La Vanguardia (Català)

França retirarà part de les tropes del Sahel i demanarà ajuda als aliats

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França posarà fi a l’operació Barjan al Sahel, que ara mobilitza 5.100 soldats, però hi continuarà present amb tropes –potser la meitat– per ensinistra­r els exèrcits de la regió i lluitar contra els grups gihadistes. Els detalls se sabran a final de mes.

La retirada parcial anunciada pel president Emmanuel Macron era una idea que es gestava perquè França ja fa vuit anys que està empantaneg­ada a la regió, amb resultats modestos, un elevat cost econòmic i 51 militars morts.

El recent nou cop d’Estat a Mali, amb un règim ambigu cap als islamistes, i la mort del president txadià Idriss Déby, un dels pilars de l’estratègia francesa, ha accelerat els plans. També hi ha influït la matança de fa pocs dies al nord de Burkina Faso, en què van morir 160 persones a mans dels islamistes.

França va intervenir a Mali el 2013, sota la presidènci­a de François Hollande, per evitar in extremis que els gihadistes prenguessi­n la capital, Bamako. Des d’aleshores han dut a terme una tasca de contenció en un territori enorme i molt difícil de controlar. El drama és que gran part del que passa és culpa de París –i de Londres– per haver enderrocat el règim de Muammar al-Gaddafi a Líbia i haver empès al caos el país nord-africà. Allà els gihadistes es van apoderar d’un fabulós arsenal. Va ser un dels pitjors errors de Nicolas Sarkozy i David Cameron mentre van estar en el poder.

Segons va explicar Macron, França demanarà més implicació als països de la regió, als aliats europeus i també als Estats Units. Cal veure quina acollida rebrà. Les tropes franceses, en tot cas, seran “la columna vertebral” de la força multinacio­nal Takuba, composta per unitats d’operacions especials que assesten cops puntuals als gihadistes. És impensable que França deixi que la regió esdevingui un feu de l’islamisme i amenaci els països del golf de Guinea, que són ara per ara més estables.

Les tropes franceses aconseguei­xen èxits de tant en tant. Un, anunciat ahir per la ministra de Defensa, Florence Parly, va ser la “neutralitz­ació” (eufemisme de matar, segons el nou argot militar i policial) de quatre terroriste­s al nord de Mali. Un d’ells era un cap d’Al-Qaida del Magrib Islàmic (Aqmi), Baye ag Bakabo, presumpte responsabl­e del segrest i mort de dos periodiste­s de Ràdio França Internacio­nal (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon, el 2 de novembre del 2013.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain