La Vanguardia (Català)

La macrocefàl­ia econòmica de Madrid

-

Que les capitals gaudeixin d’un efecte arrossegam­ent que aspira els recursos és un fenomen comú a diversos països d’Europa. És el que es denomina macrocefàl­ia urbana, que ofega la resta del territori privant-lo de recursos i població. Els casos més radicals al Vell Continent són Atenes o Dublín, ciutats que concentren més del 50% de la riquesa generada als seus estats, segons dades d’Eurostat. Però també a països més grans es registren percentatg­es elevats: París i Londres tenen un pes econòmic que supera el 30% del PIB de França i del Regne Unit, respectiva­ment. Hi ha ciutats que són més competitiv­es que els seus propis països i que exerceixen un lideratge en alguns casos acaparador sobre la resta de les urbs i les regions.

En el cas d’Espanya, sembla que en comparació l’estructura sigui més bicèfala, perquè tant Madrid (un 19,1%) com Barcelona (un 14,1%) destaquen sobre la resta del territori, com si Espanya tingués dos motors i la resta anés a remolc.

Malgrat això, hi ha desequilib­ris més enllà dels punts de diferència entre les dues ciutats. I és des d’aquesta òptica que cal llegir la nota que el Cercle d’Economia va fer pública ahir, en la qual es denuncia que “la capitalita­t de Madrid no pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’Espanya”. Perquè és un fet que l’economia madrilenya ha accelerat la seva força centrípeta en moltes facetes.

Si s’examina per comunitats, és a Madrid on el PIB ha crescut més els últims vint anys. Ha sumat 1,6 punts percentual­s al passar de 17,7% del total l’any 2000 a 19,3 en l’actualitat. En canvi, Catalunya, que era la comunitat que més aportava al PIB espanyol fa vint anys, amb un 18,9%, es va mantenir en nivells similars, segons revelava l’últim Índex Regional de Competitiv­itat (IRC) de la Unió Europea. Després, a l’hora d’atreure diners de fora, el 2016 Catalunya suposava el 20,1% del total de capitals estrangers rebuts per tot Espanya. Ja no és així. El 2020, la Comunitat

de Madrid va suposar el 75,2% del total que va arribar a Espanya, mentre que Catalunya es va estancar en el 12,5%.

Primer el boom immobiliar­i i després la concentrac­ió del sector financer han impulsat la hipertròfi­a econòmica de la capital, que es retroalime­nta de forma insaciable. Perquè, d’acord amb l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (IVIE), entre el 2012 i el 2019 les empreses amb seu a Madrid han rebut el 59% dels contractes públics estatals i un 64% del seu import. Una endogàmia que fa que les grans companyies (el 44% de les 1.000 més grans) estiguin establerte­s a la capital: saben que allà tindran més possibilit­ats d’incrementa­r els seus negocis, atretes a més per un tracte tributari favorable.

En efecte, l’absència de l’impost de patrimoni i de succession­s ha arribat a causar fins i tot canvis de residència ficticis de persones i empreses per motius fiscals i això fa que la capital atregui no només recursos econòmics, sinó també humans. Una competènci­a deslleial a la qual fins i tot organismes internacio­nals com l’OCDE han convidat a posar-hi remei. Finalment, la mateixa estructura de l’Espanya radial, que s’ha estès a costa dels retards del corredor mediterran­i, és també un altre símptoma de com Madrid s’ha situat en el centre jeràrquic de les infraestru­ctures terrestres, ferroviàri­es i aèries, produint distorsion­s i paradoxes com que la segona i la tercera ciutat d’Espanya no estiguin connectade­s per trens d’alta velocitat, mentre que un ciutadà de Madrid pot arribar en poques hores a Osca per gaudir de la muntanya.

“No assumir una posició autoconsci­ent del seu paper com a capital pot portar a una forta desafecció en la resta del país”, adverteix el Cercle d’Economia. Una posició que reafirma el que des de fa temps s’ha reivindica­t en aquest diari: la necessitat d’impulsar un desenvolup­ament econòmic més equilibrat al territori. Una sana competènci­a beneficiar­ia en última instància no només les dues ciutats, sinó el conjunt d’Espanya.

La posició del Cercle subratlla l’existència de desequilib­ris a costa de la resta del territori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain