La Vanguardia (Català)

La vella política peruana maniobra contra l’‘outsider’ Castillo

El Congrés vol debilitar el probable president canviant la Constituci­ó

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La vella política peruana està nerviosa davant la irrupció de l’outsider Pedro Castillo. L’esquerrà antisistem­a té assegurada la presidènci­a, però la proclamaci­ó oficial s’endarrerei­x pels vots impugnats per la seva rival, la dretana Keiko Fujimori, que no és l’única que maniobra davant l’arribada de la incògnita Castillo. El Congrés sortint vol reformar la Constituci­ó amb nocturnita­t i traïdoria.

Si bé matemàtica­ment és possible la derrota de Castillo, estadístic­ament és improbable. L’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) no proclama guanyador el candidat del marxista Perú Lliure atès que falten 100.000 vots per comptar, amb irregulari­tats de forma, enviats al Jurat Nacional d’Eleccions perquè n’aclareixi la validesa. A més, Fujimori ha impugnat 200.000 vots més de Castillo, denunciant frau sense proves.

Ahir a la nit la diferència entre tots dos era tot just de 60.000 sufragis. Amb el 99,6% de l’escrutini, Castillo obtenia el 50,17% davant el 49,83% de Fujimori, per a qui el fiscal va demanar dijous la detenció per violar les condicions de la llibertat provisiona­l de què gaudeix a l’espera del judici oral per corrupció on podria ser condemnada a 30 anys de presó.

En aquest escenari, una majoria de diputats del Parlament unicameral impulsa de forma exprés una dotzena d’esmenes a la Constituci­ó, malgrat faltar poc més d’un mes per acabar el seu mandat, ja que el nou i atomitzat Congrés –130 escons i deu grups– es constituir­à el 28 de juliol segons els resultats de les eleccions de l’11 d’abril. Encara que Castillo necessitar­à arribar a pactes, Perú Lliure tindrà la majoria de la Cambra, amb 37 diputats, mentre que el fujimorist­a Força Popular serà el principal partit opositor, amb 24 escons.

Les esmenes a la Carta Magna –que Castillo pretén substituir per una de nova– apunten a debilitar el pròxim president i reduir el poder de l’executiu davant el legislatiu. A més, els diputats sortints volen tornar a introduir un sistema bicameral, creant novament un Senat, malgrat que el 2018 el 90% dels peruans van rebutjar la Cambra Alta en referèndum.

Segons els sondejos, el Congrés és la institució menys valorada pels peruans. Molts diputats tenen causes per corrupció i d’altres estan sota sospita. A més, el legislatiu sortint s’ha enfrontat a l’Executiu i ha jugat un paper protagonis­ta en aquests últims cinc anys en què el país ha tingut quatre presidents. La destitució parlamentà­ria d’un d’ells, Martín Vizcarra (2018-2020) i la substituci­ó pel president del Congrés, Manuel Merino, va provocar la ira popular als carrers que va portar al nomenament del diputat de consens Francisco Sagasti com a mandatari provisiona­l.

Sagasti va qüestionar aquesta setmana els diputats per la seva maniobra i va mostrar la seva preocupaci­ó per les “reformes constituci­onals precipitad­es”. “En pocs dies, es pretén aprovar més d’una dotzena de reformes, sense respectar l’esperit de l’article 206 de la Constituci­ó, que implica un profund debat i una àmplia acceptació del seu contingut”, va declarar Sagasti.

La resposta dels legislador­s va ser una amenaça de destitució a Sagasti mitjançant un altre impeachmen­t, dies abans que el 28 de juliol lliuri la presidènci­a, amb tota probabilit­at, a Castillo. Els polítics tradiciona­ls peruans no semblen haver captat el missatge de les urnes en donar el poder a un outsider.

Els diputats amenacen l’actual cap de l’Estat amb la destitució a pocs dies de traspassar el poder

 ?? GIAN MASKO / AFP ?? Castillo parlant des del balcó de la seu de campanya a Lima
GIAN MASKO / AFP Castillo parlant des del balcó de la seu de campanya a Lima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain