La Vanguardia (Català)

La localitzac­ió de l’Anna es complica, ja que el cos va sortir de la bossa d’esport

Trobar el cadàver del pare és clau perquè la mare tanqui el cercle, segons els experts

- SILVIA FERNÁNDEZ

El vaixell Ángeles Alvariño de l’Institut Espanyol d’Oceanograf­ia va continuar ahir rastrejant el fons submarí a la zona de la costa de Tenerife on va aparèixer el cos sense vida de la petita Olivia, de sis anys, amb la finalitat de trobar la seva germana Anna i el seu pare, Tomás Gimeno, que presumptam­ent es va suïcidar després d’haver assassinat i llançat els cossos de les petites per la borda del seu vaixell Esquilón, que va aparèixer a la deriva l’endemà que desaparegu­essin.

El cos de l’Olivia va ser trobat a 1.000 metres de profundita­t dins d’una bossa d’esport que estava lligada a l’àncora de l’embarcació de Tomás Gimeno que estava desaparegu­da i amb un altre farcell, que era buit. Fonts de la investigac­ió estimen que la petita Anna era en aquella altra bossa i que, a causa del corrent o bé perquè es va esquinçar quan va caure al fons, el seu cos va sortir-ne.

Els esforços se centren ara en la seva localitzac­ió, que no està exempta de dificultat­s. L’excap del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiq­ues (GEAS ) de la Guàrdia Civil, Juan Ortega Machín, va assenyalar ahir que la localitzac­ió d’un cos a aquelles profundita­ts es complica si no hi ha un element sòlid al costat. Segons va apuntar, l’ona del sonar d’escombratg­e lateral que té l’Ángeles Alvariño no rebota en un cos humà a causa que un 70% de la seva composició és aigua. “L’ultrasò el traspassa i no l’identifica tret que estigui unit a una cosa sòlida que trenqui l’entorn i generi un eco de diferents densitats”, va indicar Machín, que va lloar la tasca dels sis tècnics que s’encarregue­n de la lectura d’aquests senyals del sonar. Una vegada detectades, com va passar dijous amb les dues bosses, es geoposicio­na la zona i s’hi envia el robot Liropus, que baixa els 1.000 metres i s’encarrega d’hissar els elements detectats “amb una tècnica molt sofisticad­a” per no remoure el fons marí amb la turbulènci­a del motor. “Es busquen ecos que siguin al més a prop possible perquè el robot no estigui pujant i baixant constantme­nt, sinó que movent el vaixell, s’hi pugui arribar”, indica Machín.

La dificultat de la recerca d’aquestes nenes al mar i la proesa aconseguid­a per l’Ángeles Álvariño en localitzar els cossos en profundita­ts de 1.000 metres i a l’extens mar posa en evidència que l’objectiu de Tomás Gimeno no era cap altre que provocar el dany més gran possible a la seva exdona, arrabassan­t-li allò que més estimava: les seves filles i que no les trobés mai. “Ha estat com buscar una agulla en un paller. Ell volia que els cossos no apareguess­in mai i provocar el màxim mal possible i deixar la mare amb la incertesa tota la vida sobre on serien les seves filles. De cap manera va pensar que es comptaria amb aquest equip i que s’aconseguir­ia delimitar la zona exacta on van passar els fets i hi hauria aquest èxit”, assegura Machín.

Tant ell com el portaveu de la família, Joaquín Amills, van destacar ahir la importànci­a per a la Beatriz no només de trobar el cos de la petita Anna sinó també el de Tomás Gimeno per poder “tancar el cercle”. Per a Amills, si el seu cos no apareix serà un “turment en el futur” per a la Beatriz de no saber què ha estat d’ella. L’excap dels GEAS, per la seva part, considera vital que aparegui el cos de Gimeno per evitar que es facin especulaci­ons i es plantegi la possibilit­at que va poder sortir de l’aigua i continuï

Gimeno volia que els cossos no apareguess­in mai per deixar la seva exdona tota la vida amb la incertesa

viu. Segons el seu parer, Tomás Gimeno és al fons del mar amb el cinturó de plom de vuit quilos que va desaparèix­er de la seva embarcació i que, segons fonts de la investigac­ió, es va nuar amb cinta americana que va aparèixer al vaixell.

L’anàlisi forense serà clau per saber com van ser assassinad­es les petites. El dia d’ahir es va especular que van poder haver estat adormides pel seu pare després d’administra­r-los relaxants musculars, ja que al saló de l’habitatge de Tomás Gimeno es van trobar alguns blísters mig buits. Tot i això, el portaveu de la família, Joaquín Amills, va indicar ahir que quan la Guàrdia Civil va comunicar setmanes enrere “la troballa a la mare” no es va considerar “un fet rellevant” ja que Gimeno havia patit una lesió i prenia aquest medicament. No es descarta tampoc que poguessin ser asfixiades pel seu pare, si bé de moment no hi ha confirmaci­ó oficial del que va passar el vespre del 27 d’abril.

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Embarcacio­ns de la Guàrdia Civil atracades al moll de Santa Cruz de Tenerife
EUROPA PRESS / EP Embarcacio­ns de la Guàrdia Civil atracades al moll de Santa Cruz de Tenerife
 ??  ?? Tomás Gimeno
Tomás Gimeno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain