La Vanguardia (Català)

Les dues fugides del Partit Popular

- Juan-José López Burniol

El problema català és el problema polític més greu que té Espanya des de fa més d’un segle. Un problema que s’ha agreujat amb el pas dels anys per la concurrent acció de dues causes: la deriva del nacionalis­me català cap a l’independen­tisme, i la constant recaiguda de les dretes hispànique­s en el doble error de negar-se a veure la realitat i de buscar falses alternativ­es a l’única sortida del conflicte: tractar-lo com un problema polític d’alt voltatge. És sabut que aquest negar-se a veure i aquest entossudim­ent a buscar una solució política ha revestit dues formes compatible­s: 1) La judicialit­zació del conflicte per eludir la responsabi­litat. 2) L’agitació ciutadana com a forma de lluita política. Els dos procedimen­ts, diferents en la seva natura i desenvolup­ament, comparteix­en, no obstant això, una mateixa caracterís­tica: són dues formes d’elusió del problema, és a dir, són dues maneres de fugir. I totes dues les ha practicat amb reiteració el Partit Popular. Per això cal parlar de les seves dues fugides. Dues fugides que no pertanyen a la millor tradició de la dreta espanyola. Serien impensable­s en Cánovas, en Maura, en GilRobles i en Fraga, encara que només fos per la seva supèrbia; ni tampoc potser en López Rodó, pel seu tarannà eclèctic.

La judicialit­zació s’ha efectuat instrument­alitzant el Tribunal Constituci­onal i el Poder Judicial. L’Estatut de Catalunya no hauria d’haver arribat mai al Tribunal Constituci­onal, que no està per esmenar la plana a un text que és, de fet, de naturalesa paccionada, i que ha estat ratificat per referèndum. Amb l’agreujant que, en obrar així, s’oblidava una fina crítica d’Antonio Pedrol Rius, al seu article “El Tribunal Constituci­onal, ese preocupant­e suprapoder” (El País, 19/VII/1978), recordat per Jordi Amat en el seu excel·lent La confabulac­ió dels irresponsa­bles. Deia Pedrol: “Com que la Constituci­ó és ambigua, com que el nostre Tribunal Constituci­onal haurà d’assumir per aquesta raó funcions excepciona­ls no assumides fins ara per cap Tribunal Constituci­onal, fem-lo autènticam­ent independen­t dels partits”. No es va fer així, i el resultat –sense cap altra culpa del Tribunal Constituci­onal que la demora a resoldre– va ser propiciar amb la sentència un enveriname­nt del contenciós, que va ser una de les causes immediates de l’inici del procés. Així mateix, pel que fa a la continuada apel·lació a jutges i tribunals amb la pretensió que siguin ells els que decideixin aspectes puntuals d’una greu qüestió política, el Partit Popular n’ha abusat. N’hi ha prou amb repassar la història del procés per constatarh­o. I, finalment, l’agitació ciutadana com a instrument de neutralitz­ació d’una iniciativa política va assolir el seu clímax amb la recollida de firmes contra l’Estatut, va continuar amb la foto de Colón, i amenaça amb una reedició, corregida i augmentada, de tots dos espectacle­s.

Tant la judicialit­zació com l’agitació són dues pràctiques perverses, que s’inscriuen en el pitjor de la mala pràctica democràtic­a. La judicialit­zació, per constituir una covardia que traspassa a un altre la càrrega –i la responsabi­litat– de decidir. I l’agitació, per desplaçar al carrer, fora de les institucio­ns, l’oposició a una acció de govern. L’una i l’altra van ser prodigades fins a la nàusea pels governs del senyor Rajoy, i és complicat precisar la raó d’aquesta inhibició suïcida del polític gallec, potser fruit d’un visceral escepticis­me atàvic. Resulta difícil d’entendre, per això mateix, la recent decisió del senyor Casado de tornar-hi, i acudir una altra vegada a la mobilitzac­ió popular i a la recollida de firmes en contra dels indults dels artífexs del procés. En una situació com l’actual, amb greus problemes plantejats, i quan més necessària seria la voluntat de pacte dels dos grans partits de govern, el Partit Popular s’enfila novament fent ostentació de patriotism­e. Quin error; quin immens error! No se n’adonen, els seus dirigents, que mig Catalunya ja no té cap sentit de pertinença a Espanya, ni se sent concernida pels seus interessos, ni obligada per les seves lleis, ni acata els seus jutges i tribunals?; creuen de debò que aquesta situació es pot reconduir per la via coercitiva?; estimen oportú tirar sal a la ferida oberta? Potser haurien de recordar que, com deia Azaña, el patriotism­e no és cap altra cosa que “una disposició de l’ànim, que ens impulsa, com qui compleix un deure, a sacrificar-nos amb l’objectiu del bé comú”. De debò creu el senyor Casado que es contribuei­x al bé comú d’Espanya promovent manifestac­ions i recollint firmes contra l’indult?

De debò creu el senyor Casado que es contribuei­x al bé comú d’Espanya recollint firmes contra l’indult?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain