge que havia asfixiat la seva filla de 4 anys per venjar-se del seu exmarit de qui s’havia separat dos anys abans.

En el cas de Tenerife, el pare de les nenes va trucar a la seva exdona per dir-li que “no tornaria a veure mai més les petites” i que “ell les cuidaria molt bé”. Ara ha transcendi­t que quan va fer aquesta trucada, ja les havia matat. Costa d’acceptar tanta crueltat.

Aquesta deshumanit­zació no és una caracterís­tica nova i, per desgràcia, ha existit sempre, però costa d’entendre com avui al segle XXI no podem disposar de controls preventius dels serveis socials o de la policia per intentar evitar-los. Perquè contràriam­ent al que podria pensar-se en una societat més moderna i oberta, aquests successos van cada dia a més. Sense anar més lluny, la violència masclista està desfermada després del final de l’estat d’alarma perquè segons els experts els maltractad­ors ataquen les seves parelles després de perdre el domini total que creien que tenien durant el confinamen­t. El degoteig de morts no cessa.

Però la maldat de matar els fills per perjudicar el pare o la mare, com els casos que ens ocupen, és l’atrocitat més gran possible. No té nom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain