La Vanguardia (Català)

Podem obre l’era post-Iglesias amb un congrés de ‘pax romana’

Belarra fa front a una assemblea sense rivals i gairebé sense tensions polítiques

- PEDRO VALLÍN

Podem vol ser digne del llegat de Pablo Iglesias emprenent un camí que, en bona mesura, és una impugnació de l’era Iglesias. Inserit en aquesta paradoxa, que en realitat no ho és, el partit afronta avui i demà la seva IV assemblea ciutadana estatal –coneguda com a Vistalegre IV, tot i que des del 2017 els liles no tornen a la plaça de toros de Carabanche­l, on van celebrar els dos primers congressos– en un ambient de pax romana i sense alternativ­es a la llista oficialist­a que encapçala Ione Belarra.

L’era post-Iglesias s’ha escrit en clau de lideratge coral i femení, amb un discurs allunyat de la pugnacitat viril i valenta que va caracterit­zar a l’acció política del líder fundador de Podem. Aquesta aparent contradicc­ió, de defensar la feina i els èxits d’Iglesias des de la fundació d’un paradigma antitètic és, en el fons, la gran carta de Belarra, que si bé ha crescut políticame­nt als voltants d’Iglesias –i més encara de la ministra Irene Montero, de qui és amiga des de l’època università­ria–, representa l’essència de la polititzac­ió forçosa d’una generació sense vocació política, la generació del 15-M, totalment aliena als despatxos de ciència política de la Complutens­e de què va sorgir el grup fundador. En molts sentits, tant la personalit­at de Belarra com el seu projecte polític estan als antípodes del que van fundar fa set anys Iglesias, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero, Luis Alegre, Ramón Espinar, Carolina Bescansa o Pablo

Bustinduy, per esmentar alguns de l’audaç grup fundador que han anat quedant bandejats de la primera línia política.

El to que Belarra vol imprimir a Podem, per preservar i ampliar el capital polític que deixa Iglesias –la presència al Govern de coalició i la capacitat de tenir veu pròpia i activa en les polítiques efectives que es despleguen– el va anunciar el mateix Iglesias quan va parlar de la seva retirada a favor d’una altra mena de lideratge, i s’ha plasmat en poc més d’un mes d’absència de l’exsecretar­i general en una manera genuïnamen­t més femenina d’enfocar la política. Els més perspicaço­s ho percebran en la manera com Unides Podem negocia des de dins el Govern temes centrals com la reforma laboral o l’anomenada llei Trans, lluny dels focus. La cara més visible, en canvi, té a veure amb els silencis: la manera com Ione Belarra va afrontar la crisi amb el Marroc, centrada en la gestió del destí dels nens que van travessar la frontera i evitant dissentir dels seus socis del PSOE en la posició sobre el Sàhara Occidental en l’hora més delicada de la crisi. Aquesta manera de fer té cost i desencaden­a suspicàcie­s, i potser més que no pas la crisi de Ceuta la prova de foc per a Unides Podem hagi estat la factura de la llum, la pujada de la qual va eclipsar l’acord per eliminar els anomenats “beneficis caiguts del cel”, cosa que va desencaden­ar nervis dins de Podem. Finalment, els membres del Govern central van repescar la seva proposta inicial d’impulsar una companyia pública d’energia, alhora que han demanat la modificaci­ó del repartimen­t d’hores vall de factura.

Mentrestan­t, sobre l’assemblea, amb una candidatur­a en què sis dones porten la veu cantant, el futur polític a mitjà termini de noms clau de l’equip de Pablo Iglesias, com ara Juanma del Olmo, Rafa Mayoral o el portaveu parlamenta­ri Pablo Echenique. Ahir la premsa de Madrid treia punta a la voluntat declarada de deixar la política a mitjà termini d’aquest últim. Queda enrere la sortida voluntària de l’anterior secretari d’organitzac­ió, Alberto Rodríguez, a qui buscar substitut és una de les tasques més espinoses de la futura secretària general.

I per sobre de l’assemblea ciutadana, a què Iglesias no preveu assistir, plana l’evidència instrument­al de Podem, ara convertit en un partit que té com a missió consolidar-se al govern i al territori per convertir-se en una plataforma eficient que doni suport a una eventual candidatur­a futura de l’avui vicepresid­enta de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Una quadratura del cercle que, a diferència dels congressos anteriors del partit, no es desenvolup­arà sota un foc intens de morter.

La candidatur­a femenina i feminista de Belarra afronta el congrés sense rivals d’entitat al davant

 ?? FABIÁN SIMÓN / EP ?? Últim acte de la campanya de Belarra per liderar Podem
FABIÁN SIMÓN / EP Últim acte de la campanya de Belarra per liderar Podem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain