La Vanguardia (Català)

A les portes de Sant Joan

- Quim Monzó

Diumenge, a la pàgina 18 d’aquest diari va aparèixer, a tota plana, el primer anunci de petards de la temporada. Era de l’empresa Petardos CM, des de fa dècades una de les més prestigios­es del sector, i que munta parades als carrers cada cop que s’acosta la revetlla de Sant Joan. Si la memòria no em falla, l’any passat no hi van haver anuncis de petards perquè la pandèmia va anul·lar totes aquestes celebracio­ns. Però Sant Joan ja és aquí un cop més: serà d’aquí a dues setmanes i, després de tota una temporada d’abstinènci­a, no cal ser Sebastià d’Arbó per predir que la vetllada serà èpica.

Que Sant Joan torni amb energia semblant a la de temps enrere ha fet saltar l’alarma entre els posseïdors de gossos, gats, nens i altres menes d’animals de companyia. És prou sabut que totes aquestes bèsties no són capaces d’entendre quina mena de plaer orgàsmic hi troben alguns humanoides, en tot això del soroll pirotècnic. Jo mateix, sent més o menys humanoide, tampoc no ho entenc gaire, per no dir gens.

Just abans que comencés la pandèmia, l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife va aprovar en un ple –per unanimitat de tots els grups polítics– l’ús de pirotècnia silenciosa en totes les festes que s’hi celebren. Asseguren que la bellesa de l’espectacle no en queda afectada i que, d’aquesta manera, les celebracio­ns són “inclusives, respectuos­es i sensibles”, tres adjectius que radiografi­en força el cervell de qui els utilitza. A més, a les cavalcades promouran “espais sense soroll” per tal que les batucades deixin de tocar en els trams senyalitza­ts. O sigui: les desfilades faran l’estrèpit habitual, però, quan passin pels trams sense sorolls, de cop callaran.

És el futur. Focs artificial­s sense estrèpit, batucades silenciose­s, gintònics de Tanqueray sense alcohol (els ben juro que existeix) i partits indepes 0,0, com la Free Damm. I també com la Free Damm, n’hi ha en dues versions: la lager i la torrada.

No cal ser Sebastià d’Arbó per predir que la vetllada serà èpica

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain