La Vanguardia (Català)

Els tests, nova rutina a Dinamarca per accedir als espais públics

Les persones no vacunades contra la covid han de presentar una prova negativa

- NÚRIA VILA Copenhague­n. Servei especial

Els diccionari­s indiquen que la rutina és el costum adquirit de fer les coses per simple pràctica i de manera més o menys automàtica. És el que ha passat a Dinamarca amb els tests de detecció de la covid, que ja s’han convertit en una part fonamental de la rutina de moltes persones. Almenys, de les que encara no estan vacunades i que volen socialitza­r-se en espais públics. El país escandinau va començar a relaxar les restriccio­ns anticovid a mitjans d’abril, però ho va supeditar a l’obligatori­etat de presentar l’anomenat coronapas (passaport corona), que certifica que la persona està immunitzad­a –bé per la vacuna o perquè ja ha passat la infecció– o ha donat negatiu en un test realitzat durant les últimes 72 hores.

“Si vols tenir la setmana coberta, t’has de fer tres proves setmanals”, explica el Kasper, que surt de fer-se una PCR a les grans instal·lacions temporals situades a prop de l’hospital de Bispebjerg, al nord de la capital danesa. Es tracta d’un centre provisiona­l format per un gran envelat per protegir els que fan cua de les inclemènci­es del temps o el tòrrid sol d’aquests dies d’inici d’estiu.

A tot el país hi ha més de 650 centres on es poden fer proves de detecció, ja siguin PCR o tests ràpids d’antígens. En molts d’ells no cal demanar hora, només passar per allà i demanar el test. Una vegada obtingut el resultat, es pot consultar en l’app del passaport corona o rebre’l per missatge. En tots els casos són gratuïts, per als danesos i els turistes. De fet, qui arriba a Dinamarca amb avió s’ha de sotmetre a un test d’antígens abans de sortir de la terminal, tret que ja estigui vacunat amb la pauta completa.

El Govern danès ha anunciar un pacte amb una majoria parlamentà­ria per aixecar totalment les restriccio­ns de manera gradual fins a l’1 d’octubre, la data marcada per al retorn a la normalitat. Entre altres coses, ja dilluns s’eliminarà l’obligatori­etat de portar mascareta en espais tancats, excepte en el transport públic si va ple i els passatgers no poden seure. Tot i això, el passaport corona es mantindrà actiu. En aquests moments es demana per entrar a l’interior de restaurant­s, bibliotequ­es, museus, cinemes, teatres, parcs temàtics, zoos, gimnasos, i perruqueri­es, entre altres. A partir de setembre, quan puguin reobrir, es demanarà també a les discoteque­s.

La Clara, que treballa a la Biblioteca Reial de Dinamarca controlant el passaport corona de tothom que vol entrar a l’edifici, assegura que és una mesura en general ben acceptada. “La gent ja s’hi ha acostumat”, diu. “Jo, fins fa poc, em feia un test a la setmana. Ara més, perquè treballo aquí i també han reobert els gimnasos. Si vols fer coses, te n’has de fer dos o tres cada setmana”, explica.

L’Òscar, un català que viu a Copenhague­n, també ho ha adoptat com una rutina. “Em faig un test els dilluns, els dimecres i els divendres, abans de començar a treballar. Solc coincidir amb el mateix treballado­r, fins i tot s’ha après el meu número de telèfon en espanyol!”, diu. “Encara que quedis amb els amics a casa d’algú, està superaccep­tat que tothom es faci un test abans. Tothom ho sap i tothom ho fa. És una manera de sentir-te més segur”, afegeix.

A més del que marquen les restriccio­ns, el Govern danès recomana a tots els ciutadans que treballin presencial­ment i socialitzi­n amb altres persones que es facin proves com a

El Govern pacta amb l’oposició aixecar totes les restriccio­ns de manera gradual fins a l’1 d’octubre

mínim una vegada a la setmana.

Dinamarca –que acumula 2.520 morts per covid i una incidència de les últimes dues setmanes de 215 nous casos per 100.000 habitants– és el primer país del món en quantitat de tests en relació amb la seva població. Amb 5,5 milions d’habitants, fa més de 750.000 proves diàries.

Segons un document del Ministeri de Justícia publicat pel diari Berlingske, aquesta política de tests massius gratuïts suposa un cost de 2.000 milions de corones daneses al mes, uns 270 milions d’euros. L’Executiu socialdemò­crata va apostar des de ben a començamen­t de la pandèmia per una estratègia que potenciés les proves de detecció com a mesura de control, però l’alt cost ha propiciat crítiques per part d’alguns sectors.

Tot i això, el ministre de Justícia, Nick Haekkerup, ho justifica pels beneficis que comporta, i afegeix que aviat s’anirà rebaixant perquè hi haurà més gent vacunada. Avui dia, el 44% de la població ha rebut almenys una dosi de l’immunogen, i gairebé el 25%, les dues.

 ?? TIM BARSOE / REUTERS ?? Investigad­ors danesos expliquen la propagació del virus durant un assaig amb ulleres de realitat virtual en un parc de Copenhague­n
TIM BARSOE / REUTERS Investigad­ors danesos expliquen la propagació del virus durant un assaig amb ulleres de realitat virtual en un parc de Copenhague­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain