La Vanguardia (Català)

Sectors de Junts demanen la dimissió de Jordi Sànchez

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

Diversos sectors de Junts per Catalunya maniobren perquè dimiteixi o es destitueix­i el secretari general de la formació, Jordi Sànchez. Segons va avançar ahir Europa Press i va poder confirmar aquest diari, es va remetre un text a la militància, del qual de moment ningú no assumeix l’autoria, per recollir signatures i es reclama una votació dels afiliats o bé que ell mateix deixi el càrrec que exerceix.

El pretext per fer-ho és el “descontent­ament” amb el líder de JxCat per les seves afirmacion­s sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, expressade­s en una carta en què apuntava que ell creu que es va concebre la consulta unilateral més per forçar el govern de Mariano Rajoy a negociar que per aplicar els resultats de l’1-O. Al document consideren les seves paraules “un insult” als que van participar en el referèndum.

El seu parer va topar d’entrada amb la discrepànc­ia de diversos dirigents com els vicepresid­ents Elsa Artadi i Josep Rius, als quals es va afegir ahir en una entrevista radiofònic­a a l’exconselle­r Jordi Turull. També membres destacats del Govern com Lourdes Ciuró i Gemma Geis, titulars de Justícia i Recerca i Universita­ts, van marcar distàncies, igual que la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Tot i això, aquestes maniobres, la paternitat de les quals ningú no reivindica de portes enfora, no se circumscri­uen només a la missiva de rèplica a Oriol Junqueras que contenia aquell posicionam­ent sobre l’1-O, que també ha estat qüestionat per l’actual dirigent de l’Assemblea Nacional Catalana i successora de Sànchez a l’entitat, Elisenda Paluzie, o l’expresiden­t Quim Torra.

Fonts consultade­s apunten que el malestar d’alguns crítics s’havia expressat en el curs de les negociacio­ns amb Esquerra, controlade­s pel secretari. La seva estratègia no era compartida per tots.

Jordi Sànchez va arribar a la secretaria general de Junts per Catalunya en el congrés fundaciona­l de l’any passat, celebrat entre el juliol i l’octubre. Sectors propers a ell veuen el segell dels que no volien el pacte amb ERC darrere del manifest.

Un manifest, l’autoria del qual ningú no reivindica, demana una votació dels afiliats per destituir-lo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain