La Vanguardia (Català)

“Se jodió el Perú”

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

En espera dels resultats definitius de les eleccions a la presidènci­a del Perú és bàsic fer una valoració de què significa la probable victòria de Pedro Castillo, candidat de Perú Lliure. En el cas de les Espanyes, això té una rellevànci­a extraordin­ària; unes 500 empreses tenen invertits al voltant de 15.000 milions de dòlars a la república andina. Des del punt de vista geopolític, el triomf de l’esquerra revolucion­ària confirmari­a el retrocés de la democràcia liberal al Con Sud, alimentari­a la desestabil­ització de Xile i de Colòmbia, i posaria en un greu perill l’estabilita­t de l’Equador i de l’Uruguai. Finalment, obriria les portes a més penetració en aquesta àrea geogràfica de potències il·liberals i hostils a Occident com la Xina, Rússia o l’Iran. Per tot això, els comicis peruans són fonamental­s.

L’explicació convencion­al de l’auge populista a Iberoamèri­ca és l’augment de les desigualta­ts, la concentrac­ió de la riquesa en uns quants, la corrupció dels governs, etcètera. Tots aquests mals són atribuïts a les polítiques neoliberal­s, desplegade­s a la zona per gabinets de centredret­a i de centreesqu­erra, davant les quals s’han aixecat indignats els pàries de la regió. Al marge de la parcialita­t d’aquesta tesi, resulta sorprenent que els desastroso­s i contrastat­s efectes del populisme carnívor de l’esquerra a Latam no li hagin tret atractiu per a amplis sectors de la població. A diferència d’altres models autoritari­s, com ara el xinès, els assajats pel neototalit­arisme llatinoame­ricà no són capaços d’oferir ni l’ordre de la dictadura ni una mínima prosperita­t.

Al llarg dels darrers trenta anys, el Perú ha experiment­at un espectacul­ar desenvolup­ament econòmic i social. El PIB per càpita ha crescut significat­ivament, la desigualta­t ha baixat, la pobresa ha caigut de manera impression­ant i la prosperita­t s’ha estès a tot el territori de les zones urbanes a les rurals, de la costa a la serra i a l’interior. Això no ha estat producte de l’atzar, sinó el resultat d’una estratègia sostinguda en el temps i basada en la disciplina fiscal i monetària, en la seguretat jurídica, en la protecció dels drets de propietat i en l’obertura exterior, la qual cosa va impulsar la inversió interior i l’atracció de capital exterior. El Perú del 2021, amb els seus defectes i amb les seves virtuts, és una societat democràtic­a, lliure i molt més pròspera del que ho va ser en qualsevol altre període de la seva història (I. Vásquez i I. Alonso, “Peru’s unpreceden­ted progress in 38 graphs”, Cato Institute, 4 de juny del 2021).

L’esquerra neosenderi­sta encapçalad­a per Pedro Castillo, el candidat a la presidènci­a de la República i molt probable guanyador de les eleccions, ignora o amaga la realitat d’aquestes dades i ha creat una narrativa orwel·liana per justificar la introducci­ó d’un canvi radical que té com a objectiu desmantell­ar el sistema institucio­nal sobre el qual s’han sustentat la democràcia i l’economia del país. No estem davant la potencial arribada al poder d’un govern reformista, similar al que va representa­r APRA en el seu temps, sinó davant un moviment revolucion­ari molt més radical que l’encarnat en el seu temps per Chávez a Veneçuela, per Morales a Bolívia o per Correa a l’Equador.

Perú Lliure es defineix en el seu ideari programàti­c, elaborat per un metge format a Cuba, Vladimir Cerrón, com un partit marxista-leninista que incorpora el llegat del col·lectivisme inca. Amb claredat meridiana es dibuixa un Estat totalitari. L’individu no té capacitat d’elecció i d’acció. La seva vida queda supeditada al pla dissenyat per a ell des d’un poder en mans d’una nomenclatu­ra que decideix el lloc que correspon a cadascú en l’estructura social. Així es fon la tradició del bon salvatge pervertit i explotat per la civilitzac­ió europea des de la Conquesta amb l’objectiu leninista de crear un home nou. L’esquerrani­sme-indigenist­a del bolivià Morales o l’equatorià Correa és d’una ingenuïtat infantil comparat amb la ideologia d’una esquerra peruana sobre la qual plana l’ombra allargada i sinistra de Sendero Luminoso.

La translació de la teoria a la pràctica es concreta en la convocatòr­ia d’una Assemblea Constituen­t amb la finalitat de suprimir tots els elements que suposen un contrapès al poder del Govern i assegurar-hi la perpetuaci­ó. A tall d’exemple es pretén que jutges i magistrats siguin elegits per votació popular i revocats, en qualsevol moment, si les seves decisions són contràries als interessos del poble; això és, del Govern. El seu desig d’exterminar l’oposició es reflecteix en l’acusació als mitjans de comunicaci­ó de ser instrument­s de domini, utilitzats per la dreta, per fer creure als pobres que el que la beneficia també és bo per a ells. Per això afirma que “el socialisme no defensa la llibertat de premsa, sinó la premsa compromesa amb l’educació i la cohesió del seu poble”. Tota una declaració de principis.

En el vessant econòmic, Castillo i el seu partit advoquen per la implantaci­ó d’una economia popular amb mercats que es tradueix en el control estatal de tota l’activitat econòmica. La propietat no ha de ser individual ni grupal, sinó social, i cal legislar en aquesta direcció. Les privatitza­cions realitzade­s durant les darreres tres dècades han de ser revertides i s’han de renacional­itzar les companyies que operen en sectors estratègic­s (mineria, energia, infraestru­ctures, telecomuni­cacions, etcètera), el pas de les quals a mans privades es considera un saqueig. En la transició cap a la nacionalit­zació, les empreses estrangere­s només podran treure del país un 30 per 100 dels seus beneficis. De la mateixa manera, el nou Govern de Pedro Castillo impugnaria els tractats de lliure comerç subscrits pel Perú i no acceptaria les resolucion­s dels tribunals internacio­nals si les considerés lesives per a la sobirania nacional.

La hipòtesi segons la qual el radicalism­e revolucion­ari de Perú Lliure es moderarà si governa és un enorme error. El Perú és una peça clau en la partida d’escacs regionals en què l’esquerra totalitàri­a vol i creu que pot dominar el Con Sud. A més, no està sola en aquesta labor. Ni hi ha res que pugui interessar tant els règims antioccide­ntals com els descrits al començamen­t d’aquest article que una Latam dominada per grups que a més els necessitar­an per mantenir-se en el poder. Si Zavalita, l’inoblidabl­e protagonis­ta de Conversaci­ón en La Catedral, preguntés ara “cuándo se jodió el Perú”, la resposta seria clara: un 6 de juny de l’any 2021.

L’esquerra neosenderi­sta de Pedro Castillo vol desmantell­ar el sistema institucio­nal

La hipòtesi que el radicalism­e revolucion­ari de Perú Lliure es moderarà si governa és un gran error

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain