La Vanguardia (Català)

Dels caníbals

- Toni Aira

Independen­tisme màgic. Independen­tisme instrument­al. Independen­tisme legitimist­a. Independen­tisme pragmàtic. El nom no fa la cosa, però trobar una denominaci­ó amb ganxo que etiqueti un projecte, l’impulsa. I si a més en aquesta denominaci­ó topes amb l’adjectiu adequat, bingo. Aquí es troben els partits independen­tistes catalans. Buscant una estratègia dominant i el seu nom. I igual com la fórmula d’èxit del pujolisme va anar mutant de catalanism­e a nacionalis­me o sobiranism­e i finalment a independen­tisme segons ho anava aconsellan­t el moment, ERC podria partir ara d’aquí, de l’independen­tisme, per mantenir-se i impulsar-se en el poder a través d’una nova mutació, ara via cognom. I és que, tot i que Pere Aragonès no és l’únic que ha mirat d’adjectivar en els últims temps una branca de l’independen­tisme, sí que és cert que de moment ho ha fet amb estratègia i amb millor resultat electoral. Ara la seva proposta de marca és “l’independen­tisme pragmàtic” i aquí té la seva pròpia pastanaga per mirar de fer córrer rere seu una part significat­iva de l’electorat.

Junts es va constituir com a partit el juliol de 2020. No fa ni un any, però ja passada la prova de les eleccions al Parlament, de nou al Govern i amb el seu secretari general, Jordi Sánchez, presumible­ment indultat d’aquí unes setmanes, haurà de trobar amb urgència el seu propi ordre,

Junts busca el seu propi ordre, discurs i estratègia; encara no els té; ERC sí

discurs i estratègia. Encara no els té. ERC sí. I els dos ho demostren.

Les bones paraules de Miquel Iceta i de Salvador Illa a la carta d’Oriol Junqueras contra la via unilateral fan olor d’inici de desglaç. Un anar abonant ja en obert allò que en privat fa temps que treballen: el clima necessari per obrir comportes a una possible aliança de futur amb socialiste­s i comuns que doni llarga vida a l’“eixamplar la base” i a “l’independen­tisme pragmàtic”, amb el discurs de la gestió i del “bon govern” de fons. Els socis d’ERC així ho temen. Els indults i la taula de diàleg podrien aprofundir en aquesta sintonia temuda especialme­nt a Junts, i ajudar els d’Aragonès a tirar durant anys d’una pastanaga en forma de referèndum pactat com a reclam electoral.

I es retreu entre bastidors a ERC aquest pensar en clau d’interès propi, del seu espai polític, però recordant Els caníbals, aquella mítica obra de Michel de Montaigne que tan ràpidament ve al cap quan es parla de l’independen­tisme, per criticar els altres millor començar fent-ho amb un mateix. Perquè sí, ERC té una estratègia, un bon naming que la sintetitza i un partit en ordre que l’executa sense gaires miraments. Però en política va bé saber que fins i tot els guions més ben pensats i treballats durant anys poden ser redireccio­nats per mil i una circumstàn­cies. ERC, per tant, podrà seguir avançant amb el seu propi guió sobretot si no hi ha un altre partit sòlid i amb estratègia alternativ­a en el seu camp. Junts encara és a temps de menjar-li espai, si s’ordena i troba la seva pròpia estratègia, o de devorar-se a si mateixa, si segueix projectant la seva diversitat en clau d’inestabili­tat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain